Türkiye de özellikle son birkaç yıldır sağlıkturizminde önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır.Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum, sağlık teknolojileri, yetişmiş sağlık ekibi ve döviz kurlarındaki yükselişler sebebi ile sektöre olan ilgi her yıl ortalama %30’un üzerinde büyüme kaydediyor. Bizde konuya ilişkin merak edilenleri siz değerli okuyucularımız için araştırdık. İşte detaylar;

Sağlık Turizmi Nedir?

Sağlık turizmi; insanların sağlıklarıyla ilgili olarak hem tedavi edici hem rehabilite edici hem de sağlığa faydalı hizmetler almak amacıyla yaşadıkları ülke dışında başka bir ülkeyi ziyaret etmesidir. Sağlık amaçlı seyahat eden turiste ise ‘sağlık turisti’ denilmektedir.

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Sağlıklı yaşam için hizmet sunan her türlü turizm hareketi sağlık turizmi olarak kabul edilebilir ancak genel olarak sağlık turizmi çeşitleri 4 ana başlık altında toplanır;

  1. Tıp (Medikal) Turizmi: Kendi ülkesindeki tıp hizmetlerini yetersiz bulunması ya da farklı bir ülkede hastanede tedavi olmak, ameliyat olmak için yapılan turizm çeşididir.
  2. Termal Turizm: ürkiye jeolojik konumu itibariyle birçok kaynak tarafından zengin bir ülkedir. Avrupa’da jeotermal kaynaklar açısından birinci sırada yer alan ülkemiz, kaplıca uygulamaları sırasında üçüncü konumundadır. Durum böyleyken de sağlık turizm kapsamında pek çok yabancı kişiyi termal merkezlerinde konuk etmektedir. Sağlık turizmi kapsamında değerlendirilen termal merkezler özellikle engelli ve yaşlı hastalar tarafından tercih edilmektedir.
  1. Yaşlı Turizmi :Sosyal aktivitelerle birlikte uzun süreli konaklamaları, ileri yaşlar için gezi turları ve meşguliyet terapilerini, bakım hizmetlerini, klinik otelde rehabilitasyon hizmetleri. Hizmet yeri genel olarak klinik oteller, rekreasyon alanları, tatil köyleri ve bakım evleri olur.
  2. Engelli Turizmi: Engelli bireylerin yaşam şartlarını kolaylaştırmaya yönelik farkındalıklar her geçen gün artmaktadır. Engelli turizm kapsamında da son dönemlerde ülkemizde önemli gelişmeler yer almaktadır. Kurulan özel rehabilitasyon merkezleri ile engelli bireylere rahat ve konforlu bir tatil veya tedavi imkanı sunulmaktadır. Bu noktada engelsiz otel konsepti ve engelli bireylere yönelik gezi turları organize edilmektedir. Tüm bu imkanlardan yararlanmak isteyen engelli sağlık turistleri dünya genelinde yer almaktadır. Engelli turizmi kapsamında kişilere tüm süreçleri boyunca eşlik edecek refakatçiler de yer alabilmektedir.

Sağlık turizminin temel sebepleri nelerdir?

1. Ülkesinde yüksek teknolojili sağlık hizmetleri ve profesyonel insan kaynaklarının azlığı veya yokluğu,

2. Tedaviyle birlikte tatil yapma arzusu,

3. Sağılık hizmetlerinin kendi ülkelerinde pahalı olması,

4. Çok daha kaliteli sağlık hizmeti almak istenmesi,

5. Kendi ülkesinde herhangi bir sebepten dolayı ameliyatının bilinmesini,istenmemesi (Estetik Cerrahisi, İnfertilite tedavisi vb.)

6. Ülkesinde iklim ve coğrafi olarak tatil için kısıtlı imkan olduğu durumlarda yapılan turizm hareketliliği (ormanlık, yaylalar, tarihi ve kültürel zenginliği olan ülkelere gidiş),çoğunlukla termal tesisin veTermal Turizm imkanlarının çok olduğu bir ülkede tatil yapma talebi.

7. Kronik hastaların, yaşlıların ve engellilerin başka ortamlara gitme ve tedavi olma isteklerinin oluşması,

8. Uyuşturucu ve farklı bağımlılıkları olan kişilerin farklı veya daha uygun ortamlarda olma istekleri,

9. Kişinin hayata tutunma ve yaşam isteği.

Sağlık Turizmi İşletmeciliği Nasıl Yapılır?

Sağlık turizmi işletmeciliği yapabilmek için öncelikle bir turizm acentesi sıfatına sahip olmak gereklidir. Sağlık turizmi ruhsatı bulunan acenteler özel koşullara tabidir ve TÜRSAB ’ın yanı sıra Sağlık Bakanlığına da uygun olmak durumundadır.Esas itibariyle sağlık hizmetlerinin reklam ve pazarlamasını yapmak yasaktır. Ancak sağlık turizmi söz konusu olduğunda bu durumun bazı istisnaları vardır. Hatta ülkemize ciddi sayıda yabancının getirilebileceği bir alan olması nedeniyle bu alandaki hizmetler devlet tarafından teşvik edilir.

Ülkemizde en çok sağlık turizmi yapılan tedavi alanları nelerdir?

  • Saç ekimi,
  • Estetik cerrahi operasyonları,
  • Diş Operasyonları,
  • Ortopedi Operasyonları,
  • Dermatoloji tedavileri,
  • Kanser Tedavileri,
  • Kalp ve damar hastalıkları tedavileri, şeklindedir.

Türkiye’ye en çok hangi ülkelerden sağlık turizmi talebi vardır?

Arap Ülkeleri (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar vb.)

İsrail

İran

İtalya

Almanya

İngiltere

Norveç

İsveç

Balkan Ülkeleri

Finlandiya

Rusya

Sağlık Turizmi Teşvikleri ve Destekleri  Nelerdir?

Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı (daha önce Ekonomi Bakanlığı) tarafından sağlık turizmi destekleri ve teşvikleri sağlanmaktadır. Sağlık turizmi için özel olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı kurulmuştur.

Ticaret Bakanlığı tarafından, uluslararası hasta kabul eden/getiren Sağlık Kuruluşları ile Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşlarımıza 7 milyon USD’ye kadar devlet desteği /teşvik verilmektedir.

Sağlık Turizmi Teşvikleri

  1. Reklam, Tanıtım Ve Pazarlama Desteği
  2. Tercümanlık (Sağlık Turizmi Personeli) Desteği
  3. Hasta Yol Yardım Desteği (Hasta Başına)
  4. Acenta Komisyon Desteği
  5. Belge/Sertifika Desteği
  6. Ürün ve Hizmet Tescil Desteği
  7. Yurt Dışı Birim Desteği
  8. Danışmanlık Desteği
  9. Bireysel Katılımların Desteklenmesi(Fuar vb.)