Canlı Vücudun şeker yakmasında ortaya çıkan bozukluğun neden olduğu bir hastalıktır. Tıp dilinde diabet denir.

Pankreas kandaki şeker miktarını  kontrol eden ve adına  insülin denilen bir madde salgılar. Pankreas bu görevini yerine getirmezse kandaki fazla şeker, karaciğere depo edilir.

100  gram kanda  80 miligram şeker vardır. Bu miktar beslenmeden 1-2 saat sonra 140 miligrama kadar yükselir. Kandaki şeker miktarı hastalığın durumuna göre aşağıdaki gibi tespit edilir. Orta derecede 130 mg. 190 mg. Ağır derecede 160 mg. 215 mg. iki çeşit şeker hastalığı vardır.

Şekersiz Diabet: Hipofiz bezinin arka tarafından salgılanan  antidiüretik hormonun yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes insipidus denir.

Şekerli Diabet: Pankreasın salgıladığı insülin yetmezliği sonucu ortaya çıkan bu çeşit şeker hastalığına, tıp dilinde diabetes mellitus denir. Şeker hastalığını doğuran nedenler dengesiz beslenme şişmanlık genetik. Hastalığın başlangıcında çok yemek ve su içmek ihtiyacı vardır. İdrar miktarı da artar. Ayrıca devamlı yorgunluk hali görülür. İştahsızlık, aseton kokusuna benzer nefes kokusu, adele krampları, hafıza zayıflığı, kısmi veya tam felç iyileşmeyen yaralar. Şeker hastalığı tedavi edilmezse sonuç damar sertliği,  kalp yetmezliği,   görme  zayıflığı,  katarakt karaciğer hastalıkları, siroz olabilir. İki çeşit şeker koması vardır.

Diabetik Koma: Daha ziyade şeker hastalarında görülür.

Nedeni, insülin  verme zamanını geçirmek, gerektiğinden az miktarda insülin vermek, bağırsak iltihabı,  iyileşmeyen yaralardır.

Şeker Eksikliği Koması: Tıp dilinde hipoglisemi adı verilen bu çeşit koma, titreme, çırpınma, huzursuzluk, şiddetli açlık.

Bu hastalığın önüne geçmek için Kedi ve Köpeklerinizi mama dışında yiyecek vermemeli özellikle tuzlu ve şekerli gıdalardan sakınmalıyız. Çünkü tuz ve şeker insülin salgısını artırıldığı için diyabet hastalığı sebebiyet vermektedir.