TÜRKİYE’NİN İÇ VE DIŞ TEHDİTLERİNE STRATEJİK BAKIŞ
Strateji uzmanı ve yazar Prof. Dr. Nurullah Aydın, ‘Strateji’ kavramının ‘güç ve rekabet mücadelesi yöntemi’ olduğunu ifâde ettikten sonra; Askerî Strateji yanında Siyaset Stratejisi, Eğitim Stratejisi, Kalkınma Stratejisi, Sanayi Stratejisi, İşletme Stratejisi,  Pazarlama Stratejisi gibi çok çeşitli konularda strateji türleri üretilmekte olduğunu belirtiyor. 
Konu hakkında şu bilgileri veriyor: Üretilen bütün stratejilerin ortak noktaları; mevcut ve/veya gelecekte oluşması muhtemel imkân ve kabiliyetlerin belirlenen hedefler doğrultusunda en etkin ve verimli kullanılması yol ve yöntemlerinin bulunmasıdır.
Strateji; ortak mevcut seçimliklerin belirlenmesi, en doğru, en uygun hareket tarzlarının bulunup en doğru zamanda uygulanması ilmi, sanatı ve yöntemidir.
Millî Strateji ve Millî Güç; Siyasi, ekonomik, bilimsel ve teknolojik sivil ve askerî güce göre şekillenir.
Millî hedefler, Millî menfaatler; Milli Strateji’nin temelini oluşturur.
Prof. Dr. Nurullah Aydın, bu bilgilerin ışığı altında, ‘Türkiye’nin İç Ve Dış Tehditlerine Stratejik Bakış’ isimli kitabında şu soruların cevabını veriyor:
*Türkiye’nin Millî Hedefleri nelerdir, neler olmalıdır?
*Türkiye’nin Millî Menfaatleri nelerdir, neler olmalıdır?
*Türkiye’nin Milli Güçleri nelerdir, neler olmalıdır?
*Türkiye’nin Milli Stratejisi nedir, ne olmalıdır?
*Sorumluluk mevkiinde bulunanlara ve vatandaşa düşen görevler nelerdir?
Ve de şu tavsiyelerde bulunuyor: 
*Türk Milleti’nin Türk Devleti’nin bulunduğu jeopolitik ve jeostratejik konumu sebebiyle yönetimdekiler, nahallî ve küresel gelişmelere göre millî savunma ve güvenliği en üst düzeyde sağlamak zorundadır. Bunun içinde; stratejik düşünmeyi, planlamayı ve uygulamayı yapabilmek için bilgi birikimine, üstün yeteneğe sahip olmaları gerekir.  
*Sivil-asker bütün kuvvetler ortak gaye yolunda birleşmelidir.
*Unutulmamalıdır ki; en büyük cesaret, sorumluluktan korkmamaktır.
Birinci hamur kâğıda basılı, 14 X 21 santim ölçülerinde 448 sayfalık kitap, İstanbul’da 2014 yılında basıldı. 
PAROLA YAYINLARI  Mareşal Çakmak Mahallesi, Soğanlı Caddesi, Can Sokağı Nu: 5-A Güngören - İstanbul 
Telefon: 0.212-483 47 96 
Belgegeçer: 0.212-483 47 97
e-posta: [email protected]  
www.parolayayinlari.com  DERKENAR

DERKENAR
ELEKTRONİK KİTAP 1
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamadan öğrenildiğine göre ülkemizde 2013 yılında, 2012 yılına göre % 11,1 oranında artış sağlanarak 42.655 adet kitap yayımlandı. 
Yayınlanan kitapların % 89,6’sı özel sektör, % 7,6’sı kamu ve eğitim kurumları, % 2,8’i ise sivil toplum kuruluşları tarafından basıldı. Özel sektör tarafından basılan kitapların sayısı 2012 yılına göre % 13,1 oranında arttı. 
2013 yılında yayınlanan elektronik kitap (e-kitap) sayısı ise, 2012 yılına göre % 536 artışla 1.981 adet oldu. Uzmanlar, yakın bir gelecekte, yayınlanan e-kitap sayısının basılı kitaptan fazla olabileceğini belirtiyorlar. 'Bu demektir ki kitapları artık kâğıttan değil, ekrandan okuyacağız'. 
e-kitapların sağladığı en büyük kolaylık, çok az yer işgal ediyor olmasıdır. Bir de kitap-severlerle, kitap aleyhtarları arasındaki tartışmalara son veriyor. Bilindiği gibi kitabın 3 düşmanı vardır. Su, ateş ve bir kısım ev hanımları. 
