Korkunç olayların yaşandığı  Heilstätten Berlin yakınlarında sanatoryumda nazi döneminde, hastanede yatan tüberküloz  hastaları  acımasız deneylerle  öldürüldü. Bu kurbanlardan bir tanesinin  hasta numarası 106 idi ve 25 yaşındaydı. O da 1942 senesinde yine bir deneye kurban gitti ve buna da diğerleri gibi ''merhamet ölümü'' adı verildi. Bu güne kadar içinde çokça ölümler ve sıra dışı olayların yaşandığı  bu binaya,  günümüzde turistlerin dahi girmesine izin verilmiyor.

1898-1930 yıllarında  inşa edilen Beelitz-Heilstätten işçilerinin akciğer iyileştirme tesislerinde, yaklaşık 200 hektarlık alanda 1200 yatak kapasiteli 60 bina mevcuttu. Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı şifa tesisleri ve sanatoryumları yer alıyordu.

Beelitz şifa tesisleri, birinci ve ikinci dünya savaşı sırasında askeri hastane ve sanatoryum olarak kullanıldı. 1914-1918 yılları arasında Beelitz'de konaklayan yaklaşık 17.500 iyileşme arasında Onbaşı Adolf Hitler (9 Ekim - 4 Aralık 1916) ve Karl Neufeld vardı.

İyileştirme tesislerinin kısmen hasar gördüğü İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra bölge 1945'te Kızıl Ordu tarafından ele geçirildi. 1994 yılına kadar şifa tesisleri yurtdışındaki Sovyet / Rus ordusunun en büyük askeri hastanesi olarak hizmet verdi. 1945 Berlin Savaşı sırasında, yaklaşık 3.000 yaralı buraya getirildi.

Zamanla çürümeye terk edilen bölgede yer alan 60 bina, yıllar sonra restore edilerek bir mimari anıt olarak korunmuş. 

1945'ten 1998'e kadar akciğer hastalıkları ve tüberküloz kliniği olarak kullanılan bölge, şimdilerde huzurevi ve hemşirelik meslekleri akademisi tarafından kullanılıyor.

Kısmen çürümüş tuğla evler ise yenilenmiş ayrı ayrı dairelere dönüştürülmüş. Kiralık ve satılık dairelerle toplam üç binadan oluşan geniş bir mahalle oluşturulmuş. Aileler ve yaratıcı insanlar için yeterli alan yaratılmış.

Eski akciğer iyileştirme tesislerinin marazi cazibesi, her türlü turisti ve tuhaf izleyicileri cezp etmekte beraber restore edilen 60 kiralık ve satılık daireler de alıcılarını bulmuş.