Merhaba Önce Vatan Gazetesinin Çok Sevgili Okurları. 

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bütün öğretmenlerimizin gününü sevgimle, saygımla kutluyor ve emeklerinin önünde eğiliyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenlere verdiği sonsuz değeri ve duyduğu güveni, yeni nesili emanet ederek duyurmuştur tüm dünyaya. Başarıya ve mücadeleye ilham veren sözlerini hatırlatmadan geçmek olmaz.  

‘’Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınız için yol açtı. Gerçek zaferi siz, öğretmenler kazanacaksınız. Bunu başaracağınızdan kuşkum yoktur. Sarsılmaz bir inançla ben ve arkadaşlarım sizi gözeteceğiz. Sizin karşılaştığınız tüm engelleri kıracağız.’’ Mustafa Kemal Atatürk

İçimizden Biri Bende Bugünün sohbet konuğum Şair, Yazar, Edebiyat Öğretmeni Sayın Gürhan Gürses Beyefendi.

Sayın Gürhan Gürses Öğretmeni anlatmak için nereden nasıl başlayacağımı bilemeden oturdum bilgisayarımın önünde. Öylesine güçlü ki kalemi, yüreğini,  beynini derinlerden gelen melodi eşliğinde raks ettiriyor saatlerce yorulmak ne bilmeden ve ben korktum yazmak için. Korkunun ecele faydası yok dedim, cebimde deli cesaretim, dökülüyor iki dudağımın arasından özür diliyorum öğretmenim sizin gibi kalemim güçlü değil, hatalarımı hoş görün ve başlıyorum yazmaya.

21 Mayıs 1975 tarihinde Elazığ ilinin Karakoçan ilçesinde hayata merhaba dedi. Anne ve babasını taçlandırdı varlığı ile. Güzel bir çocuktu. Arkadaşlarının arananı arayanı, ayrıldıklarında özleneni özleyeni oldu. Düştüğünde dizleri kanadı, acıdı gözleri yaşlandı, kalktığında kaldığı yerden devam etti koşmaya yüzündeki gülümsemeyle. Büyürken kendinde fark gördü etrafında olan yaşıtlarından. Farklıydı evet hem de çok farklı. Duygusaldı, merhametliydi, sevgi doluydu, kalem ve kağıt olmazsa olmazıydı, yüreğini dökmek için, anlatmak için. O yaşlarda henüz bilmiyordu edebiyatı ve anlamını. Büyüdükçe yüreğinin içinde ki sözler, döküldükçe kağıtlara edebiyat öğretmeni olmaya karar veriyor ve oluyor. Üniversitede Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe bölümlerini okuyor.  Ortaokul ve liseyi bitirdiği okula öğretmen oluyor 1998 yılında. 2005 yılında müdür yardımcısı, 2006 yılında da müdür oluyor 2010 yılına kadar. İdareciliğinde de başarılara imzalar atıyor. Aslında benimkisi örnek alınacak bir hikâye diyor yaşadıklarına Sayın Gürhan Gürses. Öğretmenlik yaptığı okullar ise sırası ile; Karakoçan Lisesi, Karakoçan Anadolu Lisesi, Elazığ Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Bir insan öğretmen olmayı seçiyorsa bilmelidir ki, anne ve baba olmayı seçiyorlardır binlerce çocuğa. Sadece biyolojik anne babası olanlara gerçek anne baba şefkatini göstermelidir. Merhamet duyguları canlı olmak zorundadır, ölmemelidir, öldürmemelidirler. Öğretmen doğan güneşe benzer. Etrafını aydınlatarak karanlıklara meydan okur. ‘’İyi bir öğretmene denk gelmişseniz dünyanın en şanslı insanı siz olursunuz düsturunca o iyi öğretmen olmaya çalıştım.’’ Diyen biri Öğretmen Sayın Gürhan Gürses Beyefendi. Aşağıda yüreğinin sesini duyacağınız biri zaten kötü olamaz. Önce iyi bir İNSAN Sayın GÜRHAN GÜRSES.

‘’Bir de yazdıklarım.

Yürek sesi hayatı güzelleştiriyor.

Tatlı bir melodi gibi geliyor.

Huzur buluyorum onlarla.

Kalbe dokunmaktır öğretmenlik.

Bizler kalplere dokunduk.

Atanmadık üst makamlara, atanamadık ama hiç küsmedik.

Bu da nasibimizdir deyip devam ettik.

Demek ki bize sahada ihtiyaç var, diye düşündük.

İyi de ettik.

Binlerce insan biriktirdik.

Binlerce kalp…

Yazacak söyleyecek o kadar çok şey var ki ama bazen gözlerimizin önünde bir film şeridi gibi geçiyor yaşadığımız her şey. O enstantaneyi durdurup seyre dalıyorum. Ve iyi ki öğretmen olmuşum diyorum.’’

 Yerel ve ulusal gazetelerde denemeleri ve fıkraları yayımlanmaktadır. (Başkentliler Haber, Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, Karakoçan İlçe Haber) Çeşitli edebi, kültürel ve sanat dergilerinde şiirleri, denemeleri ve hikâyeleri yayınlandı. ( Ihlamur, Tefekkür, Telmih, Yolcu, Rıhtım, Mavi Yeşil, Öğretmenler Odası, idarecinin Sesi, Bizim Ece dergileri) Edebiyat Evi, Edebiyat Defteri, Bizim Ece Şiir Antolojilerinde şiirleri ve Dört Mevsim Antolojisinde öyküleri yer aldı. 22. Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Elazığ'ı temsilen katıldı. Kadına şiddete dikkat çekmek için yazılan"10 Yazar 10 Öykü KAHIRİSTAN" adlı kitaba SİDOMA adlı uzun hikâyesi ile katıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesinin “Kırmızı Hayatın Rengi Olsun" projesi kapsamında 44 şair ve yazarın katıldığı Dünya Barışı ve Çocuk Hakları Antolojisinde yer aldı. Yine Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen, “44 Yazar 44 Değerli Mektup” projesine katıldı. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonunun (BAŞKON) düzenlediği BAŞKENTİN EN İYİLERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR etkinliğinde Anadolu'nun en iyi makale yazarı olarak ödüle layık görüldü. Kaptan’ın Defteri adlı romanı ve Can Kırığı adlı şiir kitabı bulunmaktadır. Necip Güngör Kısaparmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmenliğe devam etmektedir.

Maviliğin sonsuzluğunda yazdıklarının kaptanı sayın Gürhan Gürses, kırıyor dümeni yanaşıyor her satırda limana. 

İçimizden biri İki gözünün iki çiçeği çocukları Yiğit Karan ve Şara’nın suyu, havası, nefesi babaları, öğrencilerinin yüreğine dokunan sıcacık elin sahibi, edebiyat öğretmeni, yazar, şair, baba sayın Gürhan Gürses bende bugün. Buyurun.

SACİDE Z. SARAÇ