Eski Türklerde devletin temelini töre(hukuk) oluşturur idi.Devlet ve töre birbirinden ayrı düşünülemez idi.Bozkır imparatorlukları boy ve bodunların bir araya gelmeleriyle kurulmuşlardır.Kağan toylarda her hareketini boy ve bodun yöneticileri ile paylaşır onların fikirlerinden faydalanırdı.Devleti oluşturan her unsurun,yönetim ve alınan kararlar üzerinde söz sahibi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

HAKAN'IN GÖREV VE YETKİLERİNE, YÖNETİM BİÇİMİNE DAİR KISACIK BÍR HATIRLATMA YAPMAK ÍSTEDÍM

**Devleti idare etme sorumluluğunu taşıyan herkes yasaları uygulamakta görevli idi.

**Tıpkı halk gibi tüm devlet görevlileri de tüm yasalara uymak zorundaydı.Töre(kanun) herkes için geçerli olan bir güçtü.

**Adalet,faydalılık,iyilik, eşitlik,insanlık törenin(yasanın) deĝişmeyen hükümleriydi.

**Töreyi korumak ve uygulamak en başta devletin göreviydi.

**Hakan kurultaylarda kanun teklifi yapabildiği gibi kendiside kanun koyabilirdi. Yasama,yürütme,yargı Hakanın görev ve yetkileri arasında idi.

**Hakanın en önemli yardımcısına Ayguçi denirdi,kurultaya da başkanlık yapabilirdi. Kutlug,Tonyukuk en bilindik Ayguçilerdir.

**Kurultay ve Toy devlet işlerinin yürütülmesinde yönetiminin temelini oluştururdu.

**Kurultayları küçük ve büyük olmak üzere ikiye ayırırlardı.

Küçük kurultaylarda,  Boy'un ileri gelenleri  ile halk ara ara toplanır ve gerekli hususları konuşurlardı.Yine halkın katılımı ile Beylerin seçildiĝi kurultaylar idi.

**Büyük kurultaylar da bütün devlet meseleleri görüşülürdü.Savaş-barış ilanları,hakan seçimleri,

önemli tüm sorunların görüşülür alınan kararlar halka duyurulurdu.

**Büyük kurultaylarda tüm devlet meseleleri görüşülürdü.Savaş-barış ilanları,hakan seçimleri, önemli tüm sorunların konuşulup alınan kararların halka duyurulduğu kurultaylardı.

**Hakan devlet işlerini kurultayda konuşur,fikirlerini alır,onlara  yaptıkları hakkında bilgi verirdi.Halk da böylece yönetimde söz hakkını kullanmış olurdu.

**Hakanın seçimi kurultayın göreviydi. Hakanın görevini hakkıyla yerine getiremeyip, beceremediĝinde azli de kurultayın göreviydi.

**Savaşta Hakan baş kumandandı.

**Devletin sınırlarını korumak,halkın güvenliĝini ve rahatını sağlamak kadar devletin itibarını da korumak Hakanın göreviydi.

**Hakan halkın sevgisini,güvenini kazanmak için çalışırdı.Dağılmış beylikleri toplamak durumundaydı.

 Kıymetli Okurlarımız,

konuya dair yazacak çok şey olmasına rağmen; uzun makalelerin sizleri sıktığını bildiğim için makalemi burada noktalıyorum.

Saygılarımla,esenlikler diliyorum.