Herkesin kendinden yana olması diğerinin hakkını, özgürlüğünü kısıtlar. Kişi naif olmalı ki, diğerinin hakkını kısıtladığını anlasın. "İnsan" varlıkların en üstün en zekisi, unutup hatırlayan, var olup sonra bozulan, yokluğunda iyi ve kötü kavramlarının da yok olacağı vahşi bir mahlûkat.

Küstah tavrıyla yaşamı harcamaya, aklına estiği gibi davranmaya özgürlük diyorlar.

Böylesi özgürlük insana mutluluk vermez, ama özgürlük olmadan da yaşayamaz. Öyle ise taraf tutmayan, haklı çıkmayan, kınamayan, yargılamayan bir özgürlük olmalı bu.

İnsan özgürce araştıran ve sorgulayan olmalıdır. Bireyler ne kadar bilinçli iseler, o kadar kolay ve çabuk uyumlu davranırlar. Ne derece bilinçsiz iseler de, o derece geç ve zor düzene girerler. Bunu daha çok yoksulluğun, eğitimin ve teknolojinin bulunmadığı kişilerde görmek mümkün. Önce düşünecek ve bilinçlenecek ki insan olduğunu kavrayabilsin.

İslam inancına göre insan; beden ve ruhtan oluşan, düşünen, şuurlu, iman ve ilim sahibi bir varlıktır. İbnü'l-Arâbî insan kelimesinin, insanü'l-ayn tabirinden türetildiğini söyler. Kelimenin anlamı göz bebeğidir. Tao mistikleri için "insan" demek, ne sadece madde ne de sadece ruh olan, fakat "her ikisinin bütünsel birliğini içeren sonsuz ve tanımsız olan, yapı" demektir.

İnsan kelimesinin, kendinden türediği kök olarak iki sözcükten bahsedilir; bunlardan biri üns kelimesidir. Üns, ünsiyet, yakınlık demektir, bir de "nesy" unutmak  fiilinden geldiği söylenir. Bu durumda insan, unutkan demektir. "Unutmakla" yeryüzüne inen insan, hatırlayarak insanlığını inşa edecektir.

İnsanın kaderi düşüncelerinin kaderiyle özdeşleşir. Harcadığı hayatta özgür ama düşünceli, kibar ve nazik, diğerinin özgürlüğünü kısıtlamadan, zarar vermeden bir yaşam sürdürülmesi zorunludur.

Kimseyi kırmayan, üzmeyen ve rencide etmeyen kişi tüm bunları yerine getirdiğinde bakarsın mutlu olmayı da başarabilir. İyi ve dürüst olmak, ona huzur verebilir. Diğerini lanetlemek yerine sevmeye odaklandığında kendine de bundan bir pay çıkarabilir. Her an ne dediğinin, ne düşündüğünün farkında olduğunda, erdemli olmak için erdemli olduğunda zaten insan olmayı da anlamış demektir.