Türkiye'de üniversite okumayı  sadece derslere girmekten ibaret sananlar var. Üniversite bir süreçtir. Bu süreç,  genci bir çok yönden hayata hazırlar.Bireyler; mesleki eğitim, entelektüel kazanımlar, insan ilişkileri gibi bir çok süreci öğrenir. Bu süreci yavaşlatan veya engelleyen bazı durumlardan biri maddi zorluklardır.

Bir zamanlar popüler olan, bu popülerliğini az da olsa yitirmiş ama tamamen kaybetmemiş olan üniversite okumanın cazibesi yavaş yavaş sönmeye başlıyor. Sonuç olarak bazı bölümler öğrenci bulamamaktan kapanıyor. Herkes üniversite okumak zorunda yoksa para kazanamaz gibi bir algı oluşmuş durumdaydı. İçinde bulunduğumuz  dönem  bu algıyı  kırmaya başladı.

Öğrenci yurtlarına zam yapıldı. Bu haberi duymuşsunuzdur. İşin içine böyle faktörler de  girince bu algı kırılması hızlanıyor. Bu süreç, önümüzdeki beş yıl sonra şu anda tercih edilmeyen veya bitmeye yüz tutmuş mesleklere karşı  ilgiyi tekrar yükseltecektir diye tahmin ediyorum. Çünkü üniversite okumak için artık ciddi maddi kaynaklar gerekmeye başladı. 

Üniversitede amaç sadece derse girmek mi ? Bence önemli olan konulardan biri öğrencinin üniversite kültürünü edinmesi. Bu da ders dışı aktivitelerde öğrenilecek bir durum. Öğrencinin gezmesi, sinemaya gitmesi, Yaşadığı ülkenin farklı kültürlerini yakından tanıması uzun bir süreç. Bunun için de maddi ihtiyaçlar ön plana çıkıyor.Üstelik ülkemizde bazı küçük şehirlerde okuyan üniversite öğrencilerine ticari gözle bakılıyor. Küçük şehirlerde rekabet olmadığı için öğrenci, büyük şehirlere göre daha pahalı bir hayat yaşıyor. Böylesi pahalılıkta üniversite öğrencisi bırakın sosyal aktivitelerini yerine getirmesini temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır hale geliyor.

Şunu da belirtmekte fayda var; üniversitelere meslek gözüyle bakılmamalı. Bireyin entelektüel anlamda gelişimini sağlamak, mesleki yeterliliğini sağlamak kadar önemli. Bu yüzden işin içine maddi yükümlülükler giriyor. Yurt ücretlerinin artması gibi faktörler de bu yükümlülüğü ağır hale getiriyor. Bu yüzden üniversite öğrencileri mesleklerini öğrenirken veya entelektüel bilgi birikimlerini kazanırken maddi yükümlülükler engel teşkil etmemeli. Bu sebepten dolayı yurtlara zam yapmak yerine öğrencilere kültürel bilgi birikimlerini artırmaları için destek olmak gerekmektedir.