Biden ve Erdoğan NATO zirvesinde biraraya geldi, ikili ilişkiler için olumlu sinyaller verildi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında beklenen görüşme NATO Liderler Zirvesi kapsamında İspanya’nın başkenti Madrid’te gerçekleşti.



Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada "Başkan Biden, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç ile üçlü muhtıra imzalayarak, bu ülkelerin NATO'ya katılımına davetin önünü açmasını memnuniyetle karşıladı." ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca görüşmede Ukrayna-Rusya, Ege ve Suriye konularının da ele alındığı belirtildi.



Biden: Türkiye’ye F-16’ları Satmalıyız

Biden, Beyaz Saray’a dönmeden gerçekleştirdiği basın toplantısında ‘Hatırlayacağınız üzere, Aralık ayında onlara F-16 jetlerini satmamız ve bu jetleri modernleştirmemiz gerektiğini söylemiştim. Bunu yapmamamız çıkarımıza değil. Bu konuda bir al-ver durumu olmadı. Bu sadece bu satışı yapmamız gerektiğiyle alakalı ama bunun için Kongre’nin onayına ihtiyacım var. Bence bu onayı alabiliriz’ açıklamasını yaptı.



Türkiye geçen Ekim ayında ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı ve envanterindeki savaş uçakları için de 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Zirve sonrası her iki taraftan da ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu sinyaller geldi.

ABD Yüksek Mahkemesi’nde Tarihi Gün

Kürtaj kararıyla ABD’nin gündeminden düşmeyen ABD Yüksek Mahkemesinde Nisan ayında gerçekleşen Senato oylamasında ABD Yüksek Mahkemesi üyeliğine seçilen Ketanji Brown Jackson yemin ederek resmen görevine başladı. Jackson Anayasa Mahkemesi üyesi ilk siyah kadın olarak tarihe geçti.



Jackson, 1789’da kurulan Yüksek Mahkemesi’ne atanan 116. hâkim, altıncı kadın, üçüncü siyah olarak kayıtlara geçti.

Mahkemenin 3 üyesi eski Başkan Donald Trump döneminde göreve başlamıştı. 9 üyeli mahkemede muhafazakâr üyelerin 3'e karşı 6'lık üstünlüğü bulunuyor.



Mahkemede ise üyeler kendi istekleriyle emekli olmadıkları sürece ömür boyu mahkeme üyesi olarak görev yapıyorlar.

California’daki Türk kuyumcuya silahlı soygun

Los Angeles yakınlarındaki Manhattan Beach’te bulunan Türk kuyumcu PashaFineJewelry’e silahlı soygun gerçekleşti. 11 soyguncu mağazaya girip saniyeler içerisinde çekiçlerle tezgâhları kırdı. Topladıkları mücevher ve altınları alan 11 soyguncu 3 ayrı arabayla olay yerinden ayrıldı.

Pasha adlı kuyumcunun Los Angeles ve Marmaris'te 25 senedir mağazaları bulunuyor.



Manhattan Beach Polis Departmanına göre, adamlardan en az üçü silahlıydı, ancak ateş etmediler. Kaçan hırsızların görüntüleri, daha sonra sosyal medyada viral hale geldi ve binlerce kişi tarafından paylaşıldı.



ABD’de son zamanlarda artan bu tarz olaylar halkta bir panik havası yarattı. Hem Belediye Başkanı Steve Napolitano hem de geçici Polis Şefi ChristianEichenlaub, halkın korkularını yatıştırmak için açıklamalar yaptı ve olayı yakından takip ettiklerini başka yerlerde bu tarz olayların yaşanmaması için üst düzey önlemler alınacağını belirtti.



Manhattan Beach Belediye Başkanı Steve Napolitano, "Bu sadece bir kişiye veya işletmeye karşı işlenen bir suç değil. Bu, tüm topluluğumuza karşı bir suçtur. Şehir merkezimizde güpegündüz silahlı bir soygun ciddi yaralanma ve ölümle sonuçlanabilirdi." ifadelerini kullandı.

ABD’de 10 binden fazla Türk öğrenci var

ABD’deki Türk öğrenciler koronavirüsten sonra artışa geçti. Amerika’da bu sene 1 milyondan fazla uluslararası öğrenci eğitim görüyor.



Bunlardan 10.052'sini Türk öğrenciler oluştururken 2.974'ü lisans eğitimi görüyor. 2022'de Amerika’ya öğrenci gönderen ülkeler listesinde Türkiye 7. sırada yer aldı. 2022-2023 eğitim öğretim sezonunda bu sayının daha da artması bekleniyor.

Türk Hava Yolları, ABD’de büyümeye devam ediyor

Türk Hava Yolları'nın yeni hedefi Orlando. Geçtiğimiz günlerde Seattle seferleri başlayan ve yakın zamanda Denver ve Detroit'e uçacak THY'nin ABD'deki 15. direkt uçuşu Orlando olacak.



Miami uçuşları oldukça yoğun olan milli bayrak taşıyıcısının Florida'daki 2. hattı olacak.

Yakında Detroit ve Denver seferlerinin de başlaması bekleniyor.



Şu an İstanbul’dan direkt seferleri bulunan ABD şehirleri:

Atlanta

Boston

Chicago

Dallas

Houston

Los Angeles

Miami

New York

Newark

San Francisco

Seattle

Washington DC

Beşiktaş USA’den basketbol takımı

ABD’nin aktif Türk derneklerinden Besiktaş USA, Beşiktaş çatısı altında bir ilke daha imza attı ve New York Bronx’ta, yaz döneminde gerçekleştirilen RiverdaleSummerLeague turnuvasına’ katılacak.

Lise öğrencilerinden oluşan 12 takımın, lig usulü oynayarak, play-off turuna çıkma mücadelesi verdiği turnuvada, ‘BeşiktasUsaChristTheKing’ adı altında çıktığı ilk maçında MT Vernon takımına 59-48 mağlup olmasına rağmen, geri kalan 11 maç için aynı heyecanla mücadelesine devam edecek.



Amacının Türkiye’nin ve Beşiktaş’ın adını kıtalar ötesinde en iyi şekilde temsil etmek olduğunu belirten Dernek Başkanı Ferruh Zor "Geri kalan normal sezonki 11 maçta ve inancımız olan play-off sezonunda New York ve çevresinde yaşayan tüm gurbetçi vatandaşlarımızı ve basketbol severleri turnuvaya davet ediyorum" dedi.



Beşiktaş USA'in ayrıca önümüzdeki ay sadece Türk öğrencilerin katılabileceği bir turnuva planları da var. Beşiktaş USA Basketbol koordinatörü Turhan Gümüşdere liderliğinde sadece Türk öğrencilerin katılacağı basketbol kursu ve turnuvasının da kısa zamanda başlayacağını duyurmuş olalım.

İyi bir Fenerbahçeli ve Washington Fenerbahçeliler Derneği’nin kurucularından birisi olarak Beşiktaş USA’i ve tüm emeği geçenleri kutlarım.