BASKETBOL

Trabzon’da basketbol fazla gelişmemiştir. İlk olarak 1953 yılında basketbol faaliyetleri başlamış, 1959 yılından itibaren basketbol il birinciliği yapılmıştır. İlk basketbol birinciliklerinde futbolda olduğu gibi İdman Gücü – İdman Ocağı rekabeti devam etmiştir. Yaklaşık otuz yıl içinde İdman Ocağı 10, İdman Gücü 6, Trabzonspor 7 kez il birincisi olmuştur.

Trabzon’da basketbolun gelişmesi 1967 yılında 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu’nun açılmasıyla artama başlamıştır. Böylelikle kulüpler ve okullar gelişme fırsatını bulmuştur.

Trabzon ilinde, günümüzde basketbol büyükler liginin yanı sıra, küçükler, yıldızlar, gençler kategorisinde müsabakalar yapılmaktadır. Birinci olan ekipler, her yıl Basketbol Federasyonu’nca düzenlenen yarışmalara katılmaktadır.

Trabzon’da 1988 yılında 400 lisanslı basketbolcu bulunmakta iken bu sayı 1993’te 72’si bayan olmak üzere 1.028’e ulaşmıştır. Bu rakamlar Trabzon’un basketbolda gelişmekte olduğunu göstermektedir.

Okul sporları içinde basketbol, ilkokul erkeklerde ilk sıradadır. Ancak okul seviyesi yükseldikçe okullardaki basketbolcu öğrenci sayısı düşmektedir.

HENTBOL

Hentbol, son zamanlarda Trabzon’da gittikçe yaygınlaşan ve ilgi gören spor branşlarından biri olmuştur.

Yurdumuzda ilk kez 1927 yılında oynanan hentbol, o zamanlar “saha el topu” adıyla anılmaktaydı. 1932 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nün gayretiyle okul sporu haline gelmiş. 1945’te Spor Oyunları Federasyonu tarafından Türkiye El Topu Birinciliği yapılmıştır. 1975’te gerçek anlamda hentbol oynamaya başlanmış, 1976’da ise Hentbol Federasyonu kurulmuştur.

Hentbol, Trabzon’da kısa zamanda gelişme göstererek 1977’de spor kulüplerine yeni spor branşı olarak eklenmeye başlanmış 1978’den itibaren ise düzenli olarak Trabzon Kulüpler arası Hentbol birinciliği yapılmaya başlanmıştır. Yoğun ilgi gören bu spor dalında Yalıspor, 1983-1984 Türkiye Gençler Birincisi, büyükler Türkiye ikincisi olarak Deplasmanlı Türkiye Ligi’ne çıkmaya hak kazandı. Bir yıl sonra da aynı başarıyı 24 Şubat Kulübü gösterip Türkiye Ligi’ne çıktı.

1980-1987 yılında Trabzon Yıldız ve Gençler ligi karmaları İtalya’nın Cenova şehrinde yapılan şampiyonada yıldızlarda 5., gençlerde 4. oldu.

Hentbolün Trabzon’da gelişmesi için büyük çabayı gösterenler arasında Hentbol İl Temsilcilerinden Haydar Kazaz ile Hentbol Milli Hakemlerinden İ. Hakkı Erdener, M. Kemal Kuruçelik, Zeki Akyüz, Ahmet Kayıkçı ve Hayrettin Gayretli sayılabilir.

Bu başarılı çalışmalar sonucunda hentbolde lisanslı sporcu sayısı 1988’de 470 iken, 1993’te bu sayı 1.358’e kadar çıkmıştır. Ayrıca Trabzonlu bayanların en çok ilgi gösterdiği spor dalı olup 1993 Şubatında 237 lisanslı bayan hentbolcü vardır.

Hentbol, Trabzon’da okul sporlarında bayanların katıldığı en yaygın spor dalıdır. İlkokulda kız ve erkek sporcular arasında Trabzon ile bazında en çok hentbolcü vardır. Ortaokul kızlar yine hentbolde en yüksek sayıya ulaşmışlar. Fakat erkekler futbol ve voleyboldan sonra üçüncü sıraya düşmüşlerdir. Lise ise kızlar yine sayı olarak en yüksek sırada kalmışlardır. Erkeklerde diğer spor dallarının gerisinde kalmıştır.

Çıkan sonuçlara göre hentbol, futboldan sonra Trabzon’un en yaygın sporu olmaya adaydır. 1982 yılında Hentbol Milli Takım antrenörlerinin açtığı hentbol antrenörlüğü kursu ile Trabzon’da bu sporu geliştirecek antrenör sayısının çok fazla olması bu sporun Trabzon’da yaygınlaşmasının nedenlerinden biri sayılabilir.

VOLEYBOL

Trabzon’da voleybolun tarihi yoktur. Ancak Trabzon’da kurulan ilk spor kulüplerinde voleybol açık hava sporu olarak oynanmıştır. Trabzon genelinde voleybol dalında iddialı yarışmalar yapılmamıştır. Ancak voleybol, okul sporlarında gelişmiştir. Özellikle futboldan sonra lisanslı sporcuya sahip spor dalıdır.

Voleybol dalında bölge müsabakalarında ise Trabzon’dan İdman Ocağı, İdman Gücü, Sebatspor, Beşikdüzü, Trabzonspor, Tütünspor ve Sürmenespor bölge birincilikleri elde etmişlerdir.

Günümüzde 19 Mayıs Spor Salonu, Akçaabat ve Sürmene spor salonları voleybolun Trabzon’da gelişmesine önemli zemin hazırlamaktadır. Adı geçen son iki salonun son yıllarda hizmete girmesiyle Trabzon’da 1988’de 240 olan lisanslı voleybolcu sayısının 1993’te 212’si bayan olmak üzere 577’ye yükselmesine sebep olmuştur.

YARIN: TRABZONDA BOKS