Cumartesi akşamı ESDER ve AKSEV organizasyonu ile Eğitime Destek gecesi düzenlendi.
Onlarca üniversite öğrencisine burs desteği sağlamak için düzenlenen geceye yoğun bir ilgi vardı. Salon ağzına kadar dolu oturacak tek bir sandalye bile kalmamıştı. Gecede halk müziği dalında bir birinden değerli sanatçılar sahneye çıktı. Onlardan birisi de sesiyle milyonların beğenisi kazanan Türk Halk Müziği sanatçısı Oğuz Aksaç'tı. Oğuz Aksaç türküleri kendine has yorumuyla seslendiren ve türkü severlerin dinlemekten zevk aldığı, gırtlağı ve ses ahengi kimseye benzemeyen Türk Halk Müziğinin başarılı isimlerinden. Hem gazeteci hem de basın kimliğimle bende bu gecede yer alarak hem gözlemleyip hem türkü ziyafetine şahit olup hem de ESDER Başkanı Yaşar Hanlı ve Oğuz Aksaç ile röportaj yaptım. Eğitime Destek gecesi ve Oğuz Aksaç ile yaptığım röportajımız sizlerle.
Oğuz Bey İzmir'e hoş geldiniz. Şuan ESDER ve AKSEV'in eğitime destek gecesi sebebiyle İzmir'desiniz. Böyle sosyal sorumluluk yönünüzü aslında çok duyduk. Bu vesileyle İzmir'desiniz. Öncelikle bununla ilgili birkaç cümle almak istiyorum sizden. İzmir'le ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum. Bu geceyle ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum.
Hoş buldum Aslı Hanım. Buradaki gençler bizim geleceğimiz. Bir şehirde bir üniversite kurulunca ilk kiralar arttırılıyor. Yaşam şartları barınma şartları zor. Gençlerin geleceğimiz olduğu olgusunun çok farkında değiliz. Aslında biz öyle bir toplum değiliz genel olarak. Ama Türkiye'de birçok ilde ilçede büyük şehirlerde gençlerde sahip çıkıyoruz. Ellerinden tutmak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Başka illerde de bazı önemli dernekler var. Bu gibi organizasyonları çok önemsiyorlar bu sosyal sorumluluk projeleri bizim için çok değerli bir şey. Geleceğimize sahip çıkma sözünü kullanırken lafta değil gerçek manada gençlerimize sahip çıkmak gerekiyor.
ESDER Başkanı Yaşar Hanlı Bey şuan siz de bu röportajı yaparken yanımızdasınız. Bu gibi organizasyonlara sıklıkla imza atıyorsunuz yakından takipteyim. Bu eğitime destek gecesi ile ilgili sizden de bir şeyler duymak istiyorum. Biraz bahseder misiniz?
11. SENEMİZDE DE EĞİTİME DESTEK VERMEYE DEVAM EDİYORUZ
Oğuz Bey'i çok seviyoruz. Hani o Anadolu dediğimiz zaman türkü aklımıza gelir. Ancak kültürümüz türküyle başlar. Bizler eğitime gençliğe çok önem veriyoruz. Şöyle söyleyeyim: Gençliği olmayan, geleceği olamaz. Biz Cumhuriyet çocukları olarak bugüne kadar hep Cumhuriyet'e sahip çıkmaya çalıştık. Gençliğimize sahip çıkmaya çalıştık. 35 üniversite öğrencisi okutuyoruz. Bu yıl 11. senemiz. Bu süreçte birçok değerli sanatçımızı ağırladık. Bir nebze gençlere katkımız oluyorsa ki olduğunu çok iyi tahmin ediyorum. Olumlu çok dönüşler oldu her zaman. Bu iyilik hareketine devam edeceğiz. Bundan sonra da gücümüz yettiği kadar, gittiği yere kadar gençlere destek vermeye çalışacağız. Oğuz Aksaç gençliğin çok sevdiği bir isim. Ve ona büyükten küçüğe güzel bir sevgi var. Bu gece onunla birlikte olmak istedik. Sağ olsun sponsorlarımız özellikle AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Hasan Ünal Bey çok destek ve katkı da bulundular. Sizin nezdiniz de de teşekkür ederiz kendisine. müteşekkiriz. Gençlik bizim yanımızda olsun. Biz her zaman ne istiyorlarsa yanlarındayız.
