UEFA’nın tüm kulüplerin uygulaması için belirlediği ekonomik kriterlerin aksaması nedeniyle yanan takımlar kervanına en son katılan Türk takımı Trabzonspor oldu. Hani Finansal Fair Play’dan çektiğimiz kadar hiçbir şeyden çekmedik desek pekte yalan olmaz.

UEFA geçtiğimiz günlerde, Trabzonspor'un 2020-2021 ve ya 2021-2022 sezonlarının birinde UEFA kupalarına katılma hakkı elde etmesi halinde, bir yıl men cezası aldığını duyurdu.
Doğrusunu söylemek gerekirse, Bordo Mavili kulüp, son iki yılda parmakla gösterilecek düzeyde belki de tarihinin en iyi yönetildiği dönemini yaşamıştı.

Ancak UEFA, 2016 yılında Finansal Fair-Play anlaşması yaptığı Trabzonspor’un, 2019 yılına ait mali tablolar doğrultusunda yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle bu cezaya çarptırıldığını belirtti.

Söz konusu döneme ait bilançoları inceleyen UEFA tarafından, Kulüp Mali Denetim Organı’nın rakamlarında tutarsızlık görüldüğü, bir başka deyişle rayiç değere uygun bulunmadığı vurgulandı.

İşin en ilginç tarafıysa; 2019 yılının Trabzonspor’un adeta altın senesi oluşu. Çünkü, söz konusu yıl olan 2019’da Bordo Mavili kulüp, 23 milyon TL kâr açıklamıştı. Üstelik de hiçbir kulüp, oyuncu ve menajere borcu olmadığı açıklanmıştı. FIFA nezdinde de tek bir dosyası dahi yoktu.

Özetleyecek olursak, Trabzonspor da, UEFA’nın hışmına uğrayan takımlarımız arasında yerini aldı.

Önümüzdeki süreçte Bordo Mavili kulübün başkanı Ahmet Ağaoğlu ve yönetimin cezanın iptali için girişimleri sürecek kuşkusuz. Ayrıca, CAS’a da başvuran Trabzonspor’un çabaları sonuç getirecek mi hep birlikte göreceğiz.

Pek tabi ki gönlümüz bu cezanın CAS’tan dönmesi, yani iptal edilmesi. Ancak, spor hukukçularının yorumlarını incelediğimizde bunun çok fazla mümkün olmadığını görüyoruz.

Bu arada, bir noktanın da altını çizelim. Finansal Fair-Play ve diğer mali kriterler anlamında en fazla men cezası alanların başında Türk kulüpleri geliyor.

Şimdiye kadar Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor ve Trabzonspor, yani tam altı takımımız Avrupa müsabakalarından men cezası aldı.

Öyle geliyor ki, hesabını kitabını bilmeyen başkan ve yönetimler oldukça bu rakam çok daha fazla artar. Atalarımızın, “Ayağını yorganına göre uzat” atasözünün ne denli doğru olduğunu sanırım buradan bir kez daha çok net bir biçimde anlayabiliyoruz değil mi?

Sağlıcakla kalın…

Erden AKTOĞU
[email protected]