Rusya, Macaristan ve Sırbistan’la birlikte UEFA Uluslar B Ligi 3. Grubunda mücadele eden A Milli takımımız son sırada kalarak C grubuna düştü. Son maç gününe son sırada giren Sırbistan’ın Rusya’yı farklı yenmesi nedeniyle grubu lider tamamlama şansını elde etmemize karşın, Macaristan’a yenilerek sonuncu olduk.

Bırakın kazanmayı, berabere bile kalsak, Sırbistan 5-0’lık o müthiş Rusya galibiyetine karşın bizim yerimize gruptan düşecek ve biz yolumuza devam edecektik. Yani; “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olduk”.

Doğrusu çok uzun yıllar sonra yakaladığımız bu kadroya, yakışmadı bu durum. Önümüzdeki yıl bu kulvardaki muhtemel rakiplerimiz Faroe Adaları, Cebelitarık, Kosova, Gürcistan, Estonya, Lüksemburg, Slovakya, Moldova, Belarus, Azerbaycan, Kuzey Makedonya, Litvanya ve Kazakistan gibi kendinden zayıf ekipler olacak. Bu takımlara ilave güçlü sayılabilecek Yunanistan ve Bulgaristan var olası rakiplerimiz arasında.

Macaristan maçına gelene kadar, çok farklı olduğunu belirttiğimiz bu jenerasyonun da üzerinde düşünülüp konuşulması gereken eksileri de vardı kuşkusuz.

Öncelikle anlaşılmaz bir biçimde ağır oynadığımızı söyleyelim. Her ne hikmetse topu ayağına alan oyuncularımız, ileriye değil de ağırlıklı olarak yana oynamayı tercih ediyor. Diyeceksiniz ki; Oyun kurgusu ve de güvenli oyun…

Hayır efendim, kesinlikle hayır. Ayağına hakim ve futbol zekası olan bir oyuncu, rakibi tarafından direk baskı görmedikçe, topla birlikte bulunduğu noktadan daha ileriye gitmeyi düşünür. Tabi ki, topla birlikte koşmak yerine topu koşturup uygun arkadaşınla buluşturmak daha efektif bir eylem. Ancak, eğer önün boşsa tek hedefin rakip kaleye en yakın yere topu taşımak olmalı.

Bu noktada iki cümle de çok sevip taktir ettiğim Şenol Güneş hocama. Hocam, bana göre hiç kimse kalite ve kariyerini sorgulayamaz. Orası kesin. Ancak, senin de çok iyi bildiğin gibi oyunu kazanmak, yani iyi futbol oynamak kadar skor tabelasında da maçı kazanmak gerekiyor.

Daha somut, daha net bir anlatımla öğrencilerine daha basit bir oyun anlayışıyla, efektif oynama alışkanlığını enjekte et. İşine karışmak ya da ahkam kesip, sana akıl vermek gibi bir saflık yapmak değil amacım. Söylemek istediğim şey çok basit. Bazen iyi oynamaktansa, sonuca ulaşmak adına basit oynamak daha akılcıdır diye düşünüyorum. 

Komuta ve yönetiminle 2021 Haziran’ında İtalya İsviçre ve Galler’le birlikte yer alacağımız Avrupa Şampiyonası A grubunda vereceğin mücadelede sana ve çocuklarımıza şimdiden bol şanslar diliyorum.

Hoşçakalın…