Dr. Öz ön seçimleri kazandı: İlki başarmaya çok yakın!

Amerika Senatosu'na Cumhuriyetçi Parti'den aday olan dünyaca ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Pennsylvania’daki ön seçimleri kazandı.



Amerika Birleşik Devletleri’nin en ünlü Türkü Dr. Mehmet Öz partisinin ön seçimlerinden galip geldi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen seçimlerde kalp cerrahı doktor Mehmet Öz ile iş insanı David McCormick arasındaki oy farkı yüzde 0,5'e düşünce yeniden sayım kararı alınmıştı.



Öz'ün 902 oy farkıyla önde bitirdiği seçim sonuçları yeniden sayımın ardından 20 gün geçti ve sayımlar devam ederken rakibi aradaki farkın kapanmayacağını kabul ederek adaylıktan çekildi. McCormick, Öz'ün adaylığının arkasında "Cumhuriyetçiler ve Pensilvanyalıları birleştirmeye çalışmak için" üzerine düşeni yapacağını söyledi.



Dr. Mehmet Öz, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "David McCormick'ten nazik bir telefon aldım ve sonbahar seçimlerinde verdiği destek sözü için son derece müteşekkirim. Pennsylvania ve Amerika için daha parlak bir gelecek hedefini paylaşıyoruz. Artık ön seçimimiz bittiğine göre, ABD Senatosu koltuğunun John Fetterman liderliğindeki radikal solun eline geçmemesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.


Türk vatandaşlığı üzerinden baskı

Dr. Mehmet Öz adaylığını açıklamasından bu yana bir yandan siyasi rakipleri diğer yandan medya kuruluşları Türk vatandaşı olması üzerinden baskı kurdular. ABD’deki Ermeni lobiciler de Dr. Öz’ün Türkiye’de askerlik yaptığını belirterek karşı propaganda yaptılar. Günde 2-3 kere medya kuruluşları bu tartışmayı gündemde sıcak tutmaya çalıştı fakat başarılı olamadı ve Dr. Öz zaferini ilan etti.


İlk Müslüman ve Türk Senatör olacak

Öz, Cumhuriyetçi partiden senatör adayı olmaya hak kazandı. Eğer Öz seçilirse ABD senatosuna seçilmiş ilk Türk ve ilk Müslüman olacak. Öz'ün rakibi Pennsylvania Vali Yardımcısı John Fetterman ile karşı karşıya gelecek. 8 Kasım'daki seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.



Dünyanın en büyük deniz üssü Virginia’da

Virginia Beach seyahatine giderken Norfolk’a uğramadan gitmek olmazdı. Sahilde yüzerken bile eğitim için onlarda F-16 havalanıyor. NATO’nun Kuzey Amerika’daki evi Virginia’nın Norfolk şehri dünya için de çok önemli.

Dünyanın en büyük askeri deniz üssü Virginia'nın Norfolk şehrinde bulunuyor. 1917'de inşa edilen yerde 75 savaş gemisi ve 134 uçak hazır bekliyor. NATO'nun ABD'deki merkezi de Norfolk'ta bulunuyor. Şehrin hoş geldin tabelasında NATO ülkelerinin bayrakları var.



Dışişleri Bakanlığı’nda kitabıma yer verdikleri için teşekkür

Dışişleri Bakanlığı eşgüdümünde, dış temsilcilikler ile çeşitli kurum ve kuruluşların kültürel ve sanatsal faaliyetlerini içeren “Kültürel Diplomasi: 2021- 2022” kitabı çıktı.

Uzun yıllardır yayınlanan kitabın ön sözünde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ‘’ İnsanlık olarak küresel salgınla, ekonomik ve siyasi sorunlarla, doğa kriziyle baş etmeye çalıştığımız bugünlerde, Türkiye’nin tüm bu sorunlara karşı hem masada hem sahada verdiği mücadelenin kültürel boyutuyla ilgili önemli ipuçlarını elinizdeki kitapta bulacaksınız.’’ ifadelerine yer vermiş.


"Kültürel Diplomasi" kitabında "Neden Geldim Amerika'ya - Amerika'da İz Bırakan Türkler" kitabıma Türkiye'nin tanıtım faaliyetlerinde yer verdikleri için teşekkür ediyorum.


Umut Acar Bey’e özel teşekkür

Chicago’ya gazeteci olarak 2016 yılında geldiğimce Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar’dı. ABD’de gerçekleştirdiğim ilk röportajlardan birisi Başkonsolos Acar’laydı. Hatta kendisiyle birden fazla röportaj gerçekleştirdik farklı gazetelerde yayımlandı, Kendisi ABD’deki gazetecilikteki ilk yıllarımı biliyor. Yaptığım faaliyetleri Dışişleri Bakanlığı’nın Kültürel Diplomasi: 2021- 2022” kitabında yer vermek istediği için minnettarım.



Başkonsolos Umut Bey görev yaptığı Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Minnesota, Michigan, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota ve Wisconsin'den oluşan 13 eyalet görev bölgesinde aktif ve halk tarafından sevilen birisiydi.

