YAĞMUR TANYILDIZ'ın röportajı için tıklayınız...

Bugünkü röportaj konuğum Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Ağaçkıran. Konumuz son yıllarda cerrahi işlem gerektirmesine rağmen zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan “Tüp Mide” operasyonu. Op. Dr. İbrahim Ağaçkıran ile bu operasyonun detaylarını konuştuk.

Merhabalar hocam, nasılsınız? Öncelikle okurlarımız sizi tanısın isterim. Nasıl başladı doktor olma yolculuğunuz?

Sevgili Yağmur öncelikle merhaba.  Birçok doktorun hikayesinde çocukluk yıllarımdan beri doktor olmak hayalimdi gibi benzeri cümleler duymak mümkün. Ama dürüst olmak gerekirse benim böyle bir hikayem yok.  Üniversite sınavına girdikten sonra, sonuçlar açıklanana kadar geçen sürede alınmış bir karar benimkisi. Hacettepe Tıp Fakültesi ile başladı yolculuğum. Fakültenin son yıllarına doğru genel cerrahi fikri daha çok netleşti aklımda. Çünkü cerrahlık sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi. Dışarıdan görüldüğü gibi tamamen mükemmel bir şey değil. Zorlukları da var.  Kısacası artıları ve eksileri ile sevmeniz ve aşık olmanız gereken bir meslek cerrahlık. Ayrıca insanların hayatına çok daha net dokunuşlar yapabiliyorsunuz. Bu nedenlerden dolayı bende şuan bir cerrahım. Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi ile genel cerrahi serüvenim başladı. Ardından Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ve yaklaşık 2 yıl Elazığ Şehir Hastanesi’nde çalışma imkanım oldu. Yaklaşık son 1 yıldır Özel Vital Hospital’de çalışıyorum. Evliyim ve 1 oğlum var.

Tüp mide (Sleeve Gastrektomi) nedir? Nasıl yapılır?

Tüm mide ameliyatı midenin %70-80 ini aldığımız, laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan bir ameliyat öncelikle. Bu ameliyat bir kısıtlayıcı ameliyat türüdür. Yani kişi çok daha az porsiyonlar ile doyabilir hale gelir. Ameliyatta iştah hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümü de çıkarılır. Bundan dolayı ameliyattan sonra hastalarda iştahsızlık ve çok küçük porsiyonlar ile doyma gözlemlenir.  Ameliyat süresi ve trokar (delik) sayısı, cerraha göre değişir. Biz 3-4 trokar ile yapıyoruz ameliyatlarımızı. Ortalama ameliyatlarımız 30-40 dakika sürüyor.

Ameliyat sonrasında iz kalıyor mu hocam?

Öncelikle ameliyattan sonra ciddi bir iz kalmıyor. Çünkü ameliyat kapalı yöntemle yapılıyor. Karnınızda ciddi bir yara izi bırakacak bir ameliyat değil. Birkaç adet 0.5 cm ve 1 cm kesiler oluyor. Bunları ameliyatta zaten biz estetik dikişler ile kapatıyoruz. Burada önemli olan konuların başında hastanın yara iyileşmesi de var. Yara iyileşmesi iyi olan hastalarda ilerde neredeyse hiç iz kalmıyor diyebilirim.

Kimler tüp mide ameliyatına adaydır? Sadece zayıflamak için mi tercih ediliyor? İsteyen herkes ameliyat olabilir mi?

Vücut kitle indeksi, yani kilonun boyun karesine bölünmesi ile bulunan oran 40 ve üzeri olan hastalar tüp mide ameliyatı ya da kendileri için uygun bir obezite cerrahisine adaydırlar. Ayrıca 35 ve üzeri olup birlikte hipertansiyon, diyabet, uyku apne sendromu, KOAH gibi yandaş hastalıkları olan hastalarda obezite cerrahisine adaydırlar. Dünya Obezite Cerrahisi Federasyonu bildirgesinde 30 ve üzeri yandaş hastalığı olan hastalarda takiplerin ardından doktorun uygun görmesi halinde kendisine uygun olan obezite cerrahisini uygulamanın gerekliliğinden bahsetmektedir.

