UYUŞTURUCU MADDELER HAKKINDA BİLİNÇLENMEK VE ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ..!

*Madde Bağımlılığı nedir? Vücudun işlevlerini olumsuz olarak etkilediği maddelerin kullanılması, bundan dolayı vücudun işlevlerinin zarar gördüğü halde bu maddelerin kullanılmalarının bırakılamamasıdır.

*NARKO'nun uyuşturucu madde tanımı nedir? Belirli miktarda alındığında, kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan; kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren ;alışkanlık ve bağımlılık yapan; kullanılması ve bulundurulması; üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddelere "uyuşturucu madde" denir.

*Başlıca bilinen uyuşturucu maddeler nelerdir? Esrar, eroin, kokan, kubar, afyon, bonzai, ekstazi, crack, amfetamin-metamfetamin

*Madde kullanan kişiler de gözlemlenen davranışsal ve ruhsal belirtiler nelerdir? İştah bozukluğu, uyku bozukluğu, depresif belirtiler, saldırganlık, aşırı gerginlik, huzursuzluk, kullanılan maddenin etkisiyle hayal görme, sevdiklerinden uzaklaşma, içe kapanma, geleceğiyle ilgili motivasyon kaybı...

*Madde kullanan kişiler de gözlemlenen fiziksel belirtiler nelerdir? Kullanılan maddenin çeşidine göre gözler de büyüme veya küçülme, gözler de kanlanma, ağız kuruluğu, bitkin ve yorgun bir görünüş, nefes alma düzeninin bozulması....

*Kullanılan maddenin etkisi geçtiğinde hangi belirtiler görülmektedir? ishal, kas ağrıları, huzursuzluk, asabiyet...

**Madde bağımlısı olmasından şüphelenilen kişide ki belirtiler doğrultusunda uyuşturucu testi yapılarak madde bağımlısı olup olmadığı tespit edilebilir.

*Uyuşturucu testi nasıl yapılıyor ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Kan, tükürük, tırnak ve saç numuneleri alınarak testin yapılması oldukça kolaydır. Bilhassa idrar testlerin de en son madde kullanılan zaman çok önemlidir .Son kullanımı bilinmeyen, emin olunamayan durumlarda test temiz çıksa da mutlaka tekrarlanmalıdır. Eroin 2-4 gün, esrar 1-3 gün, kokoin 12-48 saat idrarda kalmaktadır. Saçlardan ve tırnaklardan maddeler daha uzun bir süre sonra atılmaktadır. (ortalama 4-6 ay)

*Madde bağımlılığının zararları nelerdir?

-Dolaşım sistemine zarar vererek kalp hastalıkları, felç, kangren, yüksek tansiyona sebep olabilir.

-Nefes darlığı, öksürük ve daha sonraki aşamada solunum felcine yol açarak ölüme neden olabilir.

-Zehirlenmelere ve bunların neticesinde ölüme neden olabilir.

-Sara nöbetlerine neden olabilir.

-Konuşma ve hareket bozukluğu yapabilir.

-Böbrek hastalıklarına neden olabilir.

-Beyni etkileyerek dikkat yoğunlaştırmayı bozar.

-Duyu organlarını etkileyerek görme, işitme, tat alma bozukluklarına ve his kaybına neden olabilir.

-Sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir.

*Madde Bağımlılığı ile ilgili nerelerden destek alabilirsiniz?

-Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı

-4447975 Yeşilay Danışmanlık Merkezi

-AMATEM Tedavi Merkezi

-ÇEMATEM Tedavi Merkezi

-Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi [email protected]

*Çocuklarımızla her daim iletişimimizi güçlü tutmak zorunda olduğumuzu lakin onların arkadaşı değil anne-babası olmamız gerektiğini lütfen unutmayalım.

Saygılarımla esenlikler diliyorum.