Herkese iyi haftalar, değerli okurlarımız bugün sizlerle son zamanlarda çok sık gündeme gelen bir problemden bahsedeceğiz. Bilindiği üzere kiraya veren, belli bir süreden sonra kiracısını evden çıkartmak istediğinde bu durum her zaman mümkün olmayabiliyor ve kiracı evden çıkartılamıyor. Ancak kiraya verenin elinde bir Tahliye Taahhüdü bulunmakta ise, o zaman bu taahhütname sayesinde kiracısını evden ‘çıkartabilme hakkı’’na sahip olmaktadır.  

Tahliye Taahhüdü, sadece konut ve çatılı işyeri kiralarında geçerli olup, kira sözleşmesinin imzalanması ve kiraya konu taşınmazın kiracıya teslim edilmesinden sonra yapılan, kiracının taahhütnamede yazılan tarihte taşınmazı boşaltmayı üstlendiği önemli bir sözleşmedir. Kısacası bu sözleşme ile kiracı belli bir sürenin sonunda taşınmazı tahliye edeceğini garanti etmektedir. Önemli bir sözleşme olmasının sebebi, normal şartlarda kiraya veren kira sözleşmesinin süresi dolduğunda ve artık yenilenmesini istemediğinde, kiracı gibi 15 gün öncesinden bildirim yaparak sözleşmeyi fesih edememektedir. Özel sebeplerinin olmaması (yakınlarının eve olan gereksinimi, imar-inşa sebepleri gibi) halinde kiraya veren, sözleşmeyi sona erdirememekte sadece 10 yıllık kira süresinin sonunda en az 3 ay önceden bildirim yapmak şartıyla sözleşmeyi bitirebilmektedir. Kiraya verenin sözleşmeyi sonlandırabilme hakkının çok kısıtlı ve 10 yıl gibi uzun bir süreyi kapsaması sebebiyle, eğer uzun süreli bir kira sözleşmesi yapmak istemiyor, 1-2 yıl sonra kiracısını çıkarmayı düşünüyorsa elinde mutlaka bir Tahliye Taahhüdü olması önem arz etmektedir. 

Türk Borçlar Kanunu Md.352’ye göre;‘Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.’ şeklinde düzenlenmiştir. Taahhütnamede kiracı, belirlenen tarihin sonunda hiç bir ihbar ve ihtara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız evi tahliye edeceğini, boş ve hasarsız olarak teslim edeceğini, tahliye etmediği halde ise hakkında icra takibi başlatılarak cebri icra yoluyla tahliye edileceğini, ve yapılan tüm icra takip masrafları ile mahkeme masraflarının kendisine ait olacağını taahhüt etmektedir. 

Diyelim ki kiraya veren olarak elinizde 29 Ağustos 2022 tarihinde kiracının evi tahliye edeceğine ilişkin bir taahhütname var. Ancak tarih geldiğinde kiracınız evden çıkmadı. Bu halde 29 Ağustos yani tahliye tarihinden itibaren 1 ay süreniz bulunmaktadır. Bu süre içerisinde icra takibi başlatılacak, takibe kiracının itiraz etmesi halinde ise itirazın kaldırılması davası icra mahkemesinde açılarak taşınmazın tahliyesi talep edilecektir. Tahliye Taahhüdü’nün geçerli olabilmesi için bir takım şartları da bulunmaktadır bunlar; -Yazılı olması, -Kiracıya taşınmaz teslim edildikten sonra imzalanması, -Kira sözleşmesi ile aynı günde imzalanmaması ve kiracının ‘serbest iradesine’ dayanmasıdır.

Son olarak belirtmeliyim ki, uygulamada yapılan en büyük yanlışlardan biri kiracının ‘tarihi belirli olmayan boş bir taahhütnameye’ imza atmasıdır. Bu büyük bir risk olacaktır çünkü bu halde kiraya veren, taahhütnamedeki tarihi istediği gibi belirleyecek ve kiracının o tarihte evden çıkmasını isteyecektir. Kiracıya kiralanan teslim edilmeden önce imzalanmış veya kira sözleşmesi ile aynı günde imzalanmış bir tahliye taahhüdü, baskı altında imzalanmış sayılacağından geçersiz kabul edilecektir. Ancak taahhütname, taşınmaz kiracıya teslim edildikten sonra imzalanmış ve kiracının iradesine aykırı değilse kiracının boş tarihli sözleşmeye attığı imzanın sonuçlarının farkında olduğu ve kiraya verenin tarihi düzenlemesine izin verdiği kabul edilebilir. Kaldı ki aksi durumun ispatı da zordur. Bu yüzden değerli okurlarım siz siz olun, ileride bir sorun yaşamak istemiyorsanız ve haberinizin olmadığı bir tarihte kiraladığınız evden çıkartılmak istemiyorsanız boş bir Taahhütnameye asla imza atmayın.