Sosyal medyayı da yeni nesil bir diplomat gibi başarılı kullanan Acar’ın yabancı çok fazla takipçisi bulunuyor. Türkiye ile ilgili kültürel anlamda önemli bilgi ediniyorlar. Bu vesile ile kendisine nice başarılar diliyorum ve daha güzel yerlerde görmek istiyoruz, yolunuz açık olsun.


New York'taki Türkevi'nde her gün bir etkinlik!

New York'ta Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğunun yer alacağı Yeni Türkevi Binası’nın açılışı geçen Eylül ayında gerçekleşti. 9 ay geçen sürede çok başarılı kullanılıyor, yerli ve yabacı binlerce konuk ağırlanıyor.


Hazır konu Dışişlerimizden açılmışken bir teşekkürü de Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür’e yapmalıyım! Hatta bir değil iki kere teşekkür!

Başkonsolos Reyhan Bey hem New York, New Jersey ve çevre eyaletlerde aktif, Türklerle arası çok iyi hem de Türkevini gerçekten çok başarılı kullanılıyor…



New York, New Jersey ve çevresinde çok fazla Türk bulunuyor biraz da herkesi memnun etmek zordur fakat göreve başladığından beri Reyhan Bey herkesin sevgisini kazandı ve iletişimi çok iyi.


Bazen günde 2-3 etkinlik düzenlenen Türkevi Başkonsolos Özgür’ün yönetiminde verimli bir şekilde kullanılıyor, göğsümüzü kabartıyor.





Facebook’tan uçak mı satılır?

Amerika'da Facebook'ta Marketplace' bölümünde arabadan kanepeye, iğneden ayakkabıya birçok ürünü alıp satabiliyorsunuz. Hatta oda kiralayıp evinize odanıza kiracı dahi bu uygulama sayesinde bulabiliyorsunuz.

Biz lisedeyken MSN vardı ve bir süre sonra artık kullanılmamaya başlamıştı. Facebook’ta acaba eriyip gidecek mi derken Facebook kendisi içerisinde büyük bir ülke oldu ve her döneme adapte oldu. Hatta META çatısı altında Whatsapp ve Instagram’ın da sahibi. Kişisel olarak bir kişinin ya da firmanın tekelleşmesine karşıyım! Bakalım bundan sonra ne olacak…

Asıl konum ise Facebook’ta gezinirken North Carolina'daki beyefendi pervaneli uçağını buradan satmaya çalıştığına rastladım. Kendisinin hiç sorun yaşamadığını ve hasarsız olduğunu da belirtmiş. Türkiye’de olsa pilotta temiz derlerdi sanırım. Bakalım daha neler göreceğiz? Uçak, Facebook’tan alıcı bulur mu göreceğiz…


Megabus devrildi aman dikkat

Türkiye’den uzun yıllardır arkadaşım ABD’ye gezmeye geleceğini söyledi. Ben de kendisine New York’a inmesini oradan otobüsle Washington’a gelmesini ve buradan da uçakla Miami’ye gitmesini önerdim, kendisi rotayı beğendi ve ABD’ye geldi.

Washington – New York arası farklı otobüs firmaları bulunuyor. İstanbul- Ankara ile benzer mesafe yol toplam 4-5 saat sürüyor. Arkadaşım da gece saatlerindeki Megabus seferine binerek yola çıktı. Sabah 8 gibi varacakken 6’da telefonum çaldı. Arkadaş otobüs, şoför uyukladığı için birkaç kaza tehlikesi ardından Baltimore yakınlarında devrildi dedi.



Fotoğrafı da atınca iyice bir panik oldum. Kendisi bir şekilde Washington’a ulaştı fakat hastaneye gitmemiş. Kendisini hemen George Washington Üniversite Hastanesinin aciline götürdüm. Dizinde ve kolunda ezilmeler vardı, yürümekte de zorlanıyor.

Herkes faturayı merak ediyor. Sadece acil servise adım atmak 818 dolar! George Washington Üniversitesi'nin acilinde 2 saat derdimizi anlatmayı bekledik. Henüz hiçbir işlem yapılmadan kayıt memuru 818 dolar fatura getirdi. Film, serum, iğne ve doktor görünce faturayı düşünemiyorum.



Acilde tanıdığa rastladım

Dünya gerçekten çok küçük. Acilde doktoru beklerken yan tarafta George Washington Üniversitesi acil servisinde Washington Türk Amerikan Derneği ATA DC Yönetim Kurulu Üyesi Kenneth Joholske'ye denk geldik. Allah iyi yerlerde karşılaştırsın… Kendisi dernekte aktif rol alıyor ve Türkiye’ye çok seviyor. Trafik kazası geçirmiş, durumu iyiydi. Fakat ayrıldıktan sonra durumunu sorduğumda 5 saattir sadece doktoru görmek için beklediğini söylüyor. Acaba ne kadar fazla saat kalınırsa fatura o kadar kabarık mı oluyor? Amerika iyi hoş da sağlık sistemi gerçekten bir revize edilmeli…