Değerli okurlarım bu makalemde sizlere boşanma davalarında  mal paylaşımı konusunda bilgi vermek istiyorum.  

1 Ocak 2002’de yeni medeni kanunumuz yürürlüğe girdi. Buna göre edinilmiş mallara katılma  rejimi benimsendi. Bu rejime göre evlilik içinde edinilen mallar yarıyarıya paylaşıma tabi olacak. Ama tabiî ki kişisel mallar ayrılacak. Kişisel mallar ayrıldıktan sonra edinilmiş mallar yarı yarıya paylaşıma tabi olacak. Kişisel mallar eşlere miras olarak kalan mallar   manevi tazminat alacakları evlenmeden önce satın alınan mallardır. 

Edinilmiş mallar çalışma karşılığı elde edinilen maaş ücret kişisel malların gelirleri SGK ve diğer sosyal yardım kurumlarının yaptığı ödemeler çalışma gücünün kaybı nedeni ile ödenen tazminatlar edinilmiş maldır ve yarı yarıya paylaşıma tabidir. Örneğin babanızdan size bir   mal kaldı ve siz bu malı kiraya verdiniz örneğin 500 tl’ye kiraye verdiniz  bu kira gelirinin yarısı üzerinde eşiniz hak sahibi olacaktır.

Siz davayı açarken malınızınkişisel mal olduğunu iddia ediyor ve paylaşıma girmesini istemiyorsanız siz bu durumu ispat etmek zorundasınız karşı taraf değil. Anlaşmalı boşanma davalarında sizler protokol ile  hangi malların kişisel mal olacağını düzenleyebilirisiniz. Bu konuda özgürsünüz.   

Evlendikten sonra ya da evlenirken nikah memuruna hangi mal rejimini istediğinizi beyan edebilirsiniz. Bu konuda tamamen özgürsünüz. Siz evlendikten sonra eşinizle birlikte notere gidip mal ayrılığı rejimine geçmek istediğinizi bildirebilirsiniz. Mesela mal ayrılığı rejimine geçiş yapabilirisiniz .

Kredili alınan evlerde çekilen kredi miktarı edinilmiş mal olarak paylaşıma tabi olacaktır. Aynı şekilde şirket hisseleri de 1 0cak 2002’den  önce satın alınmış ise  mal ayrılığı rejimin göre o kişinin malvarlığına dahil olacaktır. 1 Ocak 2002’den sonra alınmış ise edinilmiş mallara katılma rejimine göre yarı yarıya paylaşıma tabi olacaktır.

Boşanma  davanız kesinleştikten sonra en geç 10 sene içinde mal paylaşımı davanızı açabilirisiniz. Boşanma davanıza bakan hakim sizin mal paylaşımı davanızı tefrik eder.  Ayrı bir dosya üzerinden yürür ve mal paylaşımı davanıza bakan hakim boşanma davanızın neticesini  bekletici mesele yapar ve bekler.  Boşanma bittikten sonra mal davası başlar. Anlaşmalı boşanma protokolünde kesin açık bir ibare olması gerekir feragat edilecek ise, kesin açık bir şekilde ben mal paylaşımı davası açmaktan feragat ediyorum yazmıyorsa feragat olmaz. Daha sonra mal davası açabilirsiniz.  

Zina  nedeni ile boşanma davalarında hakim sizin aldatma olayını gerçekleştirdiğinize inanırsa mal paylaşımı davasında hakkınızı tamamen kaldırabilir kısıtlayabilir.  Ama siz eşiniz bir gayrimenkul alırken katkı payı sundu iseniz o katkı payını talep edebilirsiniz. Hakim bu hakkınızı kısıtlayamaz.  

Bu konudaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telime gönderebiliriniz.