E-kitabın hiç aleyhtarı olmayacak…

Prof. Dr. NURULLAH AYDIN
1954 yılında Erzurum’da doğan Nurullah Aydın, ODTÜ Mühendislik Fakültesinde okudu, 1982’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1983-1990 yılları arasında Erzurum, Tokat, Artova, Zile, Demirözü, Digor ve Tuzluca’da hâkimlik, Boyabat ve Sivas’ta savcılık yaptı.
1990’da görevinden istifa etti. 1993-1996 yılları arasında DYP MKK üyeliği yaptı. Doktor ve Profesör unvanlarını Azerbaycan’da aldı. 1993 yılından beri Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde İletişim Hukuku öğretim görevlisidir.
Yayınlanmış 30’u aşkın kitaplarından bâzılarının isimleri ve baskı yılları: 
Küresel Güç Oyunları: (2011), Küresel ve Ulusal Dönmeler: (2011),  Kırmızı Kitap, Milli Güvenlik Stratejisi: (2011), İşte istihbarat: (2.bası, 2011), Türkiye’nin Yeni Yol Haritası: (2010), İstihbarat ve İstihbaratçı: (2010), Avrupa Birliği Nedir Ne Değildir: (2009), Etkili İletişim Stratejileri: (2009), Küresel Terör ve Terörizm: (4.bası) (2009), Gazi Mustafa Kemal Atatürk Diyor ki: (2008), Türkiye’nin Milli Güvenlik Stratejisi: (2008), Türklerin Küresel Güç Doktrini: (2008), Türk Suç ve Ceza Hukuku: (2008), Her şey Türkiye İçin: (4 bası, 2000), Millî Stratejik Konsept (1999).
Ayrıca çeşitli dergi ve gazetelerde 500’ün üzerinde makalesi yayınlandı. Gazete köşe yazarlığı, dergi yazarlığı ve yayın kurulu başkanlığı, Televizyon Programcılığı yaptı, çok sayıda konferans verdi, panellere konuşmacı olarak katıldı. Yayına hazırladığı kitapların sayısı 12’dir.

KUŞBAKIŞI
GEYİK KİTABI 
Türklerde hayvanlara verilen kıymeti, özellikle bazılarına saygı dolu vasıflar yüklendiği biliniyor. Serçe, at karınca, arı... Kalbimizin kuytu köşelerine yuva yapar, bir daha da kolay kolay terk etmezler tahtlarını.
Peki ya geyik? Sık sık muhabbetini yapıp kulağını çınlattığımız bu zarif hayvanı dünya gözüyle görmüş kaç kişi vardır aramızda? Veya geyik kelimesinin kiyik veya keyik şekliyle Türkçenin bilinen en eski kelimelerinden biri olduğunu bilen?..
Sade bu kadar mı?
Geyik Kitabı’ndan öğreniyoruz ki,  avlanmanın uğursuzluk sayıldığı, merhametimizi âdeta üzerine zimmetleyen bu hayvanın etrafında pek çok inanç ve ritüel oluşmuş; Sibirya’dan Anadolu’ya mukaddes mekânlar ve adak yerleri oluşturulmuş. Kendisiyle iyi geçinildiği takdirde uğurunu ve sırlarını bize açacağı da su götürmeyen bir gerçekmiş. ‘Geyik Muhabbeti’ nereden çıkmış peki, dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Meşrutiyetin ilanı için ayaklanan Resneli Niyazi ve arkadaşlarının karşısına dağda bir geyik çıkmış. Onlar da geyiği hayırlı bir işaret ilahî bir müjde olarak görmüşler. Sonra dönemin gazetelerine konu olup hakkında marşlar dahi yazılmış. Böylece bir geyik muhabbeti almış yürümüş. Bu çok yazarlı kitapta aralarında Ali Şükrü Çoruk, Esra Keskinkılıç, Servet Somuncuoğlu, Fatih Kirişçioğlu ve Nur Gürani Arslan’ın da bulunduğu araştırmacıların geyik hakkında yazdığı makaleler var. Geyikle ilgili birikimlerin kayda geçirilmesinin amaçlandığı Geyik Kitabı, eski Türklerdeki geyik anlayışından geyikle ilgili halk inançlarına, geyik üzerine söylenen destan, türkü ve manilerden geyik figürünün kaya resimleri ve duvar halılarına yansımasına kadar hayatımıza başarıyla buyur ediyor geyiği…
Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali ile Erkan demir Editörlüğünde 360 sayfa olarak hazırlanan, 2013 yılında Kitabevi tarafından kültür dünyamıza kazandırılan kitap, ilgiyle okunabiliyor. 
