Bundan birkaç ay önce doktorların çoğu, kış mevsimi için pandemi uyarısı yaptı. Kış aylarında pandemide patlama yaşanacağı ön görülüyordu. Dünyada pandemi tekrar yükselişe geçti. Birkaç ülke şimdiden kısmi olarak sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı. Türkiyede de rakamlara bakınca doktorların ön görüsünün doğru olduğunu anlarsınız. 

Türkiye henüz birçok ülke kadar riskli konumda değil şu anda. Riskli konuma geçmemek için biz de bazı önlemler almaya başladık. Aldığımız önlemlerden biri İstanbul’da saat 22.00’da iş yerlerinin kapanması. Biri bana anlatabilir mi? 22.00’dan sonra neyi önlüyoruz? Bazı kesim 22.00’dan sonra gece klüplerinde veya eğlence mekanlarında kalabalığın engellendiğini savunuyor. Yine aynı kesim pandeminin sebebini gece mekanları olduğunu savunuyor. Bunu savunmanın dayandığı bir nokta yok. Belli bir saatten sonra iş yerlerini kapatıyorsunuz ama bu sefer insanlar birbirlerine gidip gelmeye başlayacak. Sonuçta insanlar dışarıda bir araya gelemediğinde, sosyalleşme isteklerini tatmin edemeyecekler ve bunu tamamlamak için kendilerince yeni yöntemler bulacaktır. 

Diğer bir önlem, İstanbul’da sanayi bölgelerinde çalışanların mesai saatleri sabah 07.00’da başlayacak. Giriş ve çıkış saatlerini firma kendi belirleyecek. Başlıca sorunlardan biri 07.00’da başlayan mesai saatlerine insanlar nasıl gidecek? Karanlıkta işe gitmek insanları korkutabilir. Bunun yanında İstanbul’da sanayi bölgelerinin birçoğuna metro ulaşımı yok. Metro ve metrobuslerde oluşan kalabalığı belki yüzde 10 civarında azaltabilir bu uygulama ama kalabalığı gözle görülür şekilde azaltmaz. İstanbul’un nüfusu o kadar çok kalabalık ki, aldığınız önlemlerin de bir değeri kalmıyor. İstanbul için nüfus politikamızın olması gerekli. Aksi halde deprem veya salgın gibi doğal afetlerde elimiz kolumuz bağlanıyor. 

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

TÜRK-İŞ sendikasının belirlediği 2019 yılı açlık sınırı 4 kişilik bir aile için 2 bin 67 lira olarak belirlenmiş.2019 yılı asgari ücret ise agi dahil 2 bin 20 lira. Yine TÜRK-İŞ sendikasının belirlediği 2020 açlık sınırı ise 2 bin 447 lira. 2020 asgari ücret ise 2 bin 324 lira. Açlık sınırı, asgari ücretin altına düşmeye devam ediyor. Enflasyonun arttığı, insanların borçlandığı, işsizliğin yüksek rakamlarda olduğu bu süreçte vatandaş bir nebze olsa rahatlamalı. Derinleşen ekonomik krizin vatandaşa yansımasını hafifletmek gerek. Ülkenin yüzde 60’ından fazlası asgari ücretle çalıştığı için, 2021’de  belirlenecek asgari ücret miktarı siyaseti de doğrudan etkileyecektir.

Pandemi sürecinde birçok iş yeri kapandı, üniversite meszunu işsiz sayısı tavan yaptı ve günlük çalışan işçiler bu süreçte zor durumda kaldı. Tüm bunların üstüne kıdem tazminatının kaldırılma konusunun gündeme gelmesi, insanları rahatsız etti. Bu çalışma ekonomik kriz yaşamadığımız bir ortamda gündeme gelebilirdi.  Böyle bir sürecin, dedikodularla beraber insanlarda huzursuzluk yaratacağını düşünmemek anlaşılır bir şey değil. İnsanlar böyle dönemlerde parasal anlamda garanti bekler devletten. İnsanların geçim sıkıntısı yaşadığı bir dönemde böyle bir yasa tasarının tartışılmasını manidar buluyorum.