Van’da çığ felaketi sonucu 33 vatandaşımız hayatını kaybetti. 75 vatandaşımızsa yaralandı. Ümit ediyoruz bir daha böyle bir felaket yaşanmasın. Diğer yandan Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir kaza yaşandı. Bu kazada 3 vatandaşımız yaşamını yitirdi. 179 kişide yaralandı. Ölenler için Allah rahmet eylesin. Yaralılar için de acil şifalar dileyelim.

Tüm bunlar yaşanırken kaza sonrası pistler doğal olarak kapandı. Uçakların iniş ve kalkışına izin verilmedi. İnecek uçakları Atatürk Havalimanı’na neden yönlendirmediler hala anlamış değilim çünkü özel uçaklar, kargo uçakları ve protokoller için kullanılan bir havalimanı hala.

Kazalar olabilir ama bu tür durumlarda kriz masanız etkin çalışmıyorsa vay halinize. Bu uçak kazasında tamamen sınıfta kaldık. Sosyal medyada, bazı yaralıların havalimanı içindeki araçlarla taşındığı iddiası var. Eğer bu iddia doğruysa sorun gerçekten büyük. 

Her devletin öncelikli amacı insanların can ve mal güvenliğidir. Zaten devletlerin amacı bu olmalı. Marmara gibi yapılmış çok güzel projelerimiz var ama ülkenin hala kaçış planı yok. Uçak kazası oluyor, yaralılar iddialara göre ambulanslarla değil, araçlarla taşınıyorlar. Koskoca ülkeyiz ambulansımız mı yok? 

Elazığ depreminden sonra çok uzun bir süre geçmemesine rağmen yaraları tam olarak saramadık. 2020’de yaşıyoruz. Bu tür olaylara hala proaktif yaklaşamıyoruz. Büyük İstanbul depreminde neler olacak tüm bunlardan yola çıkarak bir hayal edin bakalım. 

Bir an önce tüm bu olup bitenleri adam gibi oturup düşünmemiz gerek. Hangi önlemleri aldık ya da alıyoruz. Bu önlemler için bilime harcadığımız para ne kadar? Tüm bunların gözden geçirilmesi gerek.

Tüm bunlar yaşanırken Kanal İstanbul Projesini, oraya aktarılacak paraları veya onu ilgilendiren diğer tüm etkenleri konuşmak yersiz geliyor. Her doğal afette veya beklenmedik kazalarda gördük ki günü birlik yaşayan bir ülkeyiz. Ne doğru düzgün önlem almışız nede bizleri bu konuda uyaran insanlara kulak vermişiz.  

CORONA VİRÜSÜ

Virüs hakkında sizleri biraz bilgilendirelim. Corona virüsü insanlarda üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Yani şiddetli solunum sıkıntısına neden olabiliyor. Grip gibi öksürük veya hapşırma yoluyla havaya saçılarak bulaşabiliyor ya da dokunduğunuz yerden de size geçebiliyor. Bildiğiniz grip gibi belirtileri var. Zatürre gibi alt solunum yollarında da görülebilir. 

Ateş, kusma, ishal ve nefes darlığı varsa çok dikkatli olmalısınız. Bu belirtilerden birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız doktora başvurmalısınız.

Ellerinizi sık sık sabunla yıkadığınız sürece, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kağıt mendille kapattığınız sürece, kirli ellerle yüzünüze dokunmadığınız sürece, hastalarla aynı kaptan yemek yemediğiniz, aynı eşyaları kullanmadığınız sürece ve evinizde en çok dokunduğunuz yerleri sürekli dezenfekte ettiğiniz sürece bu hastalık için önlemin en büyüğünü almış oluyorsunuz.