Size Chobani markasını duydunuz mu diye sorsam ne dersiniz? ABD'nin en meşhur yoğurt markası olan Chobani'yi Amerika'da bilmeyen duymayan yok. Marka tam bir girişimcilik hikyayesi. Kurucusu Erzincan İliç'li Hamdi Ulukaya. Amerika Birleşik Devletleri’nde gazeteci olunca ister Türk ister Amerikalı olsun mutlaka bir 'Chobani' sorusuyla karşılaşıyorum. Bana soruyorlar nasıl birisi? Bu sorunun cevabını şu an sadece uzaktan gözlemleyebildiğim kadarıyla yanıtlıyorum; çok mütevazi, sıcakkanlı ve girişimci! Mutlaka bunun katbekat fazlasını tanışma fırsatı bulunca kendim göreceğim...

Gelelim 'Hamdi Ulukaya Girişimi'ne. Bu program Türkiye’nin potansiyelini harekete geçiriyor. Genç girişimcilere destek veriyor, onlara yol gösterip hayallerine ulaşmalarını sağlıyor. Peki bunu neden yapıyor? ABD’de hatta dünyada onca işadamı varken neden Hamdi Ulukaya Türkiyeli gençlere böyle destek çıkıyor? 

Geçtiğimiz yaz Türkiye’den gelen 24 girişimciye kapılarını açan Hamdi Ulukaya Girişimi, ikinci dönemini New York Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir etkinlikle açıkladı. New York Üniversitesi’nin başarılı Profesörlerinden Selçuk Şirin de bu programda yer alıyor. Memleket sevdalısı. Selçuk Şirin New York Üniversitesi’nde J. K. Javits Kürsü Profesörü. Geçtiğimiz hafta açılış konuşmasıyla birlikte ikinci dönem HUG startını Hamdi Ulukaya ile birlikte verdiler.

Hamdi Ulukaya Girişimi nedir? 

Chobani markasının sahibi girişimci Hamdi Ulukaya’nın başlattığı Hamdi Ulukaya Girişimi Startup ve Girişimci Adayı Destek programları, hayallerini uzun vadeli, yenilikçi çözümler bularak hayata geçirmek isteyen Türkiyeli genç girişimcilere ve startuplara destek veriyor. 

Hamdi Ulukaya Girişimi, ABD ve Avustralya’da gıda startup’larına özel olarak yürütülen Chobani Kuluçka Merkezi’nden (Chobani Food Incubator) farklı olarak, başka sektörlerden olsalar da benzer bir vizyona sahip işletmeleri ve girişimcileri aynı şemsiye altında toplayan çok daha geniş bir odak alanına sahip. 

HUG programlarına katılmaya hak kazanan girişimcilerin ortak hedefi, Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak. Katılımcılara, bir yıl boyunca başta Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya olmak üzere sektör liderleri tarafından mentorluk sağlanıyor ve her katılımcıya bir mentor atanıyor. 
Programların Amerika ayağında genç girişimciler Chobani’de uygulamalı çalıştaylara, New York Üniversitesi’nde seminerlere katılıyor, çeşitli şirket, startup ve hızlandırma merkezlerine planlı ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Startup Destek Programı’na katılan şirketlere Chobani’nin New York SoHo’daki Kuluçka Merkezi’nde kendileri için ayrılan özel alanda şirketlerini geliştirme olanağı sunuluyor.

Genç girişimciler ve girişimci adayları HUG programlarına tam burslu olarak katılıyor ve tüm giderleri Chobani tarafından karşılanıyor. 

HUG, 5 yıl için 5 milyon dolarlık bütçe ile oluşturuldu. 

HUG için seçimler nasıl yapılıyor?

Destek programlarına yapılan başvurular öncelikle özel olarak geliştirilen algoritma tarafından değerlendiriliyor. Türkiye’nin her bölgesinden gelen girişimci adayı ve startup başvuruları, TÜİK tarafından belirlenen 12 istatistiki bölgeye göre önce kendi içerisinde değerlendiriliyor. Algoritma, bu seçimi yaparken özel olarak geliştirilen puanlama sistemiyle zorlukları aşıp başarı gösteren adaylara öncelik veriyor. Online mülakatlar sonrasında elemeler tamamlanarak 24 girişimci adayı ve 6 startup’tan 12 girişimci programa katılmaya hak kazanıyor. 

Peki 'Hamdi Ulukaya Girişimci Destek Programı'na başvurular ne zaman?

Türkiye‘de kurulmuş startupların Amerika pazarına ve dünyaya açılmasına destek olmak için açılan HUG Startup Destek Programı başvuruları, 15 Aralık 2017 ile 20 Ocak 2018 arasında yapılabilecek. Bir girişim fikri olan ve bunu hayata geçirmek için destek arayan gençlere yönelik olan, HUG Girişimci Adayı Destek Programı başvuruları ise 13 Ocak-18 Şubat 2018 arasında alınacak. Başvuru ve gelişmelerden haberdar olmak için www.ulukayagirisimi.com  adresine girmek yeterli.

Yazı: Anıl Sural 
www.twitter.com/AnilSural 
Fotoğraf Editörü: Rona Doğan