Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım,      

Sizlerin ve Tüm İslam Aleminin Kurban Bayramını tebrik ediyor, dostluk, kardeşlik, sevgi ve barış dolu nice bayramlara ulaşmamızı diliyorum.  Bu hafta ki yazımda bu önemli dini bayramımızda sıkıntılar yaşamamak için, benim ile yapılan bir ropörtajı aynen sizler ile paylaşmak istiyorum. Şöyle ki, Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkların görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hayvan Deneyleri Araştırma Laboratuvarı emekli Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vehbi Altunçul, Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkların görülme sıklığının yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını savunarak, vatandaşları sağlıklı hayvan almaları konusunda da uyardı.

Altunçul, kurban kesiminin, özellikle et satın alma imkanı bulunmayan veya sınırlı imkanlara sahip yerlerde daha da önem kazandığına işaret etti. Türkiye'de kişi başına düşen et tüketiminin ancak Kurban Bayramı'nda gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabildiğini vurgulayan Altunçul,''Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıkların daha sık görüldüğünü ve hayvanlar veya hayvansal kaynaklı gıdalar vasıtasıyla insanlara bakteri, virüs ve paraziter hastalıkların bulaşabildiğine dikkati çeken Altunçul, şu görüşleri dile getirdi: ''Bu hastalıklardan buruselloz ve salmonelloz insan ve hayvan sağlığı, şarbon, Q humması, para tüberküloz, trişinelloz, triasiz, sarılık, kuduz gibi hastalıklar ise insan sağlığı üzerinde bu günlerde daha büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle vatandaşların dikkatli olması gerekir. Bu tür hastalıklar hayvanlarda herhangi bir (semptom) belirti göstermeden seyredebilmektedir. Ülkemiz dahil, komşu bir çok ülkede çeşitli nedenlerle, özellikle buruselloz, kist hidatik, tüberküloz ve toksoplasmoz gibi hastalıklar insan sağlığını tehdit etmekte ve önemli halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.''

Vehbi Altunçul, hayvanların, sağlıklı olup olmadığı, kesim ve denetimlerinin eksiksiz yapılıp yapılmadığı, mutlak surette veteriner hekim sağlık raporunun bulunup bulunmadığının incelenmesi gerektiğini kaydetti. Bazı yörelerde kurbandan alınan bir parmak kanı alna sürme geleneği bulunduğunu hatırlatan Altunçul, ''Kurbandan alınan bir parmak kanı alna sürme geleneği, deriden geçen birçok hastalığın vücuda taşınmasını sağlar'' dedi. Altunçul, kurban ile temasta bulunan kasap ve diğer kişilerin eldiven, kolluk ve çizme kullanmaları gerektiğini de belirtti.

Sağlıklı, mutlu nice güzel bayramlar diliyor, saygılar sunuyorum.