Kahraman Azeri kardeşlerimiz; 10 Kasım’da Ermenileri dize getirerek kazandıkları Muhteşem Karabağ Zaferi’ni, 10 Aralık’ta Bakü’de, bu muhteşem zaferin ihtişamına yakışan anlamlı, heyecanlı ve coşkulu bir törenle gururla kutladılar. Ben de şahsen televizyondan naklen verilen törenleri izleyerek bu coşku seline katıldım. 

Zafer törenleri; hele hak ve hukuku adeta unutan bir anlayışın, ahlak ve insanlık dışı çirkinliklerini sonlandıran zaferlerin törenleri, hayatımızın unutulmaz anlarıdır. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın hemen ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı da, Türkiye’de ve Kıbrıs’ta, Karabağ Zaferi Töreni gibi kutlanmıştı. O tarihte ben de Lefkoşa’da törenlere katılmıştım. Ankara’da bıraktığım eşim ve ailemle birbuçuk aydır görüşememiştim, hala bir evin damında bir parça sünger üzerinde yatıyordum. Ve yarı aç yarı tok bu halime rağmen ve sadece ben değil hepimiz, ZAFER’i yakalamanın sihirli heyecanı ve gururu içinde olabildiğine mutlu ve mesuttuk. Ben televizyon da Karabağ Zafer Törenini 46 yıl öncesinin heyecanı içinde izlerken, Bakü’de yiğit ve kahraman Azerbaycan Ordusu ile bütün Azeri kardeşlerim de, gururlu, mutlu ve mesuttular. 

Değerli okurlarım, şeref konuğu olarak Türkiye’yi Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temsil ettiği törenlere, Dışişleri Bakanı ile Milli Savunma Bakanlarımız ve beraberlerindeki heyetler yanında TSK unsurlarının da katılması, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kader birliğinin en çarpıcı ve en anlamlı göstergesi idi. 

İki Cumhurbaşkanı birlikte, Azerbaycan Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in mezarını ve Şehitler Hiyabanında Türk ve Azeri şehitleri ziyaret edip geçit töreni için Azatlık Meydanı’na geçtiler. 

Bu tarihi günde Muzaffer Ordu’nun resmi geçidi muhteşemdi. Törene TSK, Bolu Komando Tugayından bir komando birliği ile insansız hava araçları da katıldı. Bolu Komando Tugayının, Karabağ savaşının 2783 kahraman şehidi sayısı bir birlikle törene katılması da anlamlıydı. Şehitler Ölmez’di. 

Değerli okurlarım, Sayın Aliyev’in de ifade ettikleri gibi Azerbaycan, 44 günde Ermenistan’ın belini kırarak 30 yıldır işgal altında tuttuğu topraklardan çıkardı. 

Erivan, bu kesin yenilgiyi sindiremiyor gibi. Başbakan Paşinyan’ı istifaya zorlayan Ermeniler sokaklarda. Ama alışacaklar. 

Ve bilindiği gibi antlaşma gereği Rus Barış Gücü bölgeye intikal etti. Türkiye de Barış Gücü Ateş Kontrol Merkezinde yerini alacak. 

Bakü’de törenlerden sonra ikili antlaşmaları imzalayan Sayın Erdoğan; “BM Minsk Grubunun yıllardır Bakü’yü oyaladığını bu nedenle Azerbaycan’ın kendi göbeğini kendisinin kestiğini” belirtti ve Sayın Aliyev’in önerdiği platforma Ermenistan’ı da davet ederek “Olumlu adım atılırsa biz de kapılarımızı açarız. Biz işbirliğine açığız” mesajını verdi. 

Değerli okurlarım, Karabağ Zaferi, canımız Azerbaycan’ı işgal altındaki topraklarına kavuşturmanın yanında, Kafkasya ve Orta Doğu’da barış ve huzur içinde yeni bir platformun kapısını açacak kadar da önemli ve değerlidir. Ve ayrıca bu yeni platformla birlikte öne çıkacak Azerbaycan-KKTC ilişkileri ile Kıbrıs politikamızın yüksek perdeden desteklenmesinin de çok, evet hem de çok yararlı olacağı apaçık ortadadır. 

Bu vesile ile canımız can kardeşimiz Azerbaycan’ın ve Kahraman Ordusunun Karabağ Zaferini yürekten kutluyorum. Aziz ve kahraman şehitlerimize Ulu Tanrı’dan rahmet, kahraman gazilerimize acil şifalar diliyorum.