Petrol fiyatlarının düşmesi, Rusya ekonomisini sarsıyor. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan ülke, yılbaşından bu yana petroldeki düşüş nedeniyle 100 milyar dolar zarar etti.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan ve en büyük 10 ekonomi arasında yer alan Rusya’yı, düşen petrol fiyatları tehdit etmeye başladı.

1.5 trilyon doların üzerinde Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) sahip olan ülkenin, kamu ve özel sektör borçlarının toplamı, GSYH’sinin üçte biri kadar. Rusya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre ise 2013 yılında ülke gelirlerinin yüzde 50,2'sini ise petrol ve doğalgaz oluşturuyor.

Ancak yılbaşından bu yana düşen petrol fiyatları Maliye Bakanı Siluanov’un açıklamasına göre ekonomiye 100 milyar dolarlık zarar verdi. Batı ülkelerinin, Ukrayna’daki kriz yüzünden uyguladığı ekonomik ambargonun maliyeti ise 40 milyar dolar oldu. Merkez Bankası ise önümüzdeki 2 yıl boyunca ülke ekonomisinde büyüme beklemediğini açıkladı.

2014 yılı başında 110 dolar olan Brent Petrol’ün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi değiştirmeyeceğini açıklamasıyla 76 dolardan 71 dolar seviyelerine kadar düştü.

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş, Rusya’nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azaltıyor.

Rusya'da ortalama bir çalışan 150 ABD doları karşılığı ücret alıyordu, petrol krizinden sonra, çalışanlara verilen ücret 40 dolar karşılığına kadar düştü !!!

Rusya turistlere Türkiye için izin verse de, Rus ortalama vatandaşının ülkemize gelebilme şansı zaten yok....

Petrol kaynaklı döviz girdilerinin azalması ülke ekonomisini etkilese de ülkenin elinde doğalgaz kozu ve Merkez Bankası’nın 570 milyar dolarlık döviz rezervi bulunuyor. Ekim ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın petrol fiyatlarındaki düşüş için felaket senaryosuna hazırlandığını belirterek, 400 milyar dolarlık döviz rezervi ile bu durumla mücadele edebileceklerini açıkladı.

Ayrıca düşen petrol fiyatları ve ekonomik ambargonun etkisini kırmak için Rusya, yönünü doğuya çevirdi ve Çin ile ticari ilişkilerini artırmaya başladı. 6 ay önce imzalanan 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasının ardından geçen ay 30 milyar dolarlık ikinci doğalgaz anlaşması imzalandı.

Ancak uzmanlar bütün bu çabaların Rusya’nın ekonomisini düzeltmeye yetmeyeceği görüşünde.