KİTABEVİ YAYINLARI / MEHMET VARIŞ: Alemdar Mahallesi Çatalçeşme Sokağı Nu: 46/A Cağaloğlu – İstanbul 
Telefon: 0 212-511 21 43 
Belgegeçer: 0.212-513 77 26 
www.kitaevi.com.tr  
e-posta: [email protected]  

SOL OMZUNA GÜNEŞİ ASMADAN GELME  
Selçuk Altun tarafından kaleme alınan romanda, birbirini takip eden fakat aslında birbirinin yansıması, kurmacası, alt kimliği olan birkaç anlatıcının okuyucunun karşısına çıkıyor. Satırlar, günlük biçiminde başlayıp, hâtırayla karışık ilerlerken birden kısa fakat etkili polisiye / suç anlatısı fragmanlarına dönüşüyor. Sıralı anlatıcı-kahramanlar aracılığıyla Selçuk Altun birkaç türü iç içe kurgularken, sırlar, suçlar birbirini tâkip ediyor. Herkes kendince, bir şeylerin peşine düşüyor. Ortaya çıkan sonuçlar ise daha çetrefil hadiselere gebe. Selçuk Altun birbiriyle iç içe girmiş anlatıcı-yazar-kahramanlar zincirini öyle bir şekilde sonlandınyor ki, her şey kararına varıyor. Bunu yaparken Vefa ve Mardin’in değişen kaderi ve tarihçesi üzerine etkileyici bir anlatıya da imza atıyor. 
Sıradışı bir ‘arayış’ romanı.
SEL YAYINCILIK: Piyerloti Caddesi, Saka İşhanı Nu:11, Kat: 3 Çemberlitaş 34122 İstanbul. 
Telefon: 0.212-516 96 85 
Satış-Dağıtım: Çatalçeşme Sokağı Nu: 19 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 522 96 72 
Belgegeçer: 0 212 516 97 26

BOZKIRDA SABAH 
(Kurtuluş Savaşımızın Romanı)
Tarih romancılığının eskilerinden Bekir Büyükarkın’nın tarihî romanı ‘Bozkırda Sabah’dan birkaç cümle. …
Köylüler vardı kanla, köpükle yoğrulmuş topraklar üzerinde; yaşları çok ilerlemişti. Kimisi susuyor, kimisi de, ‘Ya, işte böyle!..’ diyordu sadece...
Ben onları deşmeye çalışıyordum; karşımdakiler ise rüyasız geçen bir uykunun sonundaki insanlar gibi bütün gecenin nasıl olduğunu anlamak için hâlâ bakışlarını gezdiriyorlardı etraflarında.
Çal köyü, Zafertepe, ilerde Dumlupınar susan köylülerin yanında, ‘Biz buradayız’ dercesine geçmişi seriyordu ufuklarımıza.
Sâdece yeni yetmeler değil, eski erişkinler de devrik cümlesiz edebiyat yapılamayacağını znnedebiliyorlar…
Yazar, Bozkırda Sabah’ı yazmak için savaşın geçtiği her yeri gezmiştir. Belki oralarda da köylüler devrik cümle ile konuşmuşlardır… Kim bilir?
Bozkırda Sabah, savaş sonu yıllarının bezginliğini, Türk Kurtuluş Savaşı’nın çeşitli yönlerini, inanmışlarla inanmamışların çatışmasını, yalnızlığın derin boşluğunu ve iradenin zaferini dile getiriyor. 
632 sayfalık kitap, 12 X 19,5 santim ölçüleriyle 2013’te yayınlandı. 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT:  İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0.212-251 03 50  
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 
www.otuken.com.tr
e-posta: [email protected]  
ÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ
Türkçe, çeşitli lehçeler halinde değişik Türk toplulukları tarafından konuşulan dilin ortak adıdır. Türk dilinin çağdaş lehçelerinin bir bölümü sadece konuşma dili iken, bir bölümü hem konuşma hem yazı dilidir.
Türk dilinin tarihi ve çağdaş lehçeleri, birçok kişi tarafından incelenmiş ve çok değişik şekillerde tasnif edilmiştir. Çağdaş Türk lehçelerini uzak ve yakın lehçeler olarak iki ana gruba ayırmak mümkündür. Uzak lehçeler, Türkçe, Çuvaşça, Yakutça ve Halaçça’dan oluşur. Yakın lehçelerin tamamına yakını Türkçe kolu içinde yer alır. Türk dilinin yakın lehçeleri kendi içinde dört alt gruba ayrılır ve Güneybatı/ Oğuz grubu, Güneydoğu/Karluk grubu, Kuzeybatı/ Kıpçak grubu ve Kuzeydoğu grubundan oluşur.