Merak eden okurlarımız için ameliyat sürecinden bahsedebilir miyiz?

Ameliyat öncesi ben danışanlarımla mutlak görüşüyorum ve bu görüşmeyi de olabildiğince uzun yapmaya çalışıyorum. Ameliyat öncesini, ameliyatı, sonrasını detaylı bir şekilde anlatıyorum. Ameliyat edeceğim her kişinin, sürece hakim olmasını ve nelerin kendisini beklediğini çok iyi kavramasını istiyorum. Ameliyat öncesi belirli tetkik ve görüntüleme yöntemlerinin ardından hastaları anestezi bölümü inceliyor. Gerekli görülen bölümlerden ameliyat onayları alındıktan sonra hasta ameliyat için hazır olmuş oluyor. Ameliyatının ardından yaklaşık 3-4 saatlik bir ağrıları oluyor. Ben ameliyat ettiğim kişileri 4.saat yürütmeye başlıyorum. 2 gün hastanede yatış süresinin ardından taburcu oluyorlar. 1-3-6-12. aylarda takiplerimiz var. Her kontrolümüz sohbet havasında geçiyor, artıları eksileri konuşuyoruz. Hastalarımıza yönlendirmelerde ve önerilerde bulunuyoruz. Yine söylüyorum, sadece ameliyat olmak yeterli değil, uyum ve takip kısmı çok önemli.

Tüp mide ameliyatından sonra normal hayata dönüş süresi nedir? Eğer ameliyat olursak ne zaman işe dönebiliriz?

Tüp mide ameliyatı kapalı yöntemle yapılan bir ameliyat olduğu için kişinin hayatında çokça zaman kaplayan bir ameliyat değildir. Kişi taburcu olduğunda hemen hiç ağrısı kalmamış olur. Ameliyat sonrası hafif tempolu ya da masa başı işi olan kişiler 1 hafta sonra, ağır yüksek tempolu işe sahip kişiler ameliyatın ardından 2 hafta sonra işlerine dönebilirler

Tüp mide ameliyatından sonra nasıl beslenilmelidir?

Ameliyat sonrası ilk bir ay özel bir diyet ile beslenmek önemli ve gereklidir. Sıvıdan katıya kademeli geçiş sağlanacak şekilde bir süreç bekliyor bu ameliyatı olan kişileri. İlk 1-2 hafta berrak sıvı dönemi dediğimiz dönem,  daha sonra püre dönemi ve son olarak katıya geçiş dediğimiz döneminiz olur. Diyetisyenim kişiye tüm bu süreçleri,  takibini ve kullanması gereken takviyeleri detaylıca kişiye taburcu olurken anlatıyor. Ayrıca hem kendim, hem diyetisyenim hem de psikoloğum zaten ameliyat ettiğimiz tüm danışanlarımız ile sürekli iletişim halinde oluyoruz. Ameliyat sonrası takibin çok önemli olduğunu bilen ve önemseyen bir hekimim.

Tüp mide ameliyatı sonrası 1 ayda kaç kilo verilir? Bu soruya net bir cevap vermek mümkün mü hocam?

Öncelikle bu soruya net bir cevap vermek imkansızdır. Ameliyat ettiğim kişilerinde bana kontrollerde en sık yönelttiği sorulardan birisi bu soru. “Hocam şu hastanız bu kadar sürede şu kadar kilo verdi, ben bu kadar kilo verdim” cümlesini çok duyuyorum takiplerde. Hastanın başlangıç kilosu, vücut kitle indeksi, yaşı, ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar, diyetine uyumu ve yaptığı fiziksel aktiviteye bağlı olarak bu rakam değişkenlik gösterir. İlla ki bir rakam söylemem gerekir ise kişi başlangıç kilosunun %10 unu ilk ay vermiş olması gerekir.

Peki, tüp mide ameliyatının riskleri var mı?

