Paten bot biçiminde deriden ya da plastikten yapılıp altında en az 2 tekerlek ya da çelik takılan buz üzerinde ya da düz zeminde kaymak için kullanılan spor aletleridir. Çelik buz pateni için kullanılmaktadır.

Tekerlekli paten üç parçadan meydana gelir. Bunlardan birincisi bot, ayağın girdiği ayakkabı şeklinde olan bot bölümüdür. İç bot kısmı ise botun içerisinde ayağın rahat etmesini sağlayan kısıma denir. Tekerlekler ve tekerleklerin takıldığı frame parçası ve bu parçaların montajlı olduğu sert plastikten yapılmış olan botun alt kısmıdır. Tüm bunlar alınırken her parça farklı olarak alınarak bireyler kendilerine göre bir paten toplayabilmektedir. Tekerlekli patende kullanım şekli buz patenindeki gibidir. Sokakta sürülen patenler, düzenli olarak pistlere gidip paten yapmayı öğrenen kişilerin kullandıkları patenlerden farklıdır. Sokak patenlerinde kauçuk tekerlek ve kara biçiminde olan kauçuk yastıklar bulunmaktadır. Bu tarz patenleri kullanan kişiler sadece ön tarafa, arka tarafa veya sağ ve sol tarafa eğilerek istedikleri yöne gidebilmektedirler. Paten tekerlekleri ne kadar büyük olursa patenler o kadar hızlı gitmektedir. Fakat büyük tekerleklerin gitmesi daha fazla enerji sarfiyatı gerektirmektedir. Küçük tekerlekler ise çabuk hızlanmayı sağlar. Tekeri küçük olan patenler çabuk hızlanmaya ve daha fazla manevra kabiliyetine olanak sağlamaktadır. Türkiye de bugün paten sporunu yapan binlerce kişi vardır. Paten sürmeyi çok seven insanların patenden beklentileri de fazla olmaktadır.

Siz de beklentiniz olan pateni bulmak istiyorsanız http://www.bilio.com/tekerlekli-paten-c4054/ adresinden paten çeşitlerini inceleyebilirsiniz.