Sultan II. Abdülhamid'in (1876-1909) himayesinde, Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası Kocaeli / Körfez ilçesinde kuruldu. İpek üretiminin yanı sıra geleneksel Osmanlı halıcılığında bir dö­nüm noktası olan 1891 yılında halı üretimine geçti.

O dönemde Dolmabahçe Sarayı içinde de Hereke Dokumahânesi adıyla bilinen ve fabrikaya bağlı olarak çalışan bir dokuma atölyesi de bulunuyor.

1995 yılında Sümerbank özelleştirildi. Garipoğlu Şirketler Grubu; 103,4 milyon dolara Sümerbank'ı satın aldı. Sümerbank'ın pek çok fabrikasını satılırken Hereke Kumaş ve Dokuma Fabrikası ise Garipoğlu Grubu'nun satın alım listesinde yer almadı. Fabrikayı, 1996'da Küçükçalık Grubu satın aldıktan sonra üretimi durdurdu.

Özelleştirme sonrasında yaklaşık 15 yıl üretimin yapılmadığı fabrika çürüdü. Atıl durumdaki binaları ile Hereke'nin merkezinde terk edilmiş bir görüntüye sahip fabrikada son 5 yıl keçiler konaklamaya başladı.

Bir zamanlar halıda dünya markası olan Hereke halısı, özellikle Çin’de Hereke adıyla kurulan yerleşim biriminde üretilen sahte Hereke halılarıyla bizim olan dünya piyasalarını ele geçirdi.

Türkiye'nin tek Hereke Halısı üreticisi Han Halı'nın sahibi Erhan Ör, Çin'in Türkiye piyasasını da ele geçirdiğini belirtti; “Sadece Çin değil bir de Gaziantep var başımızda. Antep'te makine ile üretilen halılara Hereke etiketi yapıştırılıyor ve Kapalı Çarşı'da bu ürünler satılıyor. Şu anda Türkiye'de piyasanın yüzde 99'u sahte. Biz sipariş üzerine çalışıyoruz. Ürünlerimizin çok büyük bir bölümünü yurtdışına satıyoruz. Hereke Halısı'na gerekli destek verilse Türkiye ekonomisine büyük destek olabilecek bir sektör olacaktır. Zaten öyleydi. Son 15-20 sene içinde Hereke Belediyesinin de kapanmasıyla sektör ağır yara aldı.”dedi.

1995 yılında Millî Saraylar’a bağlanan Hereke İpekli Dokuma ve Halı Fabrikası; bugün, bir müze-fabrika olarak ziyaret ediliyor. Fabrikanın yanında bulunan ahşap köşk, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in ziyareti için hazırlanmış prefabrik bir yapı. Bu yapı deniz ve kara tarafına açılan salonlarıyla müze-köşk olarak ziyarete açık.

Hereke halıları sık dokunduğu için desenler oldukça ayrıntılıdır. Hereke halıları patentler ile coğrafi olarak tescillidir. Hereke halıları Türk düğümü (çift düğüm veya Gördes düğümü olarak adlandırılır) ile dokunduğu için İran halılarına göre (tek düğümlü veya sini düğüm) çok daha fazla dayanıklıdır.