YAĞMUR TANYILDIZ'ın röportajı için tıklayınız...
2011 yılında ‘’Gonca Gül’de Kör Diken’’ ve 2022 yılında ‘’Kalbin Vuruşları’’ isimli kitapları okurlarla buluşan Zafer Yiğitaslan ile bir araya geldik. Hem kitaplarını hem de dijital mecralarda yer alan şarkılarını konuştuk… Keyifli okumalar…
Hoş geldiniz. Öncelikle sizi tanımak isteriz, kimdir Zafer Yiğitaslan?
30 Ağustos 1983’te Balıkesir’de dünyaya geldim. İlköğrenimimi Balıkesir Atatürk İlkokulu’nda, ortaöğrenimimi Burhaniye Atatürk Sağlık Meslek Lisesi’nde tamamladım. Üniversitede Maliye okudum. 2007 yılından bu yana Sındırgı Devlet Hastanesi’nde ATT olarak görev yapmaktayım.
2011 yılında ‘’Gonca Gül’de Kör Diken’’ ve 2022 yılında ‘’Kalbin Vuruşları’’ isimli kitaplarınız okurlarla buluştu. Gonca Gül’de Kör Diken ile başlayalım isterim. Nasıl çıktı ortaya?
Ben aslında edebi yönden sanırım biraz acele ettim. Arkadaşlarım kitabım hakkında ne zaman çıkacak diye sürekli suallerde bulunduklarından en sonunda Gazi Yayınevi ile anlaştık ve Gonca Gül’de Kör Diken 2011 yılında yayınlandı. Ben sürekli yazmaya devam ediyordum tabi. Bir gün telefonuma Mustafa Tenker Yayınevi’nden bir derleme daveti geldi. Dahil oldum. Derken derleme derlemeyi takip etti. Mustafa Tenker bir süre sonra şiir kitabıma sponsor olmak istediğini belirtti. Akabinde bu değerli arkadaşların bünyesinde bulunan Linza Yayınları’ndan Kalbin Vuruşları yayınlandı. Mustafa Tenker Yayın Grubu’na bağlı yayınevlerinden 30 adet derlemeye dahil oldum. Aynı süreçte bir takım edebiyat ve kültür dergilerine dahil oldum.
Peki, “Kalbin Vuruşları” için neler anlatırsınız?
Sanırım Türkiye’de şiir ile aforizmanın yan yana geldiği ilk kitap. Aforizmaların İngilizce çevirilerinin olması da hitap ettiği kitle ve vizyon açısından önemli. Çünkü dünya Türkiye’den ibaret değil.
Yazmaya ilk nasıl başlamıştınız? Sizi teşvik eden biri ya da bir olay olmuş muydu?
Şöyle bir durum oldu aslında. Duygularımın çok yoğun olduğu bir akşamüstü elim kaleme gitti. Bunu Sakın Unutma isimli şiiri yazmıştım ve lise ikinci sınıftım. Baktım olmuş. İlk olarak aile bireylerine okudum. Sonra arkadaşlarıma ve öğretmenlerime. Herkesin tepkisi olumluydu. Bende devam ettim ve hala ediyorum.
Nelerden ilham alırsınız?
Bazen küçük bir olay ya da bir durum, bazen küçük bir nesne. Bu nesne canlı ya da cansız olabiliyor. Ya da duygularımı sözel olarak ifade edemediğim durumlar. Beni duygulandıran anlar. Benim ilham kaynağım bunlar.
Hangi yazarları şairleri okursunuz? Örnek aldığınız isimler var mıdır?
Abdurrahim Karakoç, Cemal Safi, Özdemir Asaf, Necip Fazıl Kısakürek, Arif Nihat Asya, Mehmet Akif Ersoy. Tabi bir çok şairi okudum ama bu isimler beni etkileyen şairler arasında.
Bir de dijital mecralarda şarkılarınız var. Müziğe olan ilginiz nasıl başlamıştı?
Genelde birçok müzisyende olduğu gibi çocuk yaşlardan beri müziğe merak ve yatkınlık vardı. On dört yaşımda bir akustik gitar almıştım kendime. Derken bir şiirimi besteledim. Arkadaşlardan da olumlu tepkiler alınca devam ettim. Yani aslında hem Edebiyata hem müziği aynı zamanlarda başladım diyebilirim. Gel zaman git zaman sular yolunu buldu ve Allah bizleri bu şarkıları insanlarla buluşturmamıza vesile olacak kişilerle karşılaştırdı.
Peki, yazmak mı sizi daha çok mutlu ediyor yoksa müzik mi? Hangisine daha yakın hissediyorsunuz kendinizi?
Ben kendimi müziğe daha yakın hissediyorum. Bence müzik daha zevkli. Ama Edebiyat da olmadan olmuyor. Tuz ve biber gibi aslında. İkisinin de ayrı ayrı güçlü etkilerinin olduğu yerler var. Mesela Atatürk cepheye savaşırken makineleşmemek için roman istemiş. Ya da savaşlar esnasında düşmanı korkutmak için yapılan müzikler var. Dinlenmesi yasak olan müzikler var. Yani edebiyatta, müzikte ayrı ayrı çok etkili olabiliyor. Ben ikisinin birleştiği şarkıları tercih ediyorum.
Bundan sonraki hayalleriniz, projeleriniz neler?
Aforizmaları içeren biri Türkçe biri İngilizce iki ayrı kitap hazırlığındayız. Kalan şarkıları da dinleyicilerle buluşturmak istiyoