Birinci Cihan Savaşını sonlandıran Mondros Ateşkes Antlaşmasından Cumhuriyetin ilanına kadar yaklaşık beş yıllık sürede, eşi menendi görülmemiş Muhteşem Kurtuluş Savaşı’mız, malumları yirminci yüzyılın başarıya ulaşan ilk bağımsızlık savaşı idi. Bütün olumsuzluklara rağmen, mali kaynaktan insan gücüne, harp silah ve araçlarından mal ve hizmetlere olan ihtiyaçların temini ile kullanımı ve mutlu sona varılmasının 100ncü yıllarını, üç yıldır adım yeniden yaşıyor ve alabildiğine gururlanıyoruz. 

Malumları büyük lider, büyük komutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde bu kahraman millet, Anadolu’da önce iç cephede asayişi sağlamış, Fransızlara karşı güney yanımızı, Ermenilere karşı da geri bölgemizi emniyete alıp bilahare Yunan Ordusuna karşı 100 yıl önce, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin sonucu almıştı. 

Bu sonuç öylesine kesin idi ki 26 Ağustos 1922’de Afyon’da başlayan taarruz harekatının 4ncü günü Yunan Ordusu paramparça olmuş, 8’nci gün komutanı ile birlikte Yunan Ordusu esir alınmış, 15nci günde İzmir kurtarılmış, 24ncü günde de Kahraman Ordumuz Marmara denize ulaşmış ve artık Anadolu’da tek bir Yunan kalmamıştı. 

99 yıl önce 26 Ağustos’tan 18 Eylül’e, Erdek’in kurtarıldığı güne kadar 24 günde, 230 bin mevcutlu Yunan Ordusunun yaklaşık 80 bini kaçarak canını kurtarabilmiş, 20 bini esir olmuş, kalan 130 bini de ölmüş ve yaralanmıştı. 

Türk Ordusunun zayiatı ise 12.455’ti. 

Anadolu’yu, bir alev makinası gibi geçtiği her yeri yakıp kavuran Yunan Ordusunun bu kesin yenilgisini müteakip Kahraman Ordu, İstanbul ve Çanakkale’ye yönelmişti. 

İstanbul ve Çanakkale’de İngilizlerle Fransızlar, Trakya’da da Yunanlılar olsa da sahnede sadece İngilizler görünüyordu, ama o da harbe devam edemeyecekti. Nitekim çok sürmedi Mudanya’da 3 Ekim 1922’de başlayan Ateşkes Antlaşması, 11 Ekim’de imzalandı. Ve Trakya’nın devir teslimi için 19 Ekim’de İstanbul’a gelen Refet Paşa, 15 Kasım 1922’de Trakya’yı teslim almıştı. 

Ve artık Trakya’da da yabancı asker kalmamış, sıra barışa gelmişti. Müttefiklerin daveti ile 13 Kasım 1922’de İsviçre’de Lozan’da başlayan barış konferansı bilindiği gibi uzun müzakerelerden sonra, 24 Temmuz 1923’te imzalanmış, bilahare 15 Eylül’de Edirne’de Kırkağaç bölgesi, 21 ve 22 Eylül’de İmroz ve Bozcaada teslim alınmış, 2 Ekim’de de İtilaf Devletleri Kuvvetleri İstanbul’u terk etmişlerdi. 

Böylece İstanbul’da artık kurtulmuş ve 6 Ekim 1923’te Albay Şükrü Naili Bey komutasında ordumuz İstanbul’a girmiş ve 6 Ekim İstanbul’un Kurtuluş Günü olarak kabul edilmişti. 

Güzel İstanbul’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 98nci yılı kutlu olsun. 

***

6 Ekim 2021 Çarşamba günü, Türkiye Emekli Subaylar Derneği İstanbul teşkilatı ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Muharip Gaziler Derneği ve Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin işbirliği ile İstanbul’un Kurtuluşunun 98nci yılı aşağıda sunulan programda belirtilen etkinliklerle kutlanacaktır. 

Saat Faaliyet

16:00 -Üsküdar Arabalı Vapur İskelesinden hareket 

17:00 -Sarayburnu Atatürk Anıtı önünde tertiplenme

-Çelenklerin sunulması

-Saygı duruşu, İstiklal Marşı 

-TESUD İst. Koordinatörü E.J.Gn.Ümit YILMAZ’IN 

günün anlamı ve önemi ile ilgili konuşması 

-Şiirler ve Şükür Duası 

-Bando Konseri 

-İBB Bşk.lığının Gülhane Parkında hazırladığı 

Fotoğraf Sergisinin gezilmesi 

21:30 -Sirkeci Arabalı Vapur İskelesinden hareket

Not: İstanbul’un Kurtuluşunun 98nci yıl törenlerine bütün yurttaşlarımız davetlidir. Yurttaşlarımızın etkinliğe sadece Atatürk, Refet Bele, Şükrü Naili Paşa posterleri ve Türk Bayrakları ile katılmaları rica olunur.