Türk futbol tarihinde İzmir’in ve Alsancak Stadı’nın değer ve anlamı çok farklıdır. 1910’lara uzanan tarihçesinden günümüze uzanan bir futbol mabedi olan stad, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2015 yılında yıkılmış ve akabinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeniden yapımına başlannmıştı.

Aradan geçen altı yılın ardından, Alsancak Stadı 15 bin kişilik kapasitesiyle 2021-2022 sezonuyla birlikte, kapılarını İzmirli futbolseverlere açmaya hazırlanıyor. 

2003’te veda ettiği Süper Lig’e yeniden dönen Altay önümüzdeki sezon maçlarını yenilenen İzmir Alsancak Stadı’nda oynayacak.

İzmir’in “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” mottosuyla Türk futboluna hizmet eden ve play off mücadelesinde Süper Lig’in kapısından dönen camiası Altınordu da gelecek sezon maçlarını yenilenen statta oynamayı planlıyor. 

Bu konuda Altınordu Başkan Vekili Barış Orhunbilge de Altınordu-Altay dostluğunun altını çizdi.

Stadın kullanım haklarına sahip olan Altınordu ve Altay takımları arasındaki dostluk ilişkisinin, tüm dünyada eşine ender rastlanır nitelikte olduğunun altını çizen Orhunbilge, Türkiye’nin futbolcu fabrikası olarak bilinen Altınordu’nun maçlarını yenilenen İzmir Alsancak Stadyumu’nda oynaması, seyir deneyimine ve Türk futbolunun prestijine çok önemli bir katkı sağlayacağına vurgu yaptı. 

Alsancak Stadı’nın geçmişine göz attığımızda 1910’da Rum takımı Panionios’un, maçlarını burada oynadığını, Kurtuluş Savaşı’nın ardından da başta Altınordu ve Altay olmak üzere Göztepe, Karşıyaka, ve İzmirspor’un da maçlarını Alsancak Stadı’nda yaptığını görüyoruz. 

Türkiye Futbol 1. Ligi’nin start aldığı 1959’da, İzmir’in beş takımı da maçlarını burada oynarken, Altınordu ve Altay arasında protokol imzalanarak, stadın intifa hakları bu iki kulübe devrediyor. Bunun karşılığında Altınordu, 1971’deki  Akdeniz Oyunları için şimdiki Atatürk Kapalı Spor Salonu ve Yüzme Havuzu’nun bulunduğu yerdeki sahasını o zamanki adıyla Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne veriyor. O günlerden bugüne dek, Alsancak Stadyumu Altay ve Altınordu kulüpleri tarafından birlikte kullanılıyor.

Sonuçta bu yıl Altay’ın, finalde bir diğer İzmir takımı Altınordu’yu devirerek Lig’e çıkması kadar, Türk futbolunun en önemli figürlerinden olan Alsancak Stadı’na kavuşacak olması da İzmir’in onuru olacaktır.

Umarım Göztepe’yle yetinen İzmir, bu yıl Altay’ın da gelişiyle yıllardın özlemini duyduğu Süper Lig heyecanını, iliklerine kadar hissedecek ve üstelik bu mutluluğu İzmir ve Türk futbolunun tarihi imgelerinden olan Alsancak Stadı’nda yaşayacak olmanın coşkusunu yaşayacaktır.

Bir başka deyişle tarih sayfaları bir kez daha aralanıp, çok özel bir değerle yeniden anlam kazanacaktır. 

Hoşçakalın…