Araştırmalar, kadınların güçlü erkekleri, erkeklerinde güzel ve sağlıklı kadınları tercih ettiklerini göstermektedir.  

Çünkü kadın doğuracağı çocuğu için iyi bir gelecek sağlayan erkeği seçer. “Güçlü erkek” kariyeri, sağlığı, maddi durumu iyi olandır.  

“Güzel kadın” fiziksel olarak sağlıklı ve çekici olan kadın,  kendisine sağlıklı ve güzel çocuklar doğuracak kadındır.   

Aslında işin temeli, gelecek nesillerin sağlıklı olması, türün devamı iki tarafında tercihinde belirleyici rol oynar çünkü genetiğimiz budur. 

Yaşamımızda verdiğimiz en önemli kararların başındadır eş seçim konusu. 

Evliliğin uyumlu olması ailenin tüm bireylerinin yaşam kalitelerinde belirleyici olacaktır. Sevgi dilinin hakim olduğu, sohbet ortamında yetişen çocuklar yaşamlarında mutlu,  başarılı ve güçlü olabileceklerdir.  

Eğitim kurumları rehberlik servislerinde yıllarca görev yaptım. Nerede bir disiplin, akademik başarı ve duygusal kalite sorunu gördüysem, oralarda aile içi ilişkilerde ki iletişim kalitesinde sıkıntılar vardı.  

Evlilik uyumu tüm bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını etkilemesi eş seçiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar.  

  

Eş seçiminde ilk adım, “ben kimim?” sorusunu cevaplamaktır.  

Eş seçim sürecinin en başında insanın kendisini tanıyabilmesi gerekir. “Nasıl bir insanla evlenmeliyim?” Sorusunun cevabı, “ben kimim?” sorusunun cevabında gizlidir.  

*Kırmızı çizgilerim nelerdir? 

*Nelerden hoşlanırım?  

*Olmazsa olmazlarım nelerdir? 

*Nasıl bir yaşam istiyorum? 

*İnsanlarda aradığım özellikler nelerdir, benim için neden önem taşımaktadır? 

*Güçlü ve zayıf yönlerim nelerdir? 

*Neler beni mutlu eder? 

*Hangi özellikleri olan insanlarla daha iyi anlaşıyorum? 

*Hangi tür insanlarla neden anlaşamıyorum?  

*Hangi tür insanlara tahammül edemiyorum? 

İkinci adım, “Kimi arıyorum?” dur 

“Evlenmeyi düşündüğüm kişi nasıl biri olmalıdır?”  

Seçicilikte aşırı titiz davranmanın sonu sürekli bekar kalmaktır!  Yaşam konusunda,  dünya görüşlerinde ve hedeflerde ki benzerlikler, ilişkilerde sağlanacak uyum mutlu olabilmede önemlidir.  

Üçüncü adım, aday kişide var olan özelliklerin gözlenmesi 

Evlenmeyi düşündüğünüz kişide olmasını çok istediğiniz ve istemediğiniz özelliklerin onda ne ölçüde var olduğunu görebilmeniz önemlidir. 

 Eşleri tanımada; onun ailesi ve arkadaşları ile olan iletişim biçimlerini gözlemlemek bize önemli fikir verir.  

Eş adayının aile öz geçmişini bilmek de önemli bir veridir 

   Kötü bir evlilik, hiç evlenmemekten çok daha kötüdür 

Evlenilecek kişi için, “hele bir evlenelim ben onu değiştiririm”,   “Evlenelim nasıl olsa gelişir, bu sorunlu davranışları azalır” benzeri düşünceler ileride oluşacak yıkıcı tartışmaların nedeni olacaktır.   

Kişi evlenmeyi düşündüğü kişinin tüm yönlerini koşulsuz kabul ediyorsa ve onda gözlemlediği davranışlardan rahatsızlık duymuyorsa, değişmese de sorun etmeyecekse, evlilik kararı verebilir. Çünkü insanların değişmesi çok da kolay değildir 

Eşinizin size çok uygun olacağına emin olacak kadar seçici olmanız, ancak taleplerinizi karşılayacak kimseyi asla bulmayacak kadar da seçici olmamanız gerekir. Yani çok ince eleyip sık dokumak seçememek demektir.  

Kişilik Uyumuna Göre Yapılan Evlilikler 

Yapılan araştırmalarda bilgisayarlarda uyumlu kişiler tespit edilip “bu kişiler bu kişilerle daha mutlu olur” şeklinde yapılan eşleştirmelerle bir araya gelen çiftler takip edilince çok da mutlu birliktelikler geçirmedikleri ortaya çıkarılmış. Kişilik uyumu % 95’leri de geçse boşanma oranının bulunduğu ortamın ortalamasına yakın olduğu gözlenmiş.

  Esas konunun evliliklerden beklentilerin belirleyici olduğu tespit edilmiş. Kişilerin iyi yönetebildikleri kişilerle yaptıkları evlilikler daha başarılı olmuş. İyi işbirliği kurmak, iyi ilişkinin temeli olmuş. 

Eşinizle olan sorunları hasır altı etmeden, uygun zamanda doğru ortamda ve sohbet ile gündeme getirebilmeniz soruna değil, çözüme ulaşırken karşılıklı fedakarlıkta bulunabilmeniz, haklı-suçlu eksenine girmememiz ve kök ailelerinizi işe karıştırmamanız önemlidir. Özellikle de eşler kendi anne ve babaları ile olan ilişkilerini dikkatli yönetirken onların kendi eşleri ile olan özel ilişkilerine karışmalarına izin vermemeleri gerekir.  

Evlilik bir ilişki yönetimidir

Evlilikte kişilik uyumu önemlidir ancak ilişki uyumu çok daha önemlidir. İlişki uyumu ise iletişim becerilerinin güçlü olması, farkındalığın artması, duygu yönetimi, çatışma yönetimi konusunda yeterli olmayı gerektirir

Bireylerin ekonomik yapıları, sosyal yapıları, eğitim düzeyleri, fiziksel özellikleri, kişilik özellikleri, yaşları, ideolojik ve dini görüşleri, ırk ve kültürel farklılıkları eş seçimlerinde önemlidir.