Sporun içinde barındırdığı dinamik pandemi falan dinlemiyor. Bir yılı aşkın bir süredir tüm dünya Coronavirüs musibetinin gölgesinde can çekişiyor. Avrupa Futbol Şampiyonası başta olmak üzere pek çok önemli organizasyon, turnuva ya da kupa ertelendi. Ülkemizde de durum aynı. Geçen yıl bazı branşlarda şampiyon bile ilan edilmezken, bu yılki etkinlikler de ileri tarihlere erteleniyor. Tüm bu olumsuzluklara karşın Türk sporu adına güzel işler de olmuyor değil.

Mevcut spor branşları faaliyet takvimlerini tamamlama telaşındayken, bir yandan da yeni spor branşlarıyla tanışıyoruz. Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu çatısı altında büyümeye çalışan paintball, korfbol, kriket, squash ve dalga sörfü ülkemizin yeni tanıştığı spor branşları. Bu beşlinin yanına geçtiğimiz günlerde kurulan ayak tenisi ve teqball federasyonları da eklendi. 

Bu yazıda hayli ilginç ve ilgi çekici bulduğum teqball (masa futbolu) branşına dair bir parantez açmak istiyorum. Çünkü doğalı çok kısa bir süre olmasına karşın teqball, dünyada hızla yayıldı. Masa tenisi ve futbolun hoş bir karışımı olan bu yeni branş uluslar arası Federasyonu olan FITEQ, bu gün 106 üyesiyle masa futbolu sevgisini tek bir çatı altında toplamayı başarmış. Ülkemizde de iki tecrübeli spor adamı Sebahattin Keskin ve Sabahattin Sabrioğlu'nun girişimleriyle Ulusal Teqball Federasyonu kısa bir süre önce kuruldu. 

Dünyada giderek etkinlik ve gücünü arttıran Teqball'un ülkemizde de çok sevileceği kesin. Öncelikle Teqball, benzeri olan ayak tenisi ya da ayak voleybolundan tamamen farklı bir dal. Masa tenisi masasına benzer eğimli bir masada beş numara futbol topu ve kuralları çerçevesinde el ve kol hariç vücudun tüm bölümleriyle yapılan vuruşlar aracılığıyla oynanan Teqball, sporcuların teknik dayanıklılık ve konsantrasyonlarını test etmek için son derece uygun. 

İki, üç, dört ya da daha fazla kişi ile oynanabiliyor. 

Amaç el ve kol hariç bedenimizin tümüyle topu karşı tarafa geçirmek.  Oyunda dikkat etmesi gereken püf noktası vücudun hep aynı bölgesinin kullanılmaması.

Karşıya geçirdiğiniz ve rakibinizin yere düşürdüğü her top size puan getiriyor. Organizatörler teqball oyununu, futbolun aksine, herhangi bir fiziksel temasın olmayışı nedeniyle ‘futbolun en masum şekli’ olarak tanımlıyor. Bu oyunla kişi teknik yeteneklerini geliştirme olanağı ve havadaki topu takip yönlendirme ve yakalama konusunda uzmanlaşıyorlar. 

Teqball her ne kadar futbolu andırsa da, oynayış şekli bakımından futbol kadar kolay olduğu söylenemez. 

Ayrıca, izlemesi çok keyifli bu branşın seyirci potansiyeli fazla. Olimpik olma şansı da yüksek olan Teqball, Asya Plaj oyunlarına 19.branş olarak kabul edildi.

Evet yavaş yavaş spor dünyasında sesini duyuran bu yeni branşa dair söyleyeceklerimiz şimdilik bu kadar diyor, tanışmayanlara bir an önce teqballla tanışmalarını öneriyorum.

Kalın sağlıcakla…