DİNLE NEYDEN 
Allah’ın sırlarını Kur’an, Kur’an’ın sırlarını Mesnevi açıklar. Ömer Tuğrul İnançer’in ‘Dinle Neyden’ isimli kitabı ise Mesnevi’nin sırlarını açıklıyor.
Asırlardır gönüllere, dimağlara, akıllara nurlar saçan, hakikatler öğreten Mesnevi-i Şerif, söz eri ve muhabbet ehli bir ârifin himmetiyle kapılarını okura aralıyor.
Kitabın yazarı Ömer Tuğrul İnançer, İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu Müdürü olmanın yanı sıra akılla kalbi harmanlayan, dünle bugnü buluşturan çağdaş mutasavvıflarımızdandır. TRT’de yayınlanan programları, söyleşileri ve kitaplarıyla Türk okurunun gönlünde taht kuran yazar, hikmet ve hakikat dolu satırları, Mesnevi’den incilerin yanı sıra divan şiirimizden beyitlerle süslüyor, âyetler ve hadislerle taçlandırıyor.
‘Dinle Neyden’ isimli kitap, dinlemeyi bilene, Mesnevi’nin gizemli hikâyeleri üstündeki perdeleri aralıyor, tasavvufun inceliklerine dair yol haritaları sunuyor, yolun erkânı ve edebini anlatıyor. Neyzenin ‘hu’ sadâsıyla yakıcı bir ateş hâline gelen neyden, Allah (cc) nidasıyla inleyen kudüme, ölüleri diriltip, padişahı kul eden aşktan, dehrin (geçici âlem) bağından kurtulmak olan gerçek zühde kadar tasavvufî kavramların ve tarikat kültürüne ait unsurların sembolik mânâlarından dem vuruyor.
Bu kitapla Mesnevi’nin anladığımızı sandığımız beyitleri ve hikâyelerindeki katman katman mânâlar bir bir önümüze seriliyor. Mesela, ‘Padişah ve Cariye’ başlıklı hikâyesindeki padişahı ruh, cariyeyi nefs ve hekimleri de şeyh ve mürşidler olarak görmeye başlıyoruz. Kitap, Mevlana ve Mesnevi hakkındaki bilgilerimizi tazeliyor ve bunlara yenilerini ekliyor.
Ö. Tuğrul İnançer, kendine has şairane üslubuyla adeta kelimeleri semâ ettiriyor, sözü nakış nakış işliyor. Aslında hiç geçmeyen geçmişten beslenerek mâneviyat ve edebiyattan mârifet ve hakikate uzanan yollar açıyor. 
Timaş Yayınları bünyesinde Sufi Kitap etiketiyle yayınlanan eser Ağustos 2009 tarihli, 13,5 X 21 santim ölçülerinde ve 176 sayfadır. 
SUFİ KİTAP: Cağaloğlu Alemdar Mahallesi, Alayköşkü Caddesi Nu: 5 Fatih İstanbul. 
Telefon: 0.212-511 24 24 Belgegeçer: 0.212-512-40 00  www.sufikitap.com.tr  e-posta: [email protected]  


