Yaklaşık 2.5 yıldır dünyayı kasıp kavuran ve şu sıralarda eski yoğunluğunu yitiren Covid 19 pandemisiyle birlikte günlük hayatımıza giren, ‘Yeni hayat düzeni’ deyimi, futbolu da farklı bir yerlere doğru götürüyor.

Sizin de dikkatinizi çekiyor mu bilmiyorum; Şurada birkaç yıl öncesine kadar, toplumun çok büyük bir kesimi için, bir şekilde yaşamın en önemli unsurlarından olan futbolun popülaritesinde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor.

Tabi ki bu durumun nedenlerinin en başında, tüm dünyada yaşanan ekonomik darboğaz geliyor. Ancak ekonomik sıkıntıların yanı sıra, futbolun doğasında yer alan o, ‘sihirli oyun’ tanımlamasında erozyon yaşanıyor.

İşte tam da bu nedenle, UEFA futbolun hem popülaritesini yeniden revize etmek, hem de yukarıda da altını çizdiğim ekonomik sorunları azaltabilme adına yeni çözümler üretme arayışında.     

Geçtiğimiz hafta başında Viyana’da toplanan UEFA yönetimi, Şampiyonlar Ligi'ndeki takım sayısının 2024-2025’ten itibaren 32'den 36'ya yükseltilmesine karar verdi. UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi'nde de benzer bir format uygulanması kararı aldı.

İsviçre modeli olarak adlandırılan bu formata, kulüplerin çok büyük bir bölümü, maç trafiğinin sıkışacağı gerekçesiyle tepki verdi.

Doğrusunu söylemek gerekirse, takım sayısının artacak olması, tabi ki oynanacak maç sayısını arttıracak ve doğal olarak trafiği biraz daha yoğunlaştıracaktır. Lakin düz bir mantıkla baktığımızda, her işte olduğu gibi, futbol denilen bacasız sanayi sektöründe de, işin artması gelirin de artması anlamına gelir. Dünya üzerindeki meslek grupları arasında, tartışmasız en üst düzey gelir elde edilen futbolun çalışanları olan futbolcular da, bir zahmet aldıkları o astronomik rakamları elde ederken için bir zahmet 4 maç daha fazla oynayıversinler.

Bunların tümü bir yana, vurgulamaya çalıştığım gibi, o bol sıfırlı astronomik paraları cebe indiren futbolcuların, her geçen gün büyüyen giderlerle sıkıntılar yaşayan kulüpleri de düşünmesi gerek diyorum. Yoksa, oynayabilecekleri kulüp bulmada güçlük yaşayabilirler diyorum.

Sonuç itibarıyla, futbolun cazibesi, içinde barındırdığı dinamik ve beraberindeki popülaritesi açısından, doğru olduğunu düşündüğüm bir uygulama olacak. Ayrıca, futbolun olmazsa olmaz özelliği olan ve milyonları peşinden sürükleyen futbola, rekabet anlamında da, bu format değişikliğinin yararlı olacağına inanıyorum.

Hoşçakalın…