Amerika Birleşik Devletleri silah denilince akla gelen ilk ülkelerden birisi. Silahlanmanın serbest ve kolay olduğu ABD’de 2021 yılında toplam 20 milyon silahın satıldığı tahmin ediliyor.

Covid salgının ilk dönemlerinde silah mağazalarının önünde uzun kuyruklarının oluştuğu ve başkanlık seçiminin de yapıldığı 2020 yılında ise toplamda 23 milyon ile rekor seviyede silah satışı gerçekleşmişti.
 

ABD her ne kadar dünyanın en büyük silah endüstrisine sahip olsa da ülke genelinde satılan hafif silahların önemli bir kısmı ithal edilmektedir. ABD Adalet Bakanlığı Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu verilerine göre, ABD 2020 yılında toplam el tabancası, tüfek ve pompalı tüfekler olmak suretiyle 6.8 milyon adet silah ithal etmiş.

İthal edilen ülkelere bakıldığında, Türkiye’nin 2020 yılında yaklaşık 1.5 milyon hafif silah sayısı ile en başta yer aldığı görülüyor. Türkiye’yi Avusturya be Brezilya takip etmektedir.

2021 yılına dair verilerin hepsi açıklanmamış olsa da Uluslararası Ticaret Merkezi verilerine göre yine Türkiye’nin 2021 yılının ilk 10 ayında ABD’nin en çok silah ve mühimmat ithal ettiği ülke olduğu görülmektedir. Bu önemli verileri benimle paylaşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ABD Ülke Danışmanı Necmettin Kaymaz Bey'e teşekkür ederim.

Son yıllarda Türk yapımı silahlar Amerikalı silah müşterileri arasında yoğun ilgi görmeye başladı. ABD’de herhangi bir silah mağazasına girdiğinizde Türk yapımı bir silaha rastlamanız çok kolay.

Özellikle Türk yapımı el tabancaları ve pompalı tüfekler çok ilgi görüyor.

Türk firmalar Las Vegas'taki SHOT Show'a katıldı

44 yıldır düzenlenen atıcılık ve avcılık fuarına Türkiye'den Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), Canik ve Sarsılmaz başta olmak birçok firma katıldı.


Obama Vakfı'nın 2022 Avrupa liderleri programına Türkiye'den Zafer Elçik seçildi

28 yaşındaki Zafer Elçik, otizmli kardeşinden ilham alarak otizm sendromlu çocuklar için mobil uygulama geliştirdi. Elçik hem çocuklara hem ailelerine eğitim imkânı sunan Otsimo’nun kurucusu.

New York Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selçuk Şirin Hocam Zafer kardeşimle beni New York'ta 4 sene önce Hamdi Ulukaya Girişim sayesinde tanıştırmıştı, çok takdir etmiştim.



ABD'de Enflasyon 40 Yılın Zirvesinde

Pandeminin başlangıcında tarihi bir ekonomik daralma sürecine giren ABD’de yıllık enflasyon artışı son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı veriler, ABD Merkez Bankası’nın, ekonomik kriz sürecinde sabitlenen faiz oranlarını bu yıl Mart ayından itibaren yükseltmeye başlayacağı yönündeki beklentileri arttırdı.
 

Covid başında Washington civarında 1.80 dolara benzin alırken şu an fiyatlar 3.50 dolar seviyelerinde. Markete gittiğimizde de bunu yakından hissediyoruz.

Amerika her ne kadar dünyada en yüksek refah seviyesindeki ülkelerden birisi de olsa Amerika'yı Amerika ile kıyaslayınca fiyatlar son 2 yılda çok yükseldi.


Amerika'daki bazı ürünlerin genel artışı şöyle:

Benzin: %49.6

Et: %18.6

Domuz eti: %15.1

Tavuk %10,4

Taze balık: %10,2

Portakal: %9,9

Mobilya: %13.8

Kıyafet: %8

Takı: %8.8

Sıfır araba: %12

İkinci el araba: %37.3

Otel: %27.6

Araç kiralama: %36


Kıbrıslı Türk dağcıdan acı haber

28 yaşındaki Birkan Uzun Washington'un Seattle şehrinde kayak yaparken derin bir çukura düşerek hayatını kaybetti.

KKTC’li dağcı Birkan Uzun’un cenazesi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Uzun ailesinin girişimleri sonucunda 10 Ocak Pazar’ı 11 Ocak Pazartesi’ne bağlayan gece İstanbul’dan kalkan uçak ile Ercan’a gönderildi ve Kıbrıs’ta toprağa verildi.



Allah rahmet eylesin, ailesine sabırlar diliyoruz.

Antarktika'ya KKTC bayrağı dikmişti

16 Aralık 2021'de 4 bin 892 metre yüksekliği ile Antarktika'nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı'nın zirvesine çıkarak KKTC bayrağını dikti.

