11. Ayaklanma aslında Şeyh Sait ayaklanması değil Azadi örgütü ayaklanmasıdır. Ayaklanma hilafetin ilgası ndan 1 sene önce yani 1923'te karara bağlanır. Hilafetin ilgası İslamcıların öne sürdüğü gibi ayaklanmanın gerekçesi değildir ama güzel bir bahanesi olur.

12. Şeyh Sait ayaklanmasından sonra Ağrı isyanları patlak verir. Ağrı isyanlarının arkasında da Şam ve Lübnan merkezli ama Ermenilerin desteklediği Kürtçü Hoybun örgütü vardır. Ağrı isyanların amacı da bağımsız bir Kürt devleti kurmaktır. Sekuler ve Kürtçü bir ayaklanmadır.

13. Şeyh Said ve Ağrı isyanlarında dış destek (İngiltere ve Fransa) açık ve nettir. Bunu ben değil PKK lideri Abdullah Öcalan söylüyor. Öcalan Şeyh Sait İsyanı'nın arkasında İngiltere Hıristiyanların arkasında Fransa olduğunu açıkça söylüyor.

14. Gelelim Dersim isyanına. Milli mücadelenin en kritik anında en kritik noktada Ankara hükümetini sırtından Hançerleyen 1921 tarihini Koçgiri isyanı Dersim merkezlidir. Isyancılar Karabekir'in doğudan gönderdiği silahlara bile el koyarlar, milli mücadeleyi tehlikeye sokarlar.

15. Koçgiri Ayaklanması yabancı destekli bir ayaklanmadır. Ayaklanmayı başlatan Alişan Bey İstanbul merkezli İngiltere destekli Kürt teali Cemiyeti'nin aktif üyesidir. Kürt teali Cemiyeti'nin başkanı Seyit Abdulkadir de Sevr Anlaşması çerçevesinde ayaklanmayı destekler.

16. Mustafa Kemal Paşa ve Ankara hükümeti Koçgiri ayaklanmasına zamana yayarak suhuletle çözer. Milli mücadele sırasındaki en büyük tehlike Koçgiri ayaklanması olmuştur. Koçgiri Ayaklanması 1938 Dersim olaylarının ilk etabıdır. Ama sorun suhuletle çözülür isyancılar cezalandırılması.

17. Mustafa Kemal Paşa Osmanlı döneminde bile kontrol edilemeyen Dersimi barışçıl yöntemlerle kontrol etmek ister. Yol okul hastane karakol yapmak ister. Bölgedeki aşiretler kontrollerini kaybetmemek için hükümetin Tüm bu modernizasyon girişimlerine karşı çıkarlar.

18. Seyit Rıza ve diğer aşiret liderleri açıkça özerklik isterler. Yani devletin dersime girmesini istemezler dersimi kendileri yönetmek isterler. Bunu da açıkça hükümete bildirirler.

19. Hükümet bu teklifi sert bir şekilde reddeder Dersimde devlet otoritesini kurmak için yol okul hastane inşaatları gibi modernizasyon hamilelerine hız verir. Aşiretler Devletin Dersime girmesini engellemek için ayaklanır Dersim İsyanı başlar.

20. Türk devleti uluslararası hukuk ve egemenlik hakkı gereği otoritesine yönelik başlatılan silahlı ve kanlı isyanı bastırma kararı alır ve bastırır. Dersim meselesi bir katliam değildir Dersim'de aşiretlerin başlattığı silahlı ve kanlı isyanın bastırılmasıdır. Sürecek.