İnsanların odaklandıkları nasıl göründükleridir. Nasıl hissettikleri gözden kaçar. ABD de yapılan bir araştırma, kadınların %76’sının görüntülerinden memnun olmadıklarını ortaya koymuş

İnsanlar genel olarak kendilerine düşük değer biçerler. Sadece giyimle istendik görüntüyü elde etmemiz mümkün değildir. Beden dilini anlama, doğru yorumlama önemli. İstediğimiz etkiyi yapabilecek beden dilini oluşturabilme yeteneğimizin geliştirilmesi iletişim kalitesi ve imaj oluşturma başarısında oldukça önemlidir.

İletişim Kalitesi Önemlidir

İnsanlar üzerinde istendik etkiyi, imajı oluşturabilmelerinde iletişim kaliteleri belirleyicidir.

Tüm mutlu ve başarılı insanları incelediğimiz zaman onların iletişim konusunda oldukça yetkin olduklarını gözlemleriz. Beden dili en etkili iletişim aracıdır. Sağlıklı ve etkili iletişimde bilinçaltı ile iletişim yollarını bilmek önemlidir. Bilinçaltımızın sesi bedenimize yansır. 

Başkalarının ve kendimizin beden dilini okumak doğru tepkileri verebilmemizi sağlayacaktır. Bizler insanları sözlerine göre değil, görünüşlerine göre yargılama eğilimindeyiz. Bu durumda karşı taraftan olumlu tepki alabilmede hangi duruşumuz en etkili olacaktır.

Ne Konuştuğumuz değil Nasıl Konuştuğumuz Önemlidir

Ne konuştuğumuzun iletişimde ki etkisi %10, nasıl konuştuğumuzun etkisi %90 dır.

 Ses tonumuz, mimiklerimiz ve jestlerimizin uyumlu olması iletişim kalitesini belirleyecektir.

Sözlerimizin beden dilimizle uyumlu olması güven ve sempati sağlar.

Beden Dilini Değiştir Ruhun Değişsin

Hissettiğimiz gibi davranırken davrandığımız gibi de hissederiz. Yani taklit ettiğimiz bedenin duygusunu da yaşarız. Örnek olarak mutlu olunca güldüğümüz gibi gülünce de mutlu oluruz.

Rollerinin duygularını yaşayan tiyatrocular bu durumu çok iyi bilirler. 

(Bkz; Amy Cuddy: “Vücut dilin benliğini şekillendiriyor”. | TED Talk | TED.com)

Beden dili, bilinçaltı tepkileridir ve çoğu zaman kontrol edemeyiz. Yüzümüzün kızarması, gözlerimizin kısılması, göz bebeklerimizin büyümesi, küçülmesi, gözlerimizin tüm hareketleri kontrolümüz dışındadır. Beden bilgeliğimizi geliştirmek, onun farkına varmak sağlığımızın korunmasını sağlar. Düşük omuzlar, yer bakan gözler çatık kaşlar beynimizin mutsuzluk algısına neden olur. Kambur duruş iç organlarımızı sıkıştırarak solunum ve sindirim üzerinde olumsuz etki yapacaktır.

İmajımız nasıldır?

Beden dili farkındalığı mutlu ve başarılı bir yaşam için olmazsa olmazımızdır. Beynimize sorduğumuz doğru sorular onu istendik şekilde çalışmasında oldukça önemlidir.

Beden dilini anlamak, mutlu ve başarılı insan olabilmede kendimize görünüşümüzle ilgili doğru sorular sorabilme yeteneğini kazanmamızı sağlayacaktır.

1)Görüntüm başkalarında saygı uyandırmakta mıdır?

2)Mutlu ve başarılı bir kişi beden dili farkındalığının arttırılması konusunda ne gibi çalışmalar yapabilir?

3)İletişimim mutlu ve başarılı insanlar gibi midir?

4)El hareketlerim şakalarım önemli kişiler gibi midir?

5)Konuşmalarım imajımı güçlendirici etkisi ne kadardır?

6)Öfke kontrol, stres yönetimi konusunda ne derece güçlüyüm?

Sonuç olarak; Amerikalı psikolog William James’in sözlerini hatırlarsak “Zihinde tutulan ve inançla desteklenen her resim, bilinçaltı tarafından gerçeğe dönüştürülecektir. Öyleymişim gibi hareket ederim ve öyle olurum”