Yeni bir yılın gelmesine belki şimdiye kadar hiç böylesine sevinmemiştik. Yıl sonu yazılarında eski yılı biraz hırpalamak, kıyından köşesinden azıcık karalamak, yeni yılın daha iyi, daha güzel geçeceğine yönelik ümitlerden bahsetmek klasik bir yoldur.
Ancak 2020 için ne kadar düşünsek, kendimizi sıksak, hatta bireysel olarak çok güzel anılar da yaşamış olsak, iyi şeyler söyleyemeyeceğiz. Çünkü yaşanılan mutluluklar, eş dost ve arkadaşlarla güle oynaya kutlandığı zaman değer kazanır ve anılara öyle yerleşir.
Oysa hepimizin bildiği gibi 2020 pandemi denen öyle bir illeti hayatımıza soktu ki, sanırım insanlık tarihi boyunca böyle bir durum yaşanmamıştır.
Evet tarihte dünyamızın belli yerlerinde bazı salgın hastalıklar olduğunu, bu yüzden çok sayıda insanın öldüğünü biliyorduk. Ama o zamanlar bu kadar ileri teknoloji var mıydı? Tıp bu kadar ilerlemiş miydi?
2020 yılında İnsanlık Mars’a seyahat planları yaparken birdenbire Covid 19 denen bir virüsün saldırısıyla şaşkına döndü. Bu tür salgınlar genellikle geri kalmış ülkelerde görülürdü. Zaten ekonomisi, teknolojisi, bilimsel seviyesiyle özgül ağırlığı olmayan bu ülkelerdeki can kaybı kimsenin umurunda da olmazdı.
Ama bu sefer öyle olmadı. En zengin, en medeni denilen ülkelerde de bu virüse karşı bir mücadelede başarılı olunamadı ve 21. Yüzyılda insanlık, gözle görülemeyen, elle tutulamayan miniminnacık bir virüse âdeta teslim oldu.
Şu ana kadar ülkemizde Coronadan hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aşarken dünyadaki can kaybı 2 milyona yaklaşıyor. Önümüzdeki günlerde de ne olacağı konusunda kimsenin kesin bir bilgisi yok.
Son çâre olarak bir aşı beklentimiz var. Şimdilik onunla avunmaya çalışıyoruz. Ancak bu konuda da öyle spekülasyonlar var ki, doğrusu insan ne yapacağını şaşırıyor. Aşı olsak bir türlü, olmasak bir türlü…
Evet ne diyorduk, Corona denen bu illet 2020’de bütün dünyaya maske taktırttı, aramıza mesafeler koydu, birlikte yememizi, içmemizi, eğlenmemizi engelledi. İnsanlar ağız tadıyla bir düğün yapıp oynayamadılar, halay çekemediler, kurtlarını dökemediler. Eşin dostun sevincine ortak olamadılar.
Hatta cenazelere katılıp yakınlarının, ahbaplarının acısını bile paylaşamadılar. Camiler kapandı, Kâbe’de tavaf yasaklandı. Kısacası akla hayale gelmedik şeylerle karşılaştık 2020 yılında…
Şimdi arkasından ne desek faydasız.
*****
Yaşadığımız sevindirici ve üzücü olayların hiçbiri, aslında kendi içinde çok önemli de olsa 2020’nin bu karanlığını delmeye yetmeyecek sanki.
Oysa 2020 yazılışındaki grafik estetikle insana sevimli görünüyordu. Bilmiyorum katılır mısınız ama, ben nedense çift sayılı seneleri daha sıcak bulurum. Kendi adıma çok farklı ve çok güzel bir yıl geçireceğimizi hayal etmiştim.
Ayrıca bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılını kutlayacaktık.
Gerçi çok farklı geçtiği konusunda hepimiz hemfikiriz. Çünkü insanlık tarihi böyle bir yıl yaşamamıştı ve umarım bundan sonra da yaşamaz.
Kısaca 2020’ye bir göz atarsak;
Ocak
Avustralya’da devam eden orman yangınlarıyla başladı yeni yıl. Tam 240 gün devam eden yangın esnasında birçok hayvan yanarak can verdi veya ağır yaralandı. 28 insanın da hayatını kaybettiği felâkette bir milyardan fazla canlı yok oldu. 3 binden fazla ev de zarar gördü.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları bünyesindeki eski Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis>i, Bağdat Havalimanı>nda düzenlediği bir hava saldırısıyla öldürdüğünü açıkladı.
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit hayatını kaybetti.
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremde 41 kişi öldü.
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya>dan oluşan Birleşik Krallık>ta, Haziran 2016>da yapılan AB referandumunda yüzde 48>e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı. Bu karar üzerine İngiltere resmen AB>den ayrıldı.
Şubat
Bu sefer ülkemizde, Van’da bir çığ faciası yaşandı ve arama kurtarma çalışmaları yapanların da üzerine ikici bir çığ düştü. 41 vatandaşımızı bu faciada kaybettik.
Ay sonuna doğru İdlib>te Suriye Hükûmeti tarafından Türk konvoyuna yapılan saldırı sonucunda ise tam 33 askerimiz şehit oldu, 32 askerimiz de yaralandı. Milletçe bir kere daha kahrolduk.
Mart
11 Martta ülkemizde ilk Coronavirüs vakasına rastlandığı açıklandı ve 17 Martta virüsten ilk ölüm gerçekleşti. Ardından okullar kapatıldı 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi.
Nisan
20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildi. 31 ilde hafta sonu sokağa çıkma yasağı kondu.
Bu yıl tüm Türk milletini gururlandıracak özel bir günün 100. yıl dönümüydü. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıl dönümünü, sokağa çıkma yasağı olduğu için balkonlardan İstiklal Marşı okuyarak kutladık.
Mayıs
ABD’deki siyahi karşıtlığı ne kadar yıl geçerse geçsin bitmiyor. Çünkü ırkçılığın yok olması zamana bağlı değil. İşte bu dediğimizi kanıtlar nitelikte bir olay yaşandı bu yıl. Siyahi bir genç olan George Floyd, ABD polisi tarafından bilerek ve alenen öldürüldü. Gencin ölümü üzerine ülke çapında birçok gösteri ve eylem yapıldı. Neredeyse tüm ABD halkı, ırkçılığın ne kadar acı ve zararlı bir şey olduğunu sokaklarda gösterdi.
Haziran
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 15 Haziran>da Pençe-Kartal perasyonu kapsamında, Irak>ın kuzeyindeki Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk>a yönelik hava harekatı düzenlendiğini bildirdi.
Haziran sonunda dünya genelinde Covid-19>a yakalananların sayısı 10 milyona ulaştı, salgında yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybetti.
Temmuz
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya>nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya>nın idaresinin Diyanet İşleri Başkanlığı>na devredilerek cami olarak ibadete açılması kararını imzaladı ve karar resmî gazetede yayımlandı, Ayasofya ibadete açıldı.
Medipol Başakşehir Süper Lig’de ilk kez şampiyon olarak bu ünvanı kazanan altıncı takım oldu.
Ağustos
Beyrut Limanı>nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda çıkan yangın üzerine tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 191 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz>de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda tarihinin en büyük doğalgaz rezervini bulduğunu (320 milyar metreküp) açıkladı.
Eylül
Türkiye>nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep>te havalandı. Oldukça ilgi gören Cezeri, birçok insan tarafından merak edilmeye hâlâ daha devam ediyor.
27 Eylül’de Ermenistan’ın saldırı üzerine Azerbaycan-Ermenistan savaşı başladı.
Ekim
İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde, birçok bina yıkılırken 117 kişi yaşamını yitirdi.
Eski başbakanlardan Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, akciğer kanseri ve sonrasında gelişen tıbbi durumlar nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul>da 30 Ekim>de hayatını kaybetti.
Kasım
ABD’de yapılan seçimlerde Trump seçimi kaybetti ve Amerika’nın yeni başkanı Joe Biden oldu.
Türk asıllı iki doktor Uğur Şahin, Özlem Türeci ve Christoph Huber tarafından kurulan BioNTech şirketi, milyonlarca insana çare bulacak corona virüs aşısını geliştirdiğini bunun da hastalığı yok etmede yüzde 90 etkili olduğunu açıkladı.
Ermenistan yenilgiyi kabul ederek Azerbaycan’la anlaşma imzaladı ve savaş sona erdi. 44 gün süren savaş sonrasında Türk ordusunun da yardım ettiği Azerbaycan ordusu 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köy Ermenistan saldırısından kurtardı.
KKTC>de 46 yıldır kapalı tutulan Maraş bölgesi kademeli olarak açıldı
Türkiye Grand Prix, 9 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Büyük bir heyecana sahne olan bu etkinlikte Lewis Hamilton 14. yarışı da kazanarak 307 puan ile 7. kez Dünya Şampiyonu oldu. Bu galibiyetle Hamilton 7. Dünya Şampiyonası unvanını kazandı ve Michael Schumacher>in rekorunu kırdı.
Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 60 yaşında hayatını kaybetti.
Aralık
Dünya metropollerinin sayılı müzik merkezlerinden biri olacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının yeni binası Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan>ın katılımıyla açıldı.
Ermenistan>ın işgali altında kalan Karabağ>ın kurtarılması dolayısıyla Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir tören düzenlendi.
******
Herkesin “bitsin artık bu yıl” dedirten 2020’yi uğurlarken, sanki üzerimizden bir yük kalkmış gibi… Hani Nasreddin Hoca iki sirkenin tadını karşılaştırırken, birini tadar tatmaz, “öteki sirke daha iyi” demiş de, “diğerini tatmadan nasıl karar verdin” diye sormuşlar, “bundan daha berbatı olamazdı” demiş.
Onun gibi biz de yeni yılın, felâketler yılı olarak tarihteki yerini alan 2020’den daha berbat olmayacağını ümit ediyoruz ve 2021’in mutlaka bundan daha iyi olacağına inanmak istiyoruz.
Yeni yıla duyduğumuz özlem, her sene duyduğumuz sevinçten çok farklı. Ancak 2021’le ilgili beklentiler de açıkçası pek iç açıcı değil. Yaşadığımız sürece karşılaştığımız her olaya göğüs germeye çalışacağız. Hayatın kuralı bu..
Belki çok daha güzel günler yaşayacağız, belki geçmişte yaşadığımız güzel günlerin anısıyla avunacağız.
Bu duygularla bütün okuyucularımızın ve Basın camiasının yeni yılını en içten dileklerimle kutluyor, gönüllerince geçmesini diliyor.