Akçağ yayınları tarafından kültür hayatımıza kazandırılan Çağdaş Türk Yazı dilleri isimli kitabın ikincisinde Güneydoğu / Karluk Grubu yazı dilleri ele alınmaktadır. Bu grupta;  Çuvaşça, Yakutça ve Halaçça dışında kalan ve Türkçe grubu içinde yer alan Türk dilinin çağdaş yazı dilleri ele alınmıştır. Türkçe kolu içinde yer alan dört alt grubun her biri ayrı bir kitapta yer almakla birlikte, aslında bu dört kitap birbirinin devamı niteliğindedir.
Kitapta, Güneydoğu/ Karluk grubu Türk yazı dillerini oluşturan Özbek Türkçesi ile Yeni Uygur Türkçesi incelenmektedir. Eserde öncelikle Karluklar, Karluk Türkçesi ve Karluk Türkçesinin Türk lehçeleri arasındaki yeri hakkında bilgiler verilmiş ve bir Lehçe tasnifi tablosu ile yararlanılan kaynaklar listesi eklenmiştir.
AKÇAĞ BASIM YAYIM PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ: Tuna Caddesi Nu: 8/1 Kızılay-Ankara. 
Telefon: 0 312 432 17 98 
Belgegeçer: 0 312 432 28 52 
www.akcag.com.tr 
SEYRANNÂME:
Evliyâ Çelebi dilimizin ve kültürümüzün mizahla renklenmiş en canlı simasıdır ve 17. yüzyıldan beri güler yüzlü üslûbun timsalidir. O’nun üç yüz yıldır yaktığı meşaleyi Seyyah-ı Fakîr Evliyâ Çelebi de otuz yıldan beridir aktüel hayatımıza tuttuğu ışıkla canlandırmaktadır. Aralarındaki fark Osmanlı ve Cumhuriyet farkıdır. Yoksa bakış tarzı, dili, mantığı ve dünya görüşüyle hemen hemen aynıdır. Otuz yıldan beri Türk toplumunda cereyan eden sosyal, siyasî ve kültürel hadiseleri farklı bir Osmanlı bakışıyla yorumlayarak mizah edebiyatımıza yeni bir tarz kazandıran Seyyah-ı Fakîr Evliyâ Çelebi, 1986 yılında yayınlanan Devrannâme adlı ilk kitabından sonraki yazdıklarını bir araya getiren Seyrânnâme ile okuyucusunun önüne yeniden geliyor. 
Dilaver Cebeci’nin çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandığı yazılardan seçmeler olarak derlenen ve büyük alâka gören yeni seyahatnâme parçaları, bu türe ilgi duyanların zevkle okuyabileceği metinlerdir. 
Kitaptaki yazılar, son on yıl içindeki Türk toplumunda vuku bulan çeşitli olayların bir Osmanlı çelebisi gözüyle yapılmış mizâhî ve tasviri yorumudur. Hatta bir dönemin mizâhî belgeleri olarak da nitelendirmek mümkündür. Okurken gülecek, düşünecek ve elinizden bırakamayacaksınız inancındayız.
13,5 X 21,5 santim ölçülerinde 243 sayfalık kitap, 2010 yılında basıldı. 
BİLGEOĞUZ YAYINLARI: Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0 212 527 33 65 
Belgegeçer: 0 212 527 33 64 
e-posta: [email protected]  
www.bilgeoguz.com.tr
KISA KISA… KISA KISA…
1-TÜRK TOPLUMUNDA AYDIN SINIFIN ANATOMİSİ: Prof. Dr. Orhan Türkdoğan. Timaş Yayınları. Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-511 24 24 
Belgegeçer: 0.212-512 40 00 
www.timas.com.tr  
2- DOĞUMUNUN 770. YILDÖNÜMÜNDE MİLLETLERARASI YUNUS EMRE SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ: 
Editör: Hacı Bayram Başer. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Yayınları. 19 Mayıs Mahallesi Aytekin Kotil Caddesi Nu: 6 Kat: 6 Şişli, İstanbul. 
Telefon: 0 212 312 63 00 
Belgegeçer: 0 212 380 22 27 
3- RESİMLİ TÜRKÇE KAMUS: (Tıpkıbasım): Raif Necdet Kestelli.  Türk Dil Kurumu Yayınları. 
Telefon: 0 312 457 52 00  
e-posta: [email protected]   
4- TÜRK MÜSÜNÜZ? Murat D. Mirza. Yakın Plan Yayınları: Divanyolu Caddesi Nu: 15/412 Sultanahmet Fatih, İstanbul. 
Telefon: 0 212 521 56 40 
e-posta: [email protected]  
www.yakinplan.com.tr   
5-ŞİZOFREN: Vulf Dorn. Çeviren: Firuzan Gürbüz. 400 sayfa. Basım Yılı: 2013. Pegasus Yayınları. 
Telefon: 0 212 244 23 50  
e-posta: [email protected]