Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 46 yaşındaki siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar devam ediyor.



Haber: Anıl Sural

Fotoğraf: Rona Doğan

Önce Vatan Washington
 

ABD’de protestolar başta Minnesota olmak üzere Washington, Los Angeles, Houston, New York gibi büyük şehirlerde artarak devam ediyor.

Haftasonu ateşe verilen araçlar ve yağmaya uğrayan dükkanların yerini bu kez daha barışcıl görüntülere bıraktı. Sabah saatlerinden itibaren Beyaz Saray'ın karşısında bulunan Lafayette Park'ta toplanan kalabalık sık sık "nefes alamıyorum" "siyahların hayatı değerlidir" sloganları attı.

Pazartesi akşamı toplanan grup, Başkan Donald Trump’ın parkın önünde bulunan St. Johns Kilisesi’ne gitmek istemesi üzerine protestocuları gaz bombaları ile dağıtmıştı. Ardından dağıtılan grubun bazı üyeleri sokağa çıkma yasağını delmeleri yüzünden gözaltına alınmıştı

Ancak Salı günü farklı bir tablo vardı. Beyaz Saray önünde toplanan on binler sokağa çıkma yasağının başladığı 19.00’dan sonra yavaş yavaş evlerine döndü. Kalan protestocular gece yarısına kadar parkın önünden ayrılmadı. Bu arada Beyaz Saray önündeki demir çitler güvenlik gerekçesiyle yükseltildi. Zaman zaman su şişelerinin polise atıldığı protestolar sorunsuz sonlandı.


New York’ta yağmalara karşı önlemler alındı

Barışçıl gösteriler New York City’de de devam etti. Sokağa çıkma yasağı 17.00'de başlamasına rağmen Foley Meydanı’nda toplanan kalabalık helikopterler gözetiminde belediye binasına yürüdü.

Vali Cuomo, Belediye Başkanı ve polis güçlerinin pazartesi gecesi yaşanan şiddet ve yağmalama olayları sırasında işlerini doğru yapmadıklarını savundu. Birçok mağaza yağmalara karşı tahta plakalarla dükkanların camlarını kaplatarak önlem aldı. ABD genelinde eylemlerin bugün dokuzuncu günde de devam etmesi bekleniyor.


Pentagon’dan gösterilere 1600 asker

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 82'nci Hava İndirme Tümeninin bulunduğu Fort Bragg ve 10'uncu Dağcı Tümeninin bulunduğu Fort Drum kışlalarından yaklaşık 1600 askeri tedbir amaçlı Washington, Maryland ve Virginia bölgesinde konuşlandırdığını duyurdu.