YAĞMUR TANYILDIZ'ın röportajı için tıklayınız...
2015 yılında Turgut Raviş tarafından kurulan ve "Güzel Kadın" şarkısıyla tanınan Raviş grubu, 11 Ekim’de “Kalp Ortağım” şarkısının alaturka versiyonu ile dinleyenleriyle yeniden buluştu. Güzel Kadın’ı eminim dinlemiş ya da bir yerlerde mutlaka duymuşsunuzdur. Hem Güzel Kadın’ın hikâyesini hem de şarkının sahibini sizlerle tanıştırmak istedim. Keyifli okumalar…
Hoş geldiniz Turgut Bey. Eminim “Güzel Kadın” şarkısını mutlaka herkes bir şekilde duymuştur ya da dinlemiştir ama ben okurlarımızla bu şarkının sahibini tanıştırmak istedim. Öncelikle sizi dinlemek isterim. Kimdir Turgut Raviş?
Merhabalar Yağmur Hanım, hoş buldum çok teşekkür ediyorum. Turgut Raviş 1979 yılında Kırklareli’de doğmuş üniversite öğrenimine kadar bu şehirde yaşamış, okumuş, büyümüş ve üniversite hayatını Burdur ve Edirne illerinde tamamladıktan sonra 2004 yılında evlenip İstanbul’a yerleşerek hayatına bu şehirde devam eden ve asıl mesleği Bilgisayar Yazılımcılığı olan, müziğe üniversite yıllarında o zamanlar sevgilisi, 25 yıldır da hayat arkadaşı olan eşinin hediye ettiği gitar ile başlayıp ortaokul yıllarından beri yazmış olduğu şiirleri bestelemesiyle içine gerçek anlamda bir müzik sevdası düşen ve şarkılarını insanlara ulaştırmak için kurduğu müzik gruplarıyla 2006 yılından bu yana şarkılarını insanlara ulaştırmaya çalışan bir söz yazarı ve besteci diyebiliriz. 2000 yılında gitar çalmaya başlamamın ikinci haftasında ilk bestemi yazdım ve o günden bu yana sürekli yazan üreten biriyim. MSG Asıl üyesiyim ve profesyonel olarak 40 civarı eserim eski ve yeni grubumun üzerinden dinleyicilerimiz ile buluşmuş durumda. Yayınlanmayı bekleyen 100 civarı da şarkım var şu an. 20 yıldır evli olduğum ve uğruna şarkılar yazdığım eşim ile 2018 yılında kavuştuğumuz ve tüm hayatımızı tekrar güzelleştiren ikiz kızlarım ailemin ve hayatımın özeti.
Raviş grubu 2015 yılında ilk single'larıyla müzik dünyasına merhaba dedi. Grup nasıl kuruldu?
Raviş benim eski grubum Zeugma’nın profesyonel albümü yayınlandıktan sonra istediğimiz başarıya ulaşmaması sonrası kaybedilen motivasyonumuzdan dolayı dağılması ile o dönem müziğe ara verdiğim sürede şarkılarıma olan inancımın beni tekrar pes etmemeye yöneltmesi ile internet üzerinden bir vokal arayışına girip bularak kurduğum ve bugüne dek 2 vokal değişikliği yaşamış olsa da asla pes etmeden yoluma devam ettiğim grubum. Şarkılarımı insanlara ulaştırmanın en güzel yolu benim için. Keşke şarkılarımı kendim söyleyebilseydim ama maalesef o modül yüklenmemiş üretim sırasında bünyeme.
Gelelim Güzel Kadın’a… Şarkıyı yaparken bu kadar çok sevileceğini tahmin etmiş miydiniz?
“Güzel Kadın” müzik kariyerimin şu ana kadar yayınlanmış en önemli eseri benim için ama yazılma hikayesi ve amacı asla yayınlamak değildi. Hiçbir ticari amaç düşünmeden 10. evlilik yıldönümümüzde eşimi mutlu etmek için kendimi şartlayıp 3 aylık bir sürede yazdığım bir eser. Şarkıyı tamamlayıp eşime hediye ettikten sonra ürettiğim eserin güzelliği öyle etkili oldu ki bu eseri mutlaka yayınlamalıyım dedim. 2015 yılında yayınlandıktan sonraki ilk yılında Raviş yeni kurulduğu ve tanınmadığı için toplam dinlenme sayısı çok azdı. Ta ki 2016 yılında dönemin sevilen dizilerinden biri olan “Aşk Laftan Anlamaz” dizisinde yayınlanana kadar. O günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı ve yaşanan o gelişme bize farklı TV kanallarındaki programların kapısını açarak (özellikle Kısmetse Olur programı) şarkının bugüne kadar 130’dan fazla ülkede toplamda 200 milyona yakın dinlenmeye ulaşmasını sağladı. Binlerce evlilik teklifinde kullanıldığı video gördük ve nişan, düğün gibi özel günlerin açılış dans şarkısı oldu. İnsanlar videolarını sosyal medyada paylaştı, bazı platformlarda akım oldu ve bir çok fenomen isim bu şarkı ile videolar paylaştı. Bir besteci için masal gibi bir süreç. Bu şarkının bana yaşattığı gurur ve mutluluğun tarifi yok inanın. Dünyanın dört bir yanından mesajlar yorumlar aldık bugüne kadar ve bu gerçekten çok büyük bir mutluluk benim için.
