İYİ Kİ DİYETİSYENİM!
"Diyetisyen, insanların sağlıklı bir şekilde beslenmeleri ve ileride karşılaşacakları sağlık sorunlarının önüne geçmeleri için rejim ve diyetler oluşturur. Hangi besinin ne kadar değer taşıdığını, hangi besinin ne şekilde tüketilmesini gerektiğini bilir ve insanları da bu şekilde yönlendirir. Aynı zamanda diyetisyenler toplumu sağlıklı beslenme ve kaynakların doğru şekilde kullanımı konularında bilgilendirir. Ayrıca hastaların beslenme alışkanlıklarını yönetir, ne yemesi ve ne zaman yemesi gerektiğini planlar.
Yani yaşamın olmazsa olmaz birer değerleridir...
Bu gün sizler için Sağlık adına çok güzel bir söyleyişi derledik. İşinde gayet başarılı ve hedefleri daima ilerisi olan Diyetisyen, Melisa Türk'ü köşemize konuk aldık. Yıllarca yapılan diyetleri gün ışığına çıkardık. Yanlış bildiğimiz doğrular ve doğru bildiğimiz yanlışlar neler gelin hep birlikte göz atalım... "
Öncelikle hocam sizi tanıyabilir miyiz?
Merhabalar, ben diyetisyen Melisa Türk. İstanbul’da doğdum. Eğitimime de burada devam ettim. İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesi ve bölüm 3.lüğü ile mezun oldum. Bu yıl da Sağlık Yönetimi bölümünü tamamladım. Gerek öğrencilik hayatımda staj dönemimde gerekse mesleki hayatımda farklı alanlarda çeşitli deneyimlerim oldu. Diyetisyenlik kimliğimin yanı sıra gönüllü olarak emzirme danışmanlığı da yapmaktayım. Bilimsel araştırmaları takip etmeyi, mutfakta yeni tarifler üretmeyi/denemeyi çok seviyorum. Günümü boş geçirmeyi sevmem mutlaka bir uğraş bulurum. Pilates yapıyorum ileride bunu da profesyonelleştirme gibi bir planım var. Çevremden genel olarak hırslı, enerjik ve pes etmeyen bir yapım olduğunu duyabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek sizin için ne ifade ediyor?
Sağlıklı beslenmek, yaş-cinsiyet-günlük aktiviteye bağlı olarak kişiye göre değişen makro ve mikrobesin ögeleri olarak bilinen protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin vücuda yeterli ve dengeli miktarda alınmasıdır.
Türk insanının beslenme alışkanlıklarını nasıl buluyorsunuz? Sık yapılan hatalar nelerdir?
Bakıldığında mutfak kültürümüzün zenginliği de göz önünde bulundurulduğunda yemek yemeyi seven bir toplumuz. Özellikle tahıl ve tahıl grubu tüketiminin oldukça fazla olduğunu görüyorum. Kahvaltı öğününde simit, poğaça, börek genel beslenmede ise ekmek çok sık tüketiliyor. Fast-food, hazır paketli ürünlerin tüketimi de oldukça yaygın. Az öğünle, büyük porsiyonlarla çoğunlukla besleniliyor. Ülkemizdeki çocukluk ve yetişkinlik obezitesindeki artış da göz önünde bulundurulduğunda beslenme alışkanlıklarımız açısından iyi olduğumuz pek de söylenemez.
Diyet yaparken mutlaka egzersiz yapmalı mıyız? Egzersiz yapmadan da zayıflamak mümkün mü?
Öncelikle egzersizin zaten hayatımızda hep olması gerekiyor. Kilo probleminiz olmasa bile gün içerisinde fiziksel olarak aktif olmak önemli. Sedanter yaşam tarzını önermiyoruz. Diyet yaparken egzersiz de tabi ki yapılmalı. Metabolizmayı hızlandırmak, kas kütlesini korumak, zinde ve sağlıklı bir vücut için diyet ve spor ayrılmaz ikili.
Beslenme ve diyet uzmanı olmaya nasıl karar verdiniz?
Diyetisyen olma fikri aslında aklımda hiç yoktu. Tek istediğim sağlık alanında olmak, insanların hayatlarına dokunabilmekti. Tıp ve diş hekimliği bölümlerini düşünmüştüm.
Ancak beslenme hayatımızın her anındayken; ve mesleğimin de gerek dünyada gerekse ülkemizde artan obezite ve buna bağlı ortaya çıkan sağlık sorunları, yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırdıkça kararımı değiştirdim. Her yaştan herkese dokunabiliyorsunuz. Onların değişimlerine şahit olmak, mutluluklarını görmek kesinlikle paha biçilemez. Hep söylerim, danışanlarımla aile oluyoruz. Çok şey paylaşıyoruz birlikte yürürken. Bu yüzden iyi ki diyetisyenim!
Zayıflamak için size başvuranlarda öncelikle hangi konuları değerlendiriyorsunuz?
Yeme alışkanlıkları nasıl, yaşam tarzı, kronik hastalığı var mı, en son yapılmış kan tetkikleri, varsa geçmiş diyet öyküsünü öncelikle gelen danışanlarımda sorguluyorum.
Başarısız diyet girişimleri varsa neden olduğu üzerine konuşuyoruz.
Şu an için en çok tercih ettiğiniz popüler diyet hangisi?
Diyet kişiye özeldir, bireyseldir. Bu yüzden spesifik tercih ettiğim ya da bunu en çok tercih ediyorum dediğim bir diyet programı yok. Danışanlarımın hayat tarzına en uygun, sıkılmayacağı, onlara sağlıklı tercihler yapmayı gösterecek listelerle ilerliyorum.
Size gelen hastaları nasıl motive ediyorsunuz?
Danışanlarımla birlikte hazırladığım beslenme planında her hafta değişiklikler yapıyorum. Nerelerde zorlandı ya da neyi yemek onu daha mutlu etti, bu hafta keşke şu da olsaydı dediği bir şey var mı diye sorgulayıp her hafta ona uygun bir program oluşturmaya çalışıyorum. En büyük motivasyon kaynağı ise aslında hiçbir şeyin yasak olmadığını; önemli olan şeyin dengeleme ve porsiyon kontrolü olduğunu bilmeleri.
Tartıdaki rakamın değişken olabileceği; onun tartıdaki rakamdan daha değerli olduğunu, ömür boyu beslenme listelerine bağlı kalmanın mümkün olamayacağının bu süreçte sağlıklı beslenmeyi öğrenmenin önemli olduğunu vurguluyorum hep. Bizim mesleğimizde iletişim oldukça önemli. Gün içerisinde de olabildiğince iletişim halinde olmak onları motive ediyor.
Aç kalarak kilo veriliyor mu?
Aç kalarak kaybedilen vücut ağırlığı çoğunlukla kas dokusundandır. Etkili ve güvenli bir yöntem değildir. Aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatır ve buna bağlı olarak kilo kaybı da zorlaşır. Bilinçsizce yapılan her ağırlık kaybı çabasından sonra, verilen kilolar da çoğunlukla geri alınmaktadır. Doğru beslenme modeli olmadıkça, günlük alınması gereken besin ögeleri yeterli miktarda alınmadıkça verilen kilolar da kalıcı olmaz. Bu noktada olması gereken, bir diyetisyen eşliğinde doğru ve sağlıklı bir beslenme planı ve egzersizle kilo vermek.
Hocam Çok teşekkür ederim. Bize zaman ayırdığınız için.
Ben Teşekkür ederim Mehmet Ali bey başarılar diliyorum.