OKUMAK ÜZERİNE…
Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları, sâhip oldukları bilgilerin % 60’ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları problemlerin birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar.
Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olacaktır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. 
Kitap okumanın imtihan hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını çok iyi değerlendirebilen öğrenciler diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar.
Kitap okumanın zihni gelişmeye katkısı aslında anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 6. veya 7.aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi sağlıklı olmaktadır. Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma, çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır.
Birçok aile, çocuklarının kitap okumamasından şikâyetçidir. Kitap okurken sıkılan çocuk, nedense saatlerce televizyon veya bilgisayar karşısında kalabilir ve nedense sıkılmaz. Bilgisayarda oyun oynayarak, televizyon seyrederek büyüyen çocuklarımız gittikçe okuma isteklerini yitirmekte ve okumanın sağladığı imkândan mahrum kalmaktadırlar. Karakter gelişimi, bilgiyi ve araştırmayı seven insanların yetiştirilmesi ile mümkün olur. Çocukların, kendilerini okuyarak yetiştirmeleri gerekir. Çünkü eğitim sürecinde çocuklara her şey anlatılmaz. Zâten buna imkân da yoktur. Yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen kişilerin sayısının artması için, kişiye çocukluktan itibâren kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. 
Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların eğitim süreçleri de çok daha başarılı olmaktadır. Bu da anne ve babaların işlerini kolaylaştırmaktadır. Kitap okumayan nesillerin fikir üretme kabiliyetleri körelmektedir ve başarılı bir iletişim kuramamaktadırlar.
Çoğunlukla iş sonrası, okul sonrası veya evde televizyon karşısında, elimizde kumanda âleti, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Yine bunun gibi tren, otobüs, taksi, uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken de kitap okuyabiliriz ve mecburî olarak geçen bu boş zamanları değerlendirebiliriz. Sâhip oldukları her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan batılılar, kitap okuma alışkanlıkları ile göz doldurmaktadırlar. 
Kitap, gazete ve dergilere oranla çok daha kapsamlı bilgi içerir. 
Kitaplar, bâzı insanlara pahalı bir metâ gibi görünür. Fakat aynı kişiler içki, sigara, alkol ve benzeri tüketim maddeleri söz konusu olunca pahalılıktan şikâyetçi olmazlar. Üstelik bunlara verilecek para, kitaba verilecek olanın kat kat fazlasını bulabilmektedir. Kimsenin şüphesi olmasın. Kitap asla pahalı bir nesne değildir. 

ÖMER TUĞRUL İNANÇER
Hukukçu, Türk tasavvuf düşünürü ve müzisyeni, radyo ve TV programı yapımcısı Ömer Tuğrul İnançer, 1946 yılında Bursa’da doğdu. 
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olarak, çeşitli kuruluşlarda hukuk müşâvirliği yaptı. Tahsil hayatı süresince özel olarak müzik dersleri aldı.  1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Târihî Türk Müziği Topluluğu’nda sanatkâr-müdür olarak çalışmaya başladı. 2011 Haziranında yaş haddinden emekli oldu. Ayrıca TRT için yapmış olduğu dinî sohbet programları vardır. Çeşitli radyo ve televizyon programlarında misâfir sanatkâr ve konuşmacı olarak yer almış, birçok yurtiçi ve yurtdışı konserlerde müzik faaliyetlerinde bulunmuştur. Türk kültürü ve sanatı ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir. 
733. - 736. Vuslat Yıldönümü Mevlevî Âyini’nde TRT programında sunuculuk ve yorumculuk görevini üstlendi. Tasavvuf konularında pek çok yurtiçi ve yurtdışında konferanslar verdi, seminerlere katıldı. Ayrıca çeşitli makaleleri, röportajları ve 8 kitabı yayınlandı.  
Yayınlanmış Kitaplarından bâzıları: Dinle Neyden / Mesnevi Sohbetleri, Vakte Karşı Sözler, Ö. Tuğrul İnançer ile Gönül Sohbetleri, Bir Muhammedi Âşık / Hz. Mevlânâ.
Burç FM’de Tuğrul İnançer ile Seyir Defteri, Mehtap TV’de Mehmet Fâtih Çıtak ile birlikte ‘Mesnevi’den’ isimli programları yapmıştır. 
Ömer Tuğrul İnançer evli ve biri psikolog diğeri ekonomist iki evlat babasıdır  