Evet, Oğuz Bey şimdi birazdan dinleyeceğiz sizi heyecanla. Türkülerinizi de çok seviyoruz. Şimdi repertuarınızda bugün neler var bilmiyoruz. Sahneye çıkarken repertuar ile ilgili özellikle dikkat ettiğiniz hususlar var mı? Geceleri sahneye çıkarken mesela eğitim gecesi ya da başka bir gün başka bir yerde de farklı bir repertuar oluşturduğunuz oluyor mu?
Evet Aslı Hanım bölge bölge değişiyor repertuar. Günün anlamıyla ilgili de değişir. Yani ne bir düğüne gittiğinizde sahneye çıkacaksanız halaya çok yer verilir. Cumhuriyet bayramlarında farklı bir sahne repertuar böyle eğitime destek gecesinde daha ayrı bir repertuar oluyor. Mesela Muğla'ya giderseniz Çökertme okursunuz, Erzurum'a giderseniz Sultan Yaren'den söylersiniz yani oradaki toplumun cevap vereceği şey farklı. O cevabı bulmak gerekir.
Tarzınızı ve tavrınızı, çizginizi hep koruyan bir sanatçı olarak tanınıyorsunuz. Ben buna birçok piyasada ki sohbette şahit oldum. Tarz ve tavır olarak halk müziği sanatçısı olmak zor mu?
Aslında zor değil siz bir insansınız hayatta bazı çizgileriniz var. Ben çok çizgileri olan birini matah olarak görmüyorum.
Bazı konularda da sınır çekmeyi bilmek gerekir. Bu o sizin varoluş biçiminizi belirliyor. Aslında bir şey yapmanıza gerek yok. Var oluşunuza arkasında durduğunuz sürece kendiliğinden oluşan bir şey.
Halk müziği yeteri kadar tanınmıyor mu? Son yıllarda halk müziğine olan ilgi yerini rap müziğe mi bıraktı bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
SİZİN NABZINIZ YAVAŞLADIKÇA DİNLEDİĞİNİZ MÜZİĞİN NABZI DA YAVAŞLAR
Halk müziği hiç bir zaman yerini kimseye bırakmıyor
Şöyle oluyor: dönem dönem sıkışmalar yaşanıyor yeni tarzlar olur, yeni müzikal akımlar olur ve insanlar yeni alanlara doğru kaymaya başladılar. Özellikle genç kuşaklar. Bu biraz nabızla da ilgilidir. İnsanlar doğduğunda yaklaşık yüz elli nabızla doğar . Bakarsınız dört beş yedi yaşına kadarki dönemde yüz otuz nabza doğru düşer. Yüz otuz nabızlı çocuklar ne olur eğlenceli şarkıları dinlerler. 15-20 yaşına geldikleri zaman işte Rock müziği Rap gibi 120-90 doksan aralığındaki müziğe düşer. Kırk yaşından sonra 80-110 aralıklı müzikler daha oturmaya başlar. Gittikçe yavaşlar. Sizin nabzınız yavaşladıkça dinlediğiniz müziğin nabzı da yavaşlar. Bir diğeri ise bizim kullandığımız dil yapısı, gündelik hayatı tam olarak kucaklayan dil yapısı değildir. Ondan dolayı da insanlar yaşadığı çağın cümleleriyle diyalog kurar ve onun üzerine hayatını tanımlarlar. Anladığı şeyin üzerine yaparlar. Gayet normal bir şey, yadırgamamak lazım. İnsan düşündüğü gibi konuşmaz. Konuştuğu gibi düşünür. Dili ayakta tutmak toplumun ortak birbirini anlatabilecek, anlayabilecek düşünsel zeminini diri tutar. O zemine ihtiyacı vardır toplumun. Bu da bir yaştan sonra ortak bir zeminde buluşmayı sağlar.
Bu yolculukta en büyük desteği kimlerden alıyorsunuz?
EŞ DESTEĞİ ÖNEMLİ
Ailemden alıyorum. Yani en büyük fedakarlıkları onlar gösteriyorlar. Yanınızdaki insan çekiyorsa sıkıntı büyür. Koşmak özgürlüğünü kendisidir koşabileceğiniz alanınız varsa özgürsünüzdür. O özgürlüğü genişletecek büyütecek eşinizdir. O sizi tutarsa koşamazsınız.
Son olarak halk müziği seven bu mesleği icra ettirmeye çalışan genç müzisyen arkadaşlara neler söylemek isterdiniz?
Bıkmadan usanmadan uğraşacaklar. Kimi vardır para kazanmak için bir iş yapar. Kimisi de çok iyi yapmak için uğraşır para kazanır. Arasında çok büyük fark vardır. Mücadele emek önemlidir.
Röportaj :ASLI M. SARI