T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Topkapı Üniversitesinin katkılarıyla, TAYF Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen ve sinemanın yapı taşı olan; ‘kısa filmin bilinirliğini ve tanınırlığını arttırmak, yeni ve genç sinemacıları keşfetmek ve sinemacıların kendi hikayelerini ortaya koymalarına imkan tanımak’ amacı ile bu yıl üçüncüsünü düzenlenen 3. TAYF Uluslararası Kısa Film Festivali Gala Gecesi, Hande Sarıoğlu’nun sunumuyla Conrad İstanbul Bosphorus’ta düzenlendi.
Yüksek katılımın gerçekleştiği gala gecesinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin başta olmak üzere sinema, televizyon ve iş dünyasının önde gelen isimleri yer aldı. 29 Nisan - 4 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleşen festivalin direktörlüğünü İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nagihan Çakar’ın üstlendiği festivalde, jüri başkanı yönetmen Reis Çelik, Jüri üyeleri; TRT Sinema Proje Sorumlusu Mehmet Ali Karga, Oyuncu Hande Doğandemir, Oyuncu/Yapımcı Selin Yeninci, Yönetmen Müge Uğurlar, Oyuncu Onur Büyüktopçu, Oyuncu Wilma Elles, Oyuncu Cansu Fırıncı, Senarist Eylem Canpolat, Yapımcı/Karikatürist Varol Yaşaroğlu ve Görüntü Yönetmeni Sami Saydan yer aldı. Festivalin başkanlığını, sanat ve sanatçıyı desteklemeyi önemli bir prensip edinen İstanbul Topkapı Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin üstlenirken, danışma kurulunda ise TV8 Genel Müdürü Aslı Çini Yaşaroğlu ve yapımcı Cemal Okan yer aldı. İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı da ilgiyle takip ettiği festivalin, kazanan yarışmacı ve diğer sponsor firmalarına ödül ve plaketlerini takdim etti. 100. yılını geride bırakan sinemamıza yaratıcı, yenilikçi isimler kazandırmak isteyen festival direktörü Doç. Dr. Nagihan Çakar: "Uzun soluklu olması için her yıl eksiklikleri gidererek devam edeceğiz." diyerek festival için dileklerini belirtti.
Festivale Kelimenin Tam Anlamıyla Başvuru Yağdı
İtalya’dan Fransa’ya, Hindistan’dan, İran’a, Uganda’dan, Honduras’a, Tanzanya’dan, Portoriko’ya olmak üzere toplam 121 ülkeden 3165 başvuru alınan festivalde ödüller sahiplerine kavuştu. Ödüller takdim edilmeden önce 4 farklı kategoriden finale kalan 40 filmin tanıtım videosu izlendi. Törende 4 farklı kategoride toplam 13 ödül sahiplerini buldu. Sinema Genel Müdürü Birol Güven gerçekleştirdiği konuşmada: “Bugün burada bulunmaktan çok mutluyum. Kısa film projelerini çok önemsiyoruz. Film sektörünün en önemli ve zor alanlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Bu sebeple duyulan destek ihtiyacının da farkındayız. Sinema Genel Müdürlüğü olarak destek ‘verilmez’, ‘alınır’ demek istiyoruz. Bu sebeple sektörümüze katkı sağlayacak herkese destek başvuruda bulunma çağrısı yapıyorum” dedi. İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin: ‘Üniversite Olarak Sanata Büyük Önem Veriyoruz’ diyerek yaptığı konuşmada İstanbul Topkapı Üniversitesinin sanata, sinema sektörüne bakışına dair önemli bilgiler paylaştı. İstanbul Topkapı Üniversitesi’nde kurulan ilk fakültenin Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Alkin: “Bu fakültemizde de Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümümüz bulunuyor. Öğrenci ve akademisyenlerimizi de eser üretimi sürecinde destekliyoruz. Son kurulan fakültemiz de Mütevelli Heyet Başkanımız Nihat Kırmızı’nın vizyonu ile bu alana verdiği önem doğrultusunda İletişim Fakültemiz oldu. Sanat ve iletişim alanlarında, her zaman, ülkemize ve sanat dünyasına değer katacak icraatlar içerisinde olacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyor, teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Festivalin direktörü olmakla beraber İstanbul Topkapı Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Nagihan Çakar "Öğrencilerimi festival sürecine seve seve dahil ediyorum, özellikle öğrencilerimle çalışmak çok keyifli. Bu yıl yine festival ekibinde öğrencilerimde var ve büyük bir özveri ile süreci yürütüyorlar. Öğrencilerim dışında etkinliklere katılmak isteyen ilgili öğrenciler de festivale ve gala gecesine ücretsiz olarak katılabiliyorlar." sözleriyle özellikle gençlerin festival sürecine katılabilmesi için sağlanan kolaylıklardan bahsetti.
İşte ödül alan eserler:
Deneysel Kategorisi
1. Serdal Altun’un Yönettiği “Kota”
2. Zeynep Sude Karabulut’un Yönettiği “Sonsuza Dek Birlikte?”
3. Hazan Beklen’in Yönettiği “İnsan Örtüsü”
Filmi Belgesel Kategorisi
1. Evrim İnci’nin Yönettiği “Duvar”
2. Serhan Doğan’ın Yönettiği “Meryem”
3. Mevlüt Karabulut’un Yönettiği “Düğün Gecesi”
Animasyon Kategorisi
1. Alicia Massez’İn Yönettiği “On The 8th Day”
2. Fleur Larcena’nın Yönettiği “Spot the Differences”
3. Uğur Savaş’ın Yönettiği “Kurdun Kutusu”
Kurmaca Kategorisi
1. Ramazan Kılıç’ın Yönettiği “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”
2. Turan Haste’nin Yönettiği “Rutubet”
3. İlayda İşeri’nin Yönettiği “Oyunbozan”
Kurmaca Kategorisi Jüri Özel Ödülü Beril Tan’ın Yönettiği “Farklı Bir Yas”
Festival Direktörü Çakar, keyifli, teşvik edici, öğretici ve eğlenceli bir sürece destek ve katkılarından dolayı İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Emre Alkin’e, İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Nikat Kırmızı’ya, Conrad İstanbul Bosphorus’a, Much More Agency’ye, İş İnsanı Funnivarium Yönetim Kurulu Başkanı Melih Aydın’a, Tv8 Genel Müdürü Aslı Çini Yaşaroğlu’na, Sunucu Hande Sarıoğlu’na, B House’a, Pardy Production’a, Spiker Tuğçe Utlu’ya, Brand Story Agency’ye, Together Agency’ye, Köşe Yazarı, Avukat Mehmet Şah Çelik’e, Acunmedya Akademi’ye, TV8 İç Yapımlar Magazin Programlarına, Medya Küp İletişim Selma Karaküp’e, Ön jüri ve Ana jüri üyelerine, Deniz Ali Tatar’a, Arş.Gör. Ramazan Bilge ve Ayşe Saltıkalp olmak üzere festivalde görev alan İstanbul Topkapı Üniversitesi öğrencilerine teşekkürlerini iletti.