KISA KISA / KISA KISA…
1- TAKMA İSİMLER SÖZLÜĞÜ: Prof. Dr. Nurullah Çetin. Akçağ Yayınları. Tuna Caddesi Nu: 8/1 Kızılay, Ankara. Telefon: 0.312-432 17 98 e-posta: [email protected] 
2- ORHON-UYGUR HANLIĞI DÖNEMİ MOĞOLİSTAN’DAKİ ESKİ TÜRK YAZITLARI / Metin, Çeviri, Sözlük: Mehmet Ölmez. Bilgesu Yayncılık. Telefon: 0.212-524 75 24 e-posta: [email protected]  
3- ASR-I SAADET’TE ÜÇ ÖĞRETMEN / Muaz b. Cebel, Eb’d-Derda, Udabe b. Samit. Dr. Mehmet Akbaş. Nida Yayınları. Telefon: 0.212-233 81 33 e-posta: [email protected]  
4- AŞKIN MEALİ / YUSUF İLE ZÜLEYHA: Sinan Yağmur. Karatay Akademi Yayınları.  Telefon: 0.332-342 58 44 e-posta: [email protected]  
5- GAZZALİ, FELSEFESİ VE İSLAM MODERNİZMİNE ETKİLERİ: Hasan Aydın. Bilim ve Gelecek Kitaplığı. Telefon: 0.216-349 71 72  Belgegeçer: 0.216-349 71 73  e-posta: [email protected] 

KUŞBAKIŞI
MESNEVİ TERAPİ

TİMAŞ yayınları tarafından kültür dünyamıza kazandırılan ‘Mesnevi Terapi’ isimli eserin yazarı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; ‘Bilgi çağını bilgelik çağına dönüştürürken yol göstericimiz Mevlânâ olacaktır. Çünkü o ruhî yapımızdaki şifrelere dokunuyor, bizde var olan duyarlılığı harekete geçiriyor.’ Diyor. 
İnsanlık Mevlana’yı yeniden keşfediyor. Çünkü O’nun öğretisi yaşadığı zamana hapsedilemeyecek kadar cihanşümul. Çünkü hepimizin ondan öğreneceği çok şey var. Kitapta, Mesnevi’nin çağları aşan bilgeliğinin ruha nasıl şifa olabileceği anlatılıyor. 
Mesnevi Terapi’yi okuyanlar, Mevlana’yı günlük hayatta bize yol gösterecek bir rehber olarak tanımamız gerektiğini öğreniyorlar. 
Yazar, Mevlana’dan ilhamla şöyle diyor:
‘İnsanın gözü kördür ışık olmadıkça, 
Aşkın gözü kördür gerçekler olmadıkça,
Aklın gözü kördür ahlak olmadıkça,
Hırsın gözü kördür terazi olmadıkça,
Şöhretin gözü kördür tevazu olmadıkça,
Gücün gözü kördür erdem olmadıkça,
Paranın gözü kördür insaf olmadıkça,
Menfaatin gözü kördür empati olmadıkça,
Adaletin gözü kördür hakkaniyet olmadıkça,
Tabibin gözü kördür tıp etiği olmadıkça,
Medeniyetin gözü kördür bilgelik olmadıkça...’
240 sayfalık kitap 2012 yılında basıldı. 
TİMAŞ YAYINLARI: Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-511 24 24 Belgegeçer: 0.212-512 40 00 www.timas.com.tr  e-posta: [email protected]  


AYDINLARIN GÖZÜYLE SEYİT AHMET ARVASİ
Hüdâverdigâr Onur’un hazırlayıp Uyanış Yayınevi’nde 2012 yılında basılan kitap, 332 sayfadır. 
Türk’ün asırlar boyunca uğruna hayatını ortaya koyduğu İlâ-yi Kelimeu’llah dâvâsının savunucuları arasında yer alan Seyid Ahmet Arvâsî, Türk gençliğine Türk’ün İslâm dâvâsının kıyamete kadar sürecek yüce bir dâvâ olduğunu, bir büyük öğretmen olarak belirtmiştir.
Ölümünün ardından yıllar geçmesine rağmen etkisini hâlâ devam ettiren Arvâsî, Türk milliyetçilerinin, ülkücülerin dâvâsının Allah ve Resulünün dâvâsı olduğunu ısrarla savunmuştur.
Arvâsî, bu konuda şöyle der: ‘Aksini iddia edenler, Türk milliyetçilerini ya tanımamakta veya bühtan etmektedirler. Türk milliyetçisi, Türk-İslâm Ülküsü’ne gönül veren bir adamdır. O, her şeyden önce bir iman adamıdır.’ 
Kitapta; Alparslan Türkeş, Dilaver Cebeci, Hamdi Mert, Dr. Abdülkadir Sezgin, Prof. Dr. Süleyman Yalçın,  Necati Özfatura, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Gürcan Dağdaş, Kemal Çapraz, Servet Kabaklı, Nazif Okumuş gibi yazar ve fikir adamlarıyla birlikte 53 kişinin Seyit Ahmet Arvâsî hakkında kaleme aldıkları yazılar yer alıyor. 
UYANIŞ YAYINEVİ: Ticarethâne Sokağı Nu: 41 Tevfik Kuşoğlu İş Hanı Nu: 14 Sultanahmet, Fatih, İstanbul. Telefon: 0.212-527 29 49 Belgegeçer: 0.212- 527 58 87 www.uyanis.com.tr  e-posta: [email protected] 