Bu soru bu ameliyatı olmak isteyen ya da planlayan herkesin aklına gelen ilk soru.  Ameliyat ettiğim ya da bana danışanlar iyi bilirler; ben onlara şöyle diyorum. Bu bir ameliyat ve hangi ameliyat olursa olsun her ameliyatın belli bir düzeyde riski, kendine özgü komplikasyonu ve oranları var. Sonuçta anestezi alıyorsunuz. Burada önemli olan kısım, diğer ameliyatlardan anestezi açısından bir fark olmadığı ve bu riskin çok çok düşük olduğudur. Ayrıca ameliyat olduğunuz cerrahınızın vaka sayısı, deneyimi, yeteneği burada oluşabilecek komplikasyon oranı ile ilişkilidir. Toparlayacak olursak bu bir ameliyattır ve sonuç olarak belirli riskleri vardır. Ama bu riskler sanıldığının aksine gayet düşük oranlardadır.

Tüp mide ameliyatı sonrası hamile kalmak riskli midir?

Obezite cerrahisi sonrası ilk 1 yıl kişilere gebelik önerilmez. Hatta ben ameliyat ettiğim kişilere ilk 1 yıl mutlak korunması gerektiğini hatırlatıyorum. Bu süreç ameliyatı olmakla bitmiyor, sonraki süreçte hem fiziken hem mental olarak kişinin bu dönemi sağlıklı ve konsantre bir şekilde geçirmesi gerekiyor. Bu süreçte kilo kaybı yaşanırken, zaman zaman vitamin ya da mineral seviyelerinde düşme ihtimali olduğu için bebek ve anne sağlığına sakıncalı bir durum olabilir. İdeal kiloya gelen kişiler rutin kan testlerinde patoloji saptanmadığı takdirde gebe kalabilirler. Ayrıca eklemek istediğim bir konu daha var. Gebe kalamayan ve kilo problemi olan ameliyat ettiğim ve ameliyatında ardından kilo kaybı sonucunda birçok gebe kalan hastam oldu. Ameliyat sonrası kilo kaybı ile hormon düzeylerinin dengelenmesi sonucunda böyle bir etkiyi de görmek mümkün.

Mide ameliyatı sonrası yeniden kilo almak mümkün mü hocam? Böyle bir durumla karşılaştınız mı daha önce?

Elbette mümkün. Bu kişilerin olduğu operasyonun adı revizyon cerrahisi olarak adlandırılır. Revizyon cerrahisi için de tarafımıza başvuran birçok kişi mevcut. Obezite tedavisinin her basamağında, kişinin yanlış yeme alışkanlıklarından vazgeçmesi ve yeterli fiziksel aktivite vardır. Ameliyat ya da ameliyatsız yöntemlerle kilo vermiş bir kişi,  bu mutlak kurallara uymadığı sürece tekrar kilo alma ihtimali vardır. Tüp mide ameliyatı sonrası yeniden kilo alan kişilerin bir kısmı yanlış yeme alışkanları ile midesini yeniden büyütenler, bir kısmı da mide hacmini büyütmeksizin yüksek kalorili yiyecek tüketen kişilerdir. Buradan da anlaşılacağı üzere ameliyat hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Kişinin yeme alışkanlıklarını değiştirmesi ve yeterli fiziksel aktivite yapması, olmazsa olmazdır.

Biliyorum ki hastalarınız sizi çok seviyor. Başarılı bir doktor olmanın yanında güler yüzünüz ve hastalarınıza olan samimiyetiniz de tartışmaya kapalı… Röportaj için çok teşekkür ederim. Son olarak neler söylemek istersiniz?

İnan ben de hastalarımı çok seviyorum Yağmur ve onlar da bunu çok iyi biliyorlar. Sayfanızda bana yer verdiğiniz için ben de size teşekkür ederim. Toparlamam gerekirse obezite ile yaşamak ameliyat olmaktan çok daha zor ve riskli. Ben kapımı her tıklatan kişiye bunları anlatmaktan bıkmıyorum, yorulmuyorum. Herkes her zaman çekinmeden sıkılmadan gelebilir, dijital platformlardan bize yazabilir. Tüm herkese hastalıksız, sağlıklı, fit bir ömür diliyorum.