Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’de görevine yeni başlayan Büyükelçisi Jeffry Lane Flake geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu verdi.
 Son yıllarda gergin geçen ilişkiler umarız bu yeni başlangıçla hayırlara vesile olur…
Amerikan firmalarını Türkiye’de her yerde görebiliyoruz. Dünyaca ünlü şirketleriyle Türkiye’de faaliyet göstermeleri iki taraf için de gayet önemli!

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi soysal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara göre Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ABD Ticaret Odası üyeleri ile geçtiğimiz Cuma günü çevrimiçi toplantıda bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Dağlıoğlu Türkiye ekonomisi, Türkiye’nin yatırım ortamı ve ABD-Türkiye yatırım ve ticaret ilişkileri üzerine Ticaret Odası üyelerini bilgilendirdi.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi sosyal medya hesaplarında paylaşılan açıklama ve verilere göre, Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri 2021 yılının ilk 11 ayında yüzde 87 oranında artış kaydetmiş ve yaklaşık 12 milyar dolar civarında bir yatırım girişi gerçeklemiş.
Aynı dönemde 1.1 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım tutarı ile ABD, Türkiye’de en fazla yatırım yapan ikinci ülke konumunda yer alıyor. 2006-2021 yılları arasında ABD’den Türkiye’ye toplam 14 milyar dolar civarında doğrudan yatırım girişi olmuş.

Türkiye’de yaklaşık 2000 ABD sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.   
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi ise 2021 yılında 28 milyar dolar civarında gerçekleşmiş. ABD Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer alırken, en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ise dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye-ABD ilişkileri her ne kadar güvenlik ve siyaset penceresinden tartışılsa da iki ülke arasındaki ilişkiler diğer alanlarda da kayda değer seviyelerdedir. Bu husus geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunan ABD’nin yeni Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake tarafında da dile getirildi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği websitesinde yayınlanan makalesinde Büyükelçi Flake şöyle dedi:
“Menfaatlerimiz, siyasi alanın ve güvenlik alanının ötesine uzanmaktadır.  Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, dengeli bir ticaret, yatırım, inovasyon ve işbirliği temelinde kurulmuş yakın bir ekonomik ortaklıktan fayda sağlamaktadır. Türkiye bugün, bazı en büyük ve en bilinen markalarımız da dahil olmak üzere yaklaşık 2.000 Amerikalı şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Türk şirketleri Amerika Birleşik Devletleri’nde başarılı çalışmalar yürütmektedir ve ABD 2021 yılında Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı konumuna gelmiştir. Kültürel, bilimsel ve eğitim alanındaki paylaşımlar da iki ülke halkını birbirine bağlamaktadır.”




Türk Doktor Ozan Sözer, Amerika’nın en iyilerinden!

United Hava Yolları'nın Hemispheres dergisinin Ocak sayısında Amerika'daki en iyi doktorlar listesinde bir Türk var!
Plastik cerrahi alanında Teksas'ın El Paso şehrinde yaşayan Dr. Ozan Sözer en iyiler arasında yer aldı.
İzmir’deki Bornova Anaodolu Lisesinden mezun olan Türk doktor Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde almış. New Jersey’nin Montclaire Lisesinde değişim öğrencisi olarak eğitim gören Ozan Bey Teksas’ın Houston şehrinde farklı hastanelerde çalışmış. Dr. Sözer, Ege’den mezun olduktan sonra 1991’den beri ABD'de yaşıyor.




Florida’da 1 günde 4 mevsim yaşanıyor



Benim Amerika’daki ilk eyaletim Florida! 2011 yılında henüz 20 yaşındayken Disney College Programına katıldım ve bu benim için önemli bir okuldur. Sıcağı sevdiğim için eyalette hiç zorluk çekmedim. Yazları 40 dereceleri bulan havada sezondan dolayı bir anda yağmur yağmasına ise alışamamıştım.
Ocak ayında Florida'da her gün 4 mevsim yaşanıyor. Sabah 6'da kış, sabah 10'da bahar, öğle saatlerinde yaz, akşam saatlerinde de sonbahar yaşanıyor. Bu havaya insan vücudu nasıl dayanır?