Washington eyaletinin Seattle şehrinde yaşayan aslen Güzelyurtlu olan Birkan Uzun,  4.892 metre yüksekliği ile Antarktika’nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’nın zirvesine ulaşmıştı.

Koronavirüsün şakası yok!

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin koronavirüse yakalandı!

Hiç bu kadar çemberin daraldığına şahit olmamıştım. Çevremde 2 yıldır hiç virüse yakalanmayan insanlar birer birer koronaya yakalanıyor.  ABD Savunma Bakanı çok iyi bakılması ve 3. Aşıyı olmasına rağmen hastalığa yakalandı ilerleyen süreçte atlattı.

Covid - 19 belirtilerini hafif olarak yaşadığını belirten Austin, 5 gün karantinada geçiren 68 yaşındaki Bakan, Ekim ayının başında 3. doz Pfizer - BioNTech aşısını olmuştu.
 


Türk bestecinin eserleri Grammy'e aday oldu!

  

Uzun yıllar Teksas'ta yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönen Erberk Eryılmaz'ın Türk halk müziğinden yola çıkarak bestelediği 'Yoğurtçunun Oyun Havaları' albümünün yapımcısı Judith Sherman, 64. Grammy Ödülleri'nde aday gösterildi
 


Düşük gelirli Amerikalıların kışın ısınma faturasına 4.5 Milyar dolar yardım



Beyaz Saray bu kış düşük gelirli Amerikalıların ısınma faturalarını ödemek için 4.5 milyar dolarlık ek yardım kararı aldı. Yanlış okumadınız tam 4.5 MİLYAR $ Bunu yapan sosyal devlet olmayan Amerika bir de sosyal devlet olsaydı neler olacaktı neler… Kira yardımı, ücretsiz sağlık sigortası ve yemek çekleri ülkede maddi sıkıntı yaşayan kişilere dağıtılıyor.


Tırcılar aylık 20 bin dolardan fazla kazanıyor



Doktor, mühendis olmak çoğu çocuğun hayallerindendir. Fakat devir değişiyor ABD’de aylık 10 bin doları geçen Uber şoförü olmak gençleri cezbediyor. Tır şoförleri 20 bin dolardan fazla gelir elde ediyor.


Amerika'da koronavirüsten dolayı 'gezici hemşire' talebi de arttı. Haftalık 5 bin ile 8 bin dolar arasında ödeme yapılırken aylık kazançları 30 bin doları geçiyor. Bu arada son zamanlarda tır şoförlerinin aylık kazançlarının 20 bin doları geçtiğini tırcı arkadaşlardan duymuştum.


Türklerin, Amerika’ya kaçak akını

ABD - Meksika sınırındaki El Paso şehrinde, Sınır Devriyesinin en tepe ismi, 5 Türk'ün ABD'ye kaçak girerken yakalandığını paylaştı

45 farklı milletten insanın gözaltına alındığı belirten Gloria I. Chavez bu sıralar sayıca fazla olan Türkler için "Türklerin Akını" benzetmesi yaptı


Türk kökenli siyasetçi Selen’e önemli görev

ABD'de ilk defa belediye başkanlığı görevine getirilen Tayfun Selen, New Jersey Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.



New Jersey eyaletinin 500 binden fazla nüfusa sahip Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanlığına oy birliğiyle seçilen Selen, eşi Tülin Selen'in tuttuğu Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin ederek görevine başladı.


Tören sonrası konuklara hitap eden Selen, 25 sene önce İstanbul'dan ABD'ye gelmiş bir göçmen olduğunu, ilk yıllarında 'tutunmak ve tecrübe kazanmak için' ayrım gözetmeden her işte çalıştığını dile getirdi. Aynı zamanda mimar ve iş insanı olan Selen, "Kısa süre sonra çalıştığım işlerde yöneticilik pozisyonuna yükseldim. Bu benim çok özel yeteneklere sahip olmamdan değil, Amerika'nın bana bu fırsatı vermesinin sonucuydu" ifadesini kullandı.

Washington’a gitmek için hazırlanıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1992'de mezun olan 50 yaşındaki Selen, 1996'da ABD'ye yerleşerek 2017'de, yaşadığı, 12 bin nüfuslu Chatham'da önce belediye meclisine ardından da belediye başkanlığına seçilmiş, ABD'de bu göreve gelen ilk Türkiyeli olarak tarihe geçmişti. Başkanlığına seçildiği Morris Bölge Yönetim Kurulunda bir önceki dönem üye olarak da görev alan Selen aynı zamanda, haziran ayında yapılacak ön seçimlerde New Jersey 11. Bölgeden Cumhuriyetçi Parti'nin Kongre üyesi adaylığına seçilmek için kampanya yürütüyor.