Şarkıyı eşiniz Aysun Hanım için yaptınız. Diğer şarkılarınızı da eşinize mi yaptınız? Kendisine de buradan selam olsun.
Evet, ben tüm aşk şarkılarımı eşime yazıyorum ve Güzel Kadın şarkısı az önce de bahsettiğim gibi 10. evlilik yıldönümümüz için yazdığım bir şarkıdır. Her yıl için özel şarkı yazmıyorum aslında ama bu şarkıyı özellikle çok isteyerek yazdım. O dönem kaotik bir süreçten geçiyorduk ve böyle mutlu edici bir esere ihtiyacımız vardı, iyi ki yazabilmişim. Aynı şekilde 13. yılımız için “Yüzün” isimli şarkımı, 15. yılımız için “Çiçek Hatun” isimli şarkımı ve bu yıl da 20 yılımız için “Kalp Ortağım” isimli şarkımı yazdım. Bu şarkılar çok özeldir bizim için.
Güzel Kadın belki en bilinen şarkı olmuştur ama “Kalp Ortağım” da benim favorimdir mesela. Dışarıdan bir dinleyici olarak sizin en sevdiğiniz Raviş şarkısı hangisi?
Öncelikle çok teşekkür ederim, “Kalp Ortağım” son dönemde yazdığım en iyi eser bence ve bu şarkımın da Güzel Kadın gibi medyada yer bulması durumunda çok büyük kitlelere ulaşacağını tahmin ediyorum. Ben kişisel olarak biraz daha melankolik biriyim o yüzden benim şahsi Raviş favorilerim “Kötü Adam”, “Gittiğin Yerde” ve eski grubumuz ile yayınladığımız “Susuyorum” dur.
“Kötü Adam” şarkısında “bak ben çok kötü adamım” diyor sözlerinde… Bu şarkının da hikâyesini merak ediyorum.
Bir besteciye “sen kötü bir adamsın” denirse neler olur sorusunun cevabı aslında o şarkı. İstemeden de olsa eşimin kalbini kırdığım bir an olmuştu ve bana “sen kötü bir adamsın” demişti. Neydi neden olmuştu hatırlamıyorum ama kendimle baş başa kaldığımda o cümlenin ağırlığı çok üzdü beni ve kâğıdı kalemi alıp 2009 yılında “Kötü Adam” diye bir şiir yazdım. Daha sonrasında gitarda yakaladığım hüzünlü bir melodiyi bu sözler ile harmanladım ve şarkının içeriğindeki sözler bu şiirin bir kısmından gelmektedir. Şiirin orijinali biraz daha farklı ve uzundur. Akustik versiyonu benim ilaç olarak kullandığım bir tedavi yöntemidir ayrıca ne zaman darlansam akustik versiyonunu açar dinlerim.
Şarkı sözü yazarken nelerden ilham alıyorsunuz? Size derdini anlatan birinin derdinden beslendiğiniz oluyor mu?
Şarkı sözü yazma konusu genelde melodinin bana hissettirdikleri ve o an çevremde yaşadıklarım ya da içimde birikmiş duyguların dışa vurumu ile şekilleniyor diyebilirim. Bazen ilk satırı yazmam aylar sürebiliyor bir şarkı için ama başlamışsam bir şarkıya genelde bitirebiliyorum. Az da olsa yıllardır bitmeyen şarkılarım da var. Üstüne tek satır yazamadığım melodilerimde var. Sadece melodileri sayarsak az önce söylediğim rakamların 3 katı kadar kaydedip kenara park ettiğim melodim var diyebilirim. O yüzendir ki sürekli yanımda kulaklık olur ve telefondaki kayıtlarımı açar dinlerim sürekli bazen hiç olmayacak bir yerde bir satır düşürürüm notaya ve yeni bir serüven başlar benim için.
Böyle aşk şarkıları yapan, bu sözleri yazan birinden aşk tanımını da duymak isterim. Sizce aşk nedir?
