İnsanı tanıma sanatı, eğitimde, yönetimde, insan kaynaklarında, satış ve pazarlamada, müşteri ya da hasta ilişkisinde, eşinizle ya da çocuklarınızla olan iletişimde, kısacası insanlar arası iletişimin rol oynadığı tüm alanlarda kullanılıyor. Klasik beden dili konusundaki eğitimler, günümüzde insan davranışını açıklamada yetersiz kaldığı gibi genelleme, insanlara önyargılı yaklaşma, sınıflandırma ya da kategorize etme gibi olumsuz etkileri de beraberinde getiriyor.

Kendini tanıyan insan, yapabileceklerinin ve sınırlarının farkındadır. Başarılı olduğu ya da kendisini geliştirebileceği alanların bilincindedir ve ulaşılabilir hedefler belirler. Kendisiyle barış içerisindedir. Başkalarını tanıyabilen insan, nasıl daha iyi iletişim kurabileceğini ya da öğretebileceğini bilir ve hayal kırıklığına uğramaz. Esneklik, tolerans, uyum sağlama ve etkileme becerilerini geliştirir.

NLP insan davranışını açıklarken her bireyin, eşi benzeri bulunmayan, kendine has özel bir yapısının bulunduğu varsayımından yola çıkarak etik değerleri gözetir. Zihinsel model ve modern beyin araştırmalarının bulguları göz önünde tutularak hazırlanan insanı tanıma sanatı eğitimi, katılımcılara teorik bilgiler sunmanın ötesinde, öğrenilenlerin hemen yaşama geçirilebilmesini sağlar. İnsanlar, kendi yaşamlarını istekleri doğrultusunda şekillendirebilmek ve gerek gördüğünde değiştirebilmek için ihtiyaç duyduğu tüm kaynaklara kendi içinde sahiptir.

NLP’deki amaç, ihtiyaç duyulan kaynaklara, istenilen zamanda istenilen yerde ulaşabilmek ve bunlardan en iyi düzeyde yararlanmaktır. Etik ve felsefi bakış açısını oluşturan varsayımları tartışılmaz, evrensel gerçekler, ya da kesin doğrular değildir. Amaç, etkin iletişim, gelişim ve değişim süreçlerine uygun bir zemin sağlayan bu varsayımların doğruluğundan yola çıkarak, dünyayı algılama, yorumlama ve davranış biçimi seçeneklerimizdeki gelişimi sağlar.

Her insanın, dünyanın nasıl bir yer olduğu konusunda zihninde bir temsil vardır. Zihnimizdeki bu temsillerden hiçbiri dünyayı gerçekten olduğu gibi ya da eksiksiz yansıtmaz. İnsanlar ise zihinlerinde bulunan bu haritaya, yani temsile tepki gösterirler, gerçekliğin kendisine değil. Kurmuş olduğumuz iletişimin anlamı, karşımızdan almış olduğumuz yanıtta saklıdır. Alacağımız tüm tepkiler ya da elde ettiğimiz sonuçlar bizim için bir geri bildirim ve böylelikle sonuçlardan öğrenebileceğimiz faydalı bilgiler niteliğindedir. Geri bildirimler, uygulamış olduğumuz yöntemin bizi çözüme ya da hedefe yaklaştırıp yaklaştırmadığı konusunda bilgi vererek, gerektiği takdirde bizi yeni çözüm yolları aramaya davet eder.