Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, bu gün 2024 yılının son günü. Bu gece yeni yılın gelişi kutlanacak. Her vatandaş kendi imkânları doğrultusunda bir kutlama yapacak. Öncelikle her birinizi gönlünüzden geçenlerin gerçekleşeceği, sağlık ve huzur dolu bir yıl geçirmenizi diliyorum. Ancak bu şartlarda mümkün mü diye sorduğunuzu da duyar gibiyim. Haklısınız şartlar hepimizi zorlamakta fakat mevcut durumu çok daha zorlaştıran ve yılın ilk gününde kendinizi zora sokacak davranışlardan da uzak durmak gerekiyor. Her yıl yılbaşı geçesi aşırı alkol kullanımı nedeniyle can kayıpları, yaralanmalara neden olan kaza haberleri bizleri üzmekte, ailelerin ocağına ateş düşmekte. Bu nedenle bir kez daha bu konuda sizleri uyarmak zorunda hissediyorum.
Sevgili dostlar hepinizin çok iyi bildiği gibi alkol şişede durduğu gibi durmayacak, sağlıklı, bilinçli bir şekilde içki masasına oturan kişiler ilerleyen saatlerde, bulanık şuur ve sarhoş şekilde yola koyulacaklar. Bir fizyolog olarak bunun aksini düşünmek asla mümkün değildir. Kurunun yanında yaş da yanar misali masum vatandaşlarımızda trafik canavarının kurbanı olacaklar. Yıllardır bir hekim, eski Yeşilay ve şimdi Sarıay Yönetim Kurulu üyesi olarak haykırmaktayım. “İçeceksen direksiyona geçme, direksiyona geçeceksen içme”. Eğlenceye verdiğin o kadar paraya bir miktar daha ilave et ve taksi tutarak evine dön. Hem kendi, hem de yanındakilerin, hatta trafikte masum bir şekilde seyredenlerin hayatını tehlikeye atma. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre dünyadaki toplam can kayıplarının yüzde 5'i ve 20–39 yaş grubunda toplam ölümlerin yaklaşık %13.5'i alkol kullanımı sonucunda gerçekleşen trafik kazası, intihar, şiddet, vb. olgulardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca ölüme neden olan risk grupları arasında ise, sigara ve yüksek tansiyondan sonra 3. sıradaki başköşeye alkole bağlı ölümler yerleşmiştir. Ülkemizde ise alkol alma yaşının 11’e inmesi ve hızla yayılma riskinin yüksek oluşu hayli korkutucudur.
DSÖ tarafından hazırlanan 2021 yılı rapora göre dünyada en çok alkol tüketen ilk 10 ülkeden 9 Avrupa’da yer alıyor. Listede yer alan ilk 5 ülke; 14.3 litre tüketim ile Çekya birinci sırada yer alırken, bunu 13,19 litre ile Letonya, 12,85 litre ile Moldova, 12,79 litre ile Almanya ve 12,78 litre Litvanya. Türkiye 33. sırada yer alıyor. Yine bu rapora göre Avrupa’da 15 yaş üzeri yetişkinler her yıl ortalama 9.5 litre saf alkol tüketiyor ve daha önceki yıllara göre alkol tüketiminde % 21 oranında düşüş var. Ülkemizde ise alkol kullanımı maalesef artmaya devam ediyor. Bunun nedenlerinden en önemlisi DSÖ’nün de dikkat çektiği gibi dijital medya aracılığı ile alkol ürünlerinin tanıtımının yapılmasıdır. Kanaatimce rol model olan sanatçıların da oyun ve filmlerinde alkol, sigara kullandığı sahnelere yer vermeleri etkili olmaktadır. Alkol ürünü tanıtımlarının en çok gençleri hedef aldığı da bilinmektedir.
Eurostat'ın 2021 yılında yayınladığı istatistik verilerine göre 2019 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde 15 ve üzeri nüfusun % 8,4'ü günlük, %28,8'i haftalık, % 22,8'i aylık olarak alkol tüketmektedir. Yıl boyunca hiç alkol tüketmeyenlerin oranı ise % 26,2’dir. Türkiye OECD istatistiğine göre kişi başına 1.6 litre alkol tüketilmektedir. Ancak alkol tüketimini arkadaş baskısı, sosyal yapı, aile durumu ve psikolojik nedenlerin büyük ölçüde etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle yılbaşı, çeşitli günler ve partilerde tüketim had safhaya ulaşmaktadır.
Sağlığımızı tehdit eden, aile düzenimizi bozan, büyük ölçüde mali ve manevi yıkıma neden olan bu illet ile ilgili bu konuyu tüm içici kardeşlerime bir kez daha hatırlatıyor, 2025 yılının tüm insanlara sağlık, mutluluk getirmesini diliyor, saygılar sunuyorum.