Zeka gözü olarak da bilinen zeka gözü,  üst alın bölgesinde bulunur. İndu çakranın ön girdabı olarak da bilinen bu göz, aktifleşince uyanış ve aydınlanma başlar.

Zekâ uyanınca insan “ Ben kimim? “ diye sormaya başlar. 7.gözü aktifleşen kişi soruyu bilir ama cevabı bilmez, zekayı takip eder ve bilinmeyenin arayışına başlar. Zekâ gözü uyanmazsa arayış da başlamaz.

Indu çakra ön girdabı aktifleştiğinde insanın zeka gözü uyanır ve sezgisel kavrayış devreye girer. Gerçek tekamülün, mutlak tek başınalık ve mutlak aydınlanma olduğu ortaya çıkar. Tekamül fırsatlarını gören birey, alçakgönüllülük içinde fırsatları değerlendirir.

Zekâ gözü aktifleştiğinde kişide bağımsızlık, odaklanma, kontrolcülük gücü artar ve kişi tekamül yolunda sabırla ilerler. 7. GÖZ sayesinde tekamül yolunda yürüyen kişi, başkalarının tekamülünü de düşünmeye başlar. Kişide merhamet ve bağışlayıcılık gelişir, koşulsuz sevgi ile başka canlıların da tekamülüne destek olur. 

7. Göz,zeka gözüdür. Birey, varoluşsal bilgileri özümseyerek bilgeliğini genişletir. Zekâ gözü gördüğü her şeyi  sorgular, kişiyi inanç tuzağına düşmekten korur. Artık birey, zihinden gelen bilgilerle değil, zekadan gelen sezgilerle hareket eder. 

Var oluş ile bağlantıya geçilir , varoluşsal bilgeliğin sadece kendisine değil, tüm insanlığa ait olduğunun farkına varır. 

Zekâ gözü uyandığında birey insanüstü olma yolculuğuna başlar ve bu yolda kazandığı gücü alçakgönüllülük için kullanır. Böylece ego aşılır ve bencillik sıfırlanır.