Futbolda transfer döneminde para su gibi akarken, kulüpler inanılmaz bir gelen-giden trafiği yaşadı. 

2015-2016 sezonu birinci transfer ve tescil döneminde, Spor Toto Süper Lig'in 18 takımı, toplam 182 futbolcuyu kadrosuna katıp, 187 isimle de yollarını ayırdı.

Dilerseniz bu dönemde gerçekleşen transferlerde detaylarıyla öne çıkan kulüplere bir göz atalım.

Bu dönemin en hareketli takımı Antalyaspor oldu. Akdeniz ekibi, kadrosuna kattığı 17 futbolcuyla bu istatistikte ilk sırada yer aldı. Kırımızı Beyazlılar, geçtiğimiz sezon takımda olan beş futbolcuyla da yollarını ayırdı.

Galatasaray ise en çok futbolcuya kapıyı gösteren kulüp olarak dikkati çekti. Sarı Kırmızılılar, kadrosunda yer alan 22 futbolcuya kapıyı gösterirken, transfer yasağı bulunan Mersin İdmanyurdu ise yalnızca bir oyuncuyu kadrosuna kattı. Balıkesirspor'dan Isaac Promise'i transfer eden Mersin ekibi, bu futbolcuyu ilk yarının ardından itibaren oynatabilecek.

İşte takımlarımızın gelen giden oyuncu rakamları; Transfer döneminde en çarpıcı isimlere imza attıran Fenerbahçe Nani, Robin van Persie gibi flaş transferlere imza atarken, Emre Belözoğlu başta olmak üzere 11 oyunsunu ise başka takımlara gönderdi.

Galatasaray’a baktığımızda, Podolski gibi bir isim de dahil, sekiz futbolcuyu renklerine bağladı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 22 oyuncuyla da vedalaştı.

Beşiktaş, aralarında eski dost Ricardo Quaresma da dahil olmak üzere beş isimle sözleşme imzalarken, dokuz oyuncusuyla yollarını ayırdı.

Trabzonspor sekiz futbolcu alıp, 14 oyuncusunu ise çeşitli kulüplere gönderdi.

Bursaspor 15 yeni isme ‘hoş geldin’, 14 eski oyuncusuna ise, ‘güle güle’ dedi. 

Akhisar Belediyespor 14 oyuncuyu renklerine bağlarken, 12 isimle de vedalaştı. 

Çaykur Rizespor’a 11 oyuncu gelip, 14 futbolcu ise gitti.

Eskişehirspor’a baktığımızda 12 isimle anlaşıp, dört oyunsuyla ise yollarını ayırdığını görüyoruz.

Gaziantepspor, yedi futbolcu transfer edip, beş isimle yollarını ayırdı.

Gençlerbirliği dokuz isme imza attırıp, 11 oyuncuyu gönderdi.

Kasımpaşa on ismi renklerine bağlarken, 12 oyuncusunu farklı kulüplere gönderdi.

PTT 1. lig’de bir yıl oynayıp, yeniden Süper Lig’in yolunu tutan Kayserispor, 13 oyuncuyla anlaşmaya varıp, 15 futbolcusunu çeşitli kulüplere gönderdi.

Medicana Sivasspor on oyuncuyla yollarını ayırıp, 11 ismi renklerine bağladı.

Ligin bir diğer yenisi Osmanlıspor 13 futbolcuyla vedalaşıp, 11 isme, “Merhaba” demek durumunda kaldı.

Torku Konyaspor on ismi masaya oturtup, Yeşil Beyazlı renklere bağlanan imzalar attırılırken, yedi isimle de yollarını ayırdı.

Ve son olarak, Medipol Başakşehir’e bakıyor, ‘Boz Baykuşlar’ın Medipol Başakşehir beş oyuncu transfer edip, yedi futbolcuyla yollarını ayırdığını görüyoruz.

Evet, yukarıdaki rakamlar ve oluşturduğu veriler doğrultusunda, ortaya çıkan gerçek şu; 18 takımlı bir ligde, toplam 182 futbolcu alınıp, 187 oyuncuyla yollar ayrılıyorsa, takım başına 10.1 oyuncu alınıp, 10.4 isim satılıyor demektir. Kabaca, her kulüp bir takım satıp, apayrı bir takım almış demektir.

Avrupa ülkelerinde ise, aynı süreçteki hareketliliğin ortalamasında, yapılan transfer oranı 5.3, takımların sattığı oyuncu oranı ise 5.5.

Buradan hareketle; Avrupa ortalamasının iki katı bir transfer trafiği yaşadığımızı görebiliyoruz. Buradan da hareketle; Paraların nasıl ve hangi boyutta havalarda uçuştuğunu anlayabiliyoruz değil mi?

Sonuç itibarıyla, dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalardan en fazla etkilenen sektörlerden olan futbolun dinamiklerine uygun bir planlama içinde olmadığımızı rakamlar açıkça ortaya koyuyor. Bu durumun, zaten çok parlak olmayan bütçelerle dönmeye çalışan kulüplerimize, ne denli zorluklar yaşattığı ve yaşatacağını görmezlikten gelmemeliyiz.

Kalın sağlıcakla…