İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellikler olarak; güçlü zekâsı, üstün düşünme kabiliyeti, sınırsız öğrenme gücü, içgüdüsel davranışlarının azalmış olması ve konuşma yeteneğini, vurgulayabiliriz. Bunlar, aynı zamanda bir insanı diğer insanlardan da ayıran önemli faktörlerdir.

İnsanlığın varoluşu henüz tam olarak açıklanamamıştır. Evrim teorisine göre 3,5 milyar yıl önce tek hücreli canlının oluştuğu ve bu hücrenin Evrimi ve gelişimi ile insanın türediği kabul edilir.

İslam dini insanlığın Adem ile Havva'nın yaradılışı ile başladığını tebliğ eder. Ancak diğer taraftan Müminun Suresi 12-14, ayetlerinde "Andolsun biz insanı çamurdan süzülmüş bir hülasadan yarattık" ifadesi bulunmaktadır. Tek hücreli canlının su ile toprağın birleştiği yerde oluştuğu kabul edilmekte fakat nasıl oluştuğu açıklanmamaktadır. 

Molekül seviyede DNA'nın yapısını oluşturan sudur. Su olmasa DNA sarmalı olmazdı. Su, proteinlerinin de yapısını oluşturur ve vücudumuzdaki organlarımız işlevlerini yerine getiririler. Her tohum, emrio (cenin) yaşamına ancak suda başlar. Sağlıklı bir yetişkin insanın vücudunun yüzde 60'ı sudur. Bu su miktarı çocuklarda yüzde 70'e kadar. Yaşlılarda ise yüzde 60'a kadar düşmektedir. Vücut yapısına göre de değişebileceği bilimde anlaşılmaktadır.

Kültürel birikim kalıtsaldır; ancak bu biyolojidekinden farklı bir kalıtsallıktır. Biyolojide kalıtsal geçiş, döllenme sırasında gerçekleşir; ana-baba özellikleri üreme hücrelerindeki genler aracılığıyla yavruya geçer. Kültürel kalıtsallığa gelince, bunun aracı eğitimdir, toplumsal yaşama dayanan geniş anlamda bir eğitim.

Yeryüzünde gelmiş geçmiş her şeyden üstün olan, kutsal yaratılmış olan biz insanlar, önce suya zarar vermeye başladı. Deniz ve akarsularımıza çöp attı, denizlere kimyasal atık maddesini boşalttı. Deniz ve akarsularda yaşayan canlıların ölmesine sebep oldu. Ormanları yaktı, ağaçları kesti ve çöplerini atılmayacak her alana attı. Doğadaki hayvanların neslini tüketti. Dünyadaki bitki, böcek ve canlının varlığını nasıl tehdit ettiğini görmekteyiz.

Kadına, çocuğa, hayvana karşı şiddet uyguladı, işkence yaptı, tecavüz etti, öldürdü. Psikolojik şiddet uyguladı. Ahlak, saygı, sevgi, hoşgörü, adalet gibi kavramları bitirdi. 

Tamam bu dünyaya gelirken, “Ulu Yaradan”, hiçbir kuluna “Seni her türlü dertten, acıdan, ıstıraptan ve çileden uzak tutacağım” diye bir söz vermemiştir. Hatta Peygamberleri bile bu uygulamanın dışında tutmamıştır. 

Ancak insanlığımızdan utanır hale geldiğimiz bu dünyada. Tanrı yarattı insan kirletti maalesef. İnsanı insan yapan değerleri bitiren; bizlerin adı sizce ne olmalıdır?

Söylemedi demeyin...