Amerika’da neredeyse her kayısı Malatya’dan!





Bizim Malatya kayısısı Amerika'daki neredeyse bütün süpermarketlerde mevcut. Fakat Safeway'dekilerin "Turkish Apricots" olarak satılması çok hoş! California merkezli Safeway'in Amerika'da 17 eyalette bine yakın şubesi bulunuyor.




Nusret yine moda!



Yoğun kar fırtınasının etkisi altına aldığı ABD’de buzlanmadan doğacak kazaları önlemek için yoğun tuzlama çalışmaları devam ediyor.
Amerika'nın doğusu yine çetin kış koşullarıyla mücadele ediyor. Aralarında Türk çalışanların da bulunduğu tuzlama ekipleri, gece gündüz demeden buzlanmayı ve doğuracağı kazaları önlemek için yolları tuzluyor.'Salt Bae' lakabıyla fenomen haline gelen Nusret'in meşhur tuz serpme hareketi ise birçok tuzlama aracının arkasını bu sene de süslemeye devam ediyor. Amerika'daki karla mücadele araçlarının arkasında bu sene de Nusret'in tuzlama hareketi moda!

Kayseri’den Amerika’ya 70 sene önce gelen Türk mühendis vefat etti





Yaklaşık 70 yıl önce Amerika'ya yüksek lisans yapmaya gelen Kayserili Mehmet Bedestani vefat etti. Allah rahmet eylesin. 70 koca yıl önce Türkiye’nin devlet bursuyla Amerika’ya gelen Mehmet Bey askerlik ve çalışmak için Türkiye’ye geri dönmüş. Ardından Amerika aklında kaldığı için yeniden New York’un yolunu tutmuş. 30 yıl Dünya Ticaret Merkezinde çalışan rahmetli Türk mühendisin hayatı tam bir göçmenlik hikayesi! New Jersey’nin Hamilton şehrinde vefat eden 87 yaşındaki Mehmet Bedestani 27 Ocak’ta Millstone’daki New Jersey State Memorial Park mezarlığına defnedildi. Oğlu Erhan Bedestani, 11 Eylül'den sonra Müslümanlara karşı önyargıyı kırmak için asker oluyor. Kendisi ABD’nin en iyi üniversitelerinden John Hopkins’te okurken askeriyenin yolunu tutuyor. Yarbaylığa kadar yükselen Erhan Bey Pentagon’da uzun yıllar çalışmış. Ve Yaklaşık 4 yıldır ABD Dışişleri Bakanlığında çok üst düzey bir isim olarak görev yapıyor. Bu görevler bizim göğsümüzü kabartırken kendisinin Türkçeyi çok iyi bilmesi ve Almancayı da anadile yakın konuşmasını takdir ediyorum.




Miami Heat'ten Acun Ilıcalı'ya forma sürprizi!



Miami'nin müdavimlerinden Acun Ilıcalı ‘ya şehrin NBA takımı arkasında "Bir hayalim var" yazan Heat forması hediye etti Ilıcalı maçtan sonra özel uçakla Amerika'dan İngiltere'ye gitti.




California'da şehit olan diplomatlar unutulmadı!





27 Ocak 1973 tarihinde Santa Barbara'da Ermeni bir teröristin saldırısı sonucu şehit olan Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir anıldı.Baydar ve Demir, ASALA tarafından şehit edilen ilk diplomatlardı.



Dr. Öz hız kesmeden devam ediyor!

Amerika’nın ünlü kalp cerrahlarından ve Dr. Oz Show adlı programın yapımcı ve sunucusu olan Dr. Mehmet Öz Pennsylvania’dan aday adaylığını açıklamıştı.Cumhuriyetçi Parti'den senatör aday adayı Dr. Mehmet Öz seçim bölgesinde çok aktif!Adaylığını açıkladığı 30 Kasım'dan bu yana eyaleti karış karış gezen Dr. Öz her gün bir etkinliğe katılıyor, halkla buluşuyor.