Aşk hala tanımını yapmaya çalıştığım bir şey aslında bir gün şarkı yazmayı bırakırsam tanımlayacak kelimem cümlem satırım kalmamış demektir. Hayattaki en mutlak iki gerçek olan ölümle yaşam arasında olan biteni anlamlı kılan en güzel duygu sanırım. Aşk ve sevgi olmasa yeryüzündeki hiçbir şeyin anlamı olmazdı diye düşünüyorum.
Bir şarkımda şöyle iki sözüm var;
“zaten hayat dedikleri
bir varmışla bir yokmuşun arasında
aşkla doldurabildiğin güzel anlar
değil midir?”
“zaten aşk dedikleri
şu hayatın bizden tüm çaldıklarını
geri alabilmenin tek yolu
değil midir?”
Peki, sizce seven sevdiğine “Çok Seviyorum Ben Seni” şarkısını gönderip sevdiğini söylemeli mi? Seven sevdiğine söylesin mi?
Mutlaka söylemeli hem de hiç zaman kaybetmeden. Çünkü hayat tesadüfler ve şanslar üzerine örülü bir olgu. Her an bitebilir her an bir şeylere geç kalabilirsiniz ya da bir daha asla söyleme şansınız olmayabilir. Hayatı bekletmek bir şeyleri ertelemek insanın alabileceği en büyük risk sanırım. Sevmek ve bunu söylemek kadar güzel ne olabilir ki hayatta?
Yeni şarkılar gelecek mi? Buradan duyuralım isterim. Yakın zamanda yeni projeler var mı?
Planlarımız dahilinde bu yılın son şarkısı 11 Ekim’de çıkan “Kalp Ortağım” şarkımızın alaturka versiyonu olacak. 2024 yılı için “Kalp Ortağım”, “Bir Sarılsak Geçer” ve “Damla”yı planlamış ve çalışmalara başlamıştık yaza girerken. “Kalp Ortağım” bizi o kadar çok etkiledi ki akustik ya da alaturka versiyonunu mutlaka yapmamız gerektiğini düşündük ve uyguladık. Umarız yolu açık olur.
Grupta durumlar nasıl? Vokalinize de selamlarımı iletiyorum, kendisi yoğun olduğu için bugün röportaja dahil olamadı. Müzik ve dostluk bir arada diyebilir miyiz?
Utku, benim müzik grubu kurarak çalışmalara başladığım 2006-2007 yıllarından beri arkadaşım. Fakat gruba dahil olması pandemi döneminde oldu. Tam bir müzik adamıdır, profesyonel müzik stüdyosu var ve müzikle ilgili her şeyi yapabiliyor. Aranje, profesyonel kayıt, enstrüman kayıtları, edit, mix, mastering hatta şarkıların klip yönetmenliği, kurgu vs. tüm operasyonları yönetebilen 10 parmağında 10 marifet biri. Hatta Güzel Kadın ile başlayan Raviş serüvenimizde tüm bilinen tüm Raviş şarkılarının aranjörüdür kendisi. Tek sorunumuz vokal yeteneğini geç keşfetmiş olmamız. Şahsen ben Raviş’i kurarken vokal yeteneğini bilmiyordum o yüzden internet üzerinden arayışa girdim. Bilmiş olsam yola en başta Utku ile çıkardım büyük ihtimal. Vokal yeteneğini tesadüfen aranje ettiği şarkılardan birine vokal yapmasını istemem ile öğrendim. Şarkıyı ben kendim söyleme kararı almıştım o dönem ikinci vokalim ile yolları ayırdığımda ama sağ olsun beni kurtardı vokal yapmaktan. Dostluğumuz ve aramızdaki enerji, hayata bakış açılarımız, kafa yapılarımız birbirine çok uyumlu. Bugüne kadar hiç sorun yaşamadık, umarım hiç yaşamayız bundan sonra da. Yoğun olduğu için gelemedi evet, size de çok selamları var, umarım başka bir zamanda bir araya geliriz.
Sohbetiniz için çok teşekkür ederim. Sizi tanımak ve sohbet etmek beni çok mutlu etti. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Aslında söylenecek çok şey var sektör ile ilgili ama konuşmaya yazmaya başlasak zamanımız da bize ayrılan sayfalarda yetmez. Çok garip bir dönüşüm sürecinden geçiyor müzik sektörü dünyadaki her alanda olduğu gibi. Müzik bir duygu işi ve umarım elimizden geldiği kadar yapabiliriz. Tüm dinleyicilerimize sonsuz sevgilerimizi sunuyoruz. İyi ki varlar, iyi ki müzik var.