Osmanlı Hanedanı’nında hükümdarlık yapanlar 1299’dan 1922’ye kadar kıtalararası geniş bir imparatorluğa hükmetmiştir. 623 yıl yaşamış bu imparatorluk, birçoğu bilge değerindeki Padişahlar tarafından yönetilmiştir. İşte sizin için derlediğimiz ve tarihe iz bırakmış Osmanlı Padişahları’nın tarihi ve örnek alınması gereken sözleri.

Osman Gazi: Bir yeri elde tutmak, o yeri fethetmekten daha zordur.

*Osman Gazi’nin Oğlu Orhan Gazi'ye vasiyeti: Ey oğul! ….Sadakatle Allah rızası için çalışan devlet erkanını koru!.. Vefatlarından sonra böyle kimselerin çoluk-çocuğuna bak, ihtiyaçlarını karşıla.!. Halkından hiç kimsenin malına tecavüz etme!.. Hak edenlere yardım ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakınlarını sıkıntıdan kurtar. Askerî erkanı iyi koru!.. Alimler, fazıllar, sanatkârlar, edipler; devletin bedeninin gücüdür. Bunlara iltifat ve ikramda bulun. Bir kemal sahibi işitince onunla yakınlık kur, dirlikler ver ve ihsan eyle!.. Hükümetinde ulema, fazıl kimseler, erbab-ı maarif çoğalsın, siyaset ve din işleri nizam bulsun!..

Orhan Gazi: Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da, geciken adalet zulümdür.

*Oğlu Murat Gazi'ye vasiyeti: Oğul! Cennet mekânbabam Osman Gazi Han bir avuç toprağı beylik yaptı. Biz Allah'ın izniyle beyliği sultanlığa çevirdik. Sen daha da büyüğünü yapacaksın! Osmanlı'ya iki kıta üzerine hükmetmek yetmez. Zira İ'la-yı kelimetullah (Allahü tealanın ismi şerifini yüceltmek, İslamiyet'i yaymak) azmi iki kıtaya sığmayacak yüce bir azimdir.

Yıldırım Bayezit: Gidin, daha çok müttefik ve daha büyük ordularla karşıma çıkın ki, kazanacağım şan ve zafer de daha büyük olsun!

*Yenileceğinden korkan, daima yenilir.

Fatih Sultan Mehmet: Baba, eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz. Yok, eğer padişah ben isem, size emrediyorum! Gelip ordunun başına geçiniz.

*İmparatorunuza söyleyin, şimdiki Osmanlı padişahı öncekilere benzemez. Bizim gücümüzün ulaştığı yerlere, sizin imparatorunuzun hayalleri bile ulaşamaz.

*Dünya devleti ebedi değildir. Fani cihanda hiç kimse de ölümsüz değildir. İnsanların dünyada nefesleri sayılıdır ve ölümsüzlük kapısı kapalıdır.

*Ey Konstantiniye, ya sen beni alırsın, ya ben seni alırım.

*Yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım.

Yavuz Sultan Selim: Cesaret insanı zafere, kararsızlık tehlikeye, korkaklık ise ölüme götürür.

*Devletleri yıkan tüm hatanın altında, nice gururun gafleti yatar.

*Bu dünya iki padişaha yetecek kadar büyük değildir.

*Kılıcımız parladıkça düşmanın gözü ondan ayrılıp bizi göremez. Ama Allah esirgesin, bir gün paslanır da yaltırıklanmazsa düşman bizi görmek değil, bir de tepeden bakar.

Kanuni Sultan Süleyman: Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

II. Selim (Sarı Selim): Ayrılıktan sızlanmanın vaktinde acılı bülbülüz, ateş kesilir saba yeli gül bahçemizden geçse.

III. Mehmet: Ceddimiz, devletimizin kurucusu Osman Gazi Hazretlerinden, büyük dedemiz Kanuni Sultan Süleyman'a kadar bütün padişahlar askerin önünde sefere çıkmışlardır. Dedemiz Sultan Selim'le (II. Selim) cennetmekan pederimiz Sultan Murat (III. Murat) bu usulü bozdular. Biz dahi, başlangıçta seferi paşalarımıza ısmarlamakla hataya düştük. Asker evlatlarımız bizi başlarında görmek isterler. Kararımız odur ki yakında sefere çıkacağız. Hazırlıklar tamamlansın. Küffara haddini bildirmeye gitmek gerekir.

Sultan IV. Murat: Allah, peygamber korkusu bilmez alçaklar! Unutmayın ki, intikam gecikir ama asla yaşlanmaz!

*Bağdat'ı almaya çalışmak, Bağdat'ın kendinden daha mı güzeldi ne?

*Yardım almaya alışan, emir almaya da alışır!

II. Ahmet: Bana ağırlık ve hazine lazım değil. Yerinde kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna esirgemem. Her ne denli zahmet arzulanırsa, sabr-ü tahammül eylerim. Halka hizmet tamama ermeyince seferden dönmem. Elbette kendim giderim!

*Zevk, sefa ve rahatı kendimize haram eylemişizdir.

II. Mahmut: Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz.

Sultan II. Abdülhamit Han: Tarih değil, hatalar tekerrür ediyor!

*Savaş yalnız sınırlarda olmaz. Savaş bir milletin topyekûn ateşe girmesidir. Eğer bu bütünlük sağlanmamışsa zafer tesadüfi, yenilgi kaderdir.

*Bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim de bu toprakları ancak aldığı fiyata verir. Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir!

*Millet birbirini kırıp geçireceğine bırakın beni öldürsün. İcabı halinde donanmayı kaybetmemek için canımı vermeye hazırım.

*Cevizin kabuğunu kırıp özüne inmeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder.

*Hak arayan varsa, hakkını verin. Baş kaldıran varsa, başını kesin.

Sonuç olarak: Onlar vatanını, tebaasını düşünerek işler yaptılar. “Onlar sadece milleti düşündüler!.”