GLOKOM’DA LASER TEDAVİSİ
Uzm. Dr. SADUN YALÇIN
Göz hastalıklarının birçoğunda olduğu gibi glokomda da laser tedavisi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Glokom hastalığında laser çok çeşitli amaçlarla kullanılır ve bunlar asla estetik kaygı taşımamaktadır. Yani miyop bir hastanın eximer laser ile gözlükten kurtulması bazı durumlarda estetik olarak değerlendirilebilir ama glokomda yapılacak laser tedavisi bazı durumda körlüğü önleyebilir.
Glokomda laser tedavisi çok çeşitli durumlarda ve çok çeşitli şekillerde uygulanır. Bazı durumlarda laser tedavisi ilk seçenek olurken bazı durumlarda ise damla tedavisine yardımcı tedavi olarak uygulanır.
Glokom hastalığında laser tedavisi ilk seçenek olarak genellikle Açı Kapanması Glokomun da uygulanır. Bu glokom türünde göz suyunun dışarı atıldığı kanallar açık olmasına rağmen ön kamera açısının kapanmasına bağlı olarak göz tansiyonunda yükselme meydana gelir. Göz tansiyonu 60 mmHg’ya kadar yükselir. Şiddetli göz ve baş ağrısı ile birlikte bulantı kusma meydana gelir. Bu hastalıkta erken teşhis koyup damla ile göz tansiyonu düşürülüp sonra hemen laser tedavisine başlanmalıdır. Yapılacak laser tedavisi ise LASER İRİDOTOMİ olup göz tansiyonunu süratle düşürerek olası bir körlüğü önlemektedir. Daha sonra diğer gözede koruyucu amaçla laser tedavisi yapılmalıdır. Bu tansiyon daha çok hipermetrop kadınlarda görülür ve özellikle uzun süre karanlıkta kalma ve loş ışıkta elişi yapma ya da kitap okuma sonucu tetiklenir.
Glokom hastalığında bir diğer önemli laser uygulaması ise TRABEKÜLOPLASTİ operasyonudur. Bu daha çok açık açılı glokomda uygulanır. Bu laser tedavisi ile göz suyunun dışarı atıldığı trabeküler kanaldaki tıkanıklıklar açılarak göz suyunun rahatlıkla dışarı atılması sağlanır. Böylece göz tansiyonun düşmesi sağlanır. Bu laser tedavisi göz tansiyonu damla tedavisi ile tam düşmeyen ya da damlalarını damlatamayacak kadar yaşlı olan kişilerde uygulanabilir. Böylece olası bir glokom cerrahisinden kaçınılır ya da damla sayısı azaltılabilir.
ALT(Argon Laser Trabeküloplasti) yıllardır uygulanan laser tedavisi olup gerektiğinde başarılı bir şekilde uygulanır. Bu laser tedavisi; Primer Açık Açılı Glokomda, Pigmenter glokomda ve Psödoaksfoliatif glokom da başarılı bir şekilde uygulanır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi tedavide birinci seçenek değil damlayla başarısız olan veya damlayı tolere edemeyenlerde cerrahiye alternatif olarak kullanılabilir. Bu laser tadavisi; 25 yaş altında ve açı kapanması glokomunda uygulanmaz.
Son yıllarda en yeni ve en sık uygulanan laser tedavisi SLT( Selektif LaserTrabeküloplasti) dir. Adından da anlaşıldığı gibi seçici olan bu laser tedavisi ALT laser tedavisi ile benzer özelliklerde kullanılmaktadır. Uygulanması ve tekrarlanabilirliği yüksek olan SLT laser tedavisinin en önemli özelliği uygulandığı dokuya zarar vermemesidir. Böylece gerektiğinde defalarca uygulanabilir. Ağrısız olan bu laser tedavisi toplam 1-2 dakika sürmekte olup topikal anestezi ile uygulanmaktadır. Böylece damla tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda veya damla ile olan düşüşten daha yüksek bir düşüş beklediğimiz durumlarda cerrahiye alternatif olarak güvenle uygulanabilir. Ama unutulmamalıdır ki SLT tedavisi her zaman damla tedavisine alternatif bir tedavi değil ona yardımcı bir tedavi olarak kullanılabilir. Sadece damla damlatması mümkün olmayan yada damlaları yan tesirlerinden dolayı kullanamayan hastalarda eğer cerrahi gerektirmeyecek kadar yüksek göz tansiyonu yoksa SLT ilk tedavi olarak düşünülebilir.
Özetle söylemek gerekirse; laser tedavisi glokom hastalığında gerektiğinde güvenle uygulanabilen ve kısa ya da uzun dönemde olası görme kayıplarını önleyen bir tedavi seçeneğidir. Uygulaması kolay ve yan tesirleri az olan bu laser tedavi yöntemleri her geçen gün yeni teknolojilerle hastalarımıza sunulmaktadır.
Yorumlar