MAĞARANIN KAMBURU
Ömer Faruk Hüsmüllü’nün farklı bir konuyu farklı bir anlatım tarzı ile kaleme aldığı ‘Mağaranın Kamburu’ isimli romanı, 2012 yılında 2. baskısını yaptı. Yazar, roman boyunca tarafsız ve gerçekçi davranıyor. İki kişi arasında geçen konuşmalarla kahramanların rûhî durumları okuyucunun önüne tablo gibi konuluyor. Okuyucu kendisini bâzen bilgenin bâzen de serserinin yerine koyabiliyor. 
Yazar, felsefe öğretmenliğinden gelmiş olmanın avantajını kullanarak akıcı bir roman meydana getirmiş. Şaşırtıcı ve sürükleyici…
Ömer Faruk Hüsmüllü’nün Romanı 14 X 21 santim ölçülerinde ve 183 sayfa. 
P KİTAP YAYINCILIK VE REKLAM AJANSI: Atatürk Bulvarı, Ünlü İş Merkezi B Blok Kat: 3Nu: 71 Unkapanı, Fatih 34412 İstanbul. Telefon ve Belgegeçer: 0.212-534 56 54 e-posta: [email protected]  www.pkitap.com  


SANIK YAZILAR 
Necdet Sevinç’in, Bizim Anadolu gazetesinde 1971-1973 yılları arasında yayınlanmış yazılarını ihtiva eden ‘Sanık Yazılar’ isimli kitap 229 sayfadır. 
Kitapta yer alan makalelerin bir kısmı hükümetin, bir kısmı çeşitli bakanlıkların, bir kısmı da parlamentonun mânevî şahsiyetini tahkir iddiasıyla dâvâ konusu olmuş, bir kısmının hakkındaki takibat soruşturma safhasında bitmiştir.
Sanık Yazılar kitabındaki yazılar Necdet Sevinç’in doğru bildiği yolda mücâdele gücünü, azmini, kanunlara saygısını, korkusuzluğunu, ülkücülüğünü, Türk için her an canını vermeye hazır bir ruha sâhip olduğunu gösteren yazılardır. 
BİLGEOĞUZ YAYINLARI: Bilgeoğuz Yayınları.  Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-527 33 65 Belgegeçer: 0.212-527 33 64  e-posta: [email protected]  www.bilgeoguz.com.tr  

SÖZ BİR YELPAZEDİR
Felsefe dalında Almanya’da yüksek tahsil gören Senail Özkan, 2010 yılında yayınlanan 151 sayfalık eserinde Kur’an-ı Kerim’in; “Evet, ‘Söz bir yelpazedir.’ Ve hep böyle kalacaktır. Ne kadar derin, güçlü, etkili söylenirse söylensin bütün sihri ve tesiriyle söz mahduttur. Demir dağları eriten söz, transandantal âlemin sınır muhitine götüren sihirli bir yoldur. Ancak buradan ötesi sözün ulaştığı, kuşattığı, kuşatamadığı nâmalûm bir sonsuzluktur. ‘Ve lâ yuhitune bihi ilmeni’ yani ilim O’nu kuşatamaz.’ Buyurduğunu belirtiyor.  
 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  Telefon: 0.212-251 03 50  
Belgegeçer: 0.212-251 00 12  www.atuken.com.tr  e-posta: [email protected]