Her yıl büyük bir ilgiyle takip edilen ana ve ara transfer dönemlerinde, harcanan paraların ne denli yüksek rakamlara ulaştığı hepimizce malum.

Bugün sona tamamlanan olan 2021-2022 sezonu ara transfer dönemini de düşünerek, dünyada kulüplerin 2021 yılında uluslararası transferde ne kadar harcadıklarına şöyle bir göz atalım dedim.

Ancak, yapılan araştırmalar futbol takımlarının, başta yeni tip Covid 19 salgını ve küresel ekonomik baskılar doğrultusunda, bir yıl öncesine, yani 2020 yılına göre yüzde 13,6 (5,63 milyar dolar), 2019'a göre ise, yüzde 33,8 (7,35 milyar dolar) düşüş göstererek toplamda 4,86 milyar dolar harcadığını ortaya koyuyor.

Ülkemiz özelinde de durum şöyle; bu dönemde 402 transfer yapan kulüplerimiz 107,2 milyon dolar ödemek durumunda kaldı. Bu süreçte 281 de futbolcu göndererek 33,9 milyon dolar elde ettik.

Bu rakamsal verilerin, FIFA’nın transfer eşleştirme sistemindeki rakamlardan yola çıkılarak hesaplandığının, bu nedenle son iki yıldaki düşüşün hayli çarpıcı olduğunu da önemle vurgulamak istiyorum.

Söz konusu rakamların arasında dolaşırken, göze çarpan bazı satır başlarının altını çizelim. Örneğin; yapılan harcamaların 2,8 milyar dolarlık kısmı, 18-23 yaşlarındaki oyunculara ve bonservisli olarak verilirken, bu paranın yüzde 59'u, 500 bin doların altındaki bedellerle alınan oyuncular için harcanmış.

Alın size iki dikkat çekici detay daha. Birincisi; Fransızların, bu dönemde en fazla uluslararası transfer bedeli ödenen futbolcular olması. Bu zaman diliminde, Fransız oyuncuları renklerine bağlayan kulüpler 643,6 milyon dolar ödedi. 468,4 milyon dolarla, Brezilyalı futbolcular da bu alanda ikinci sıraya yerleşti.

İkincisi ise, transferde en fazla harcama 1,39 milyar dolarla İngiliz kulüpleri tarafından gerçekleştirildi.

Bu sürece adetsel olarak baktığımızda, 18 bin 68 uluslararası transferin yapıldığını, bir önceki yıl ise bu sayının 17 bin 190 transfer olduğunu görüyoruz.

Kısacası rakamlar da ortaya koyuyor ki, her alanda olduğu gibi olumsuz ekonomik koşullar futbolu da etkilemiş durumda. Gelir gider dengesini kurmaya çalışan kulüpler, transferde yaşanan daralmayla biraz daha dikkatli olma gayretindeler.Peki bu daralma, günümüz ekonomik koşullarında yeterli mi?

Hayır kesinlikle yeterli değil. 

Bu anlamda uygulanması gereken önlemlerin en başında, yerli ve yabancı belli başlı kulüpler dışında, hemen tüm kulüplerin birkaç yıl öncesine kadar sadece, “Var mı var” mantığıyla baktığı altyapı organizasyonunun önemi bir kez daha ve net olarak ortaya çıkıyor.

Bu gerçek ve yukarıdaki rakamlara baktığımızda, yakın gelecekte kulüplerin kapıya kilit vurmasını engellemenin yolunun, altyapıya her zamankinden daha fazla özen ve önem verilmesinden geçtiğini görebiliyoruz değil mi?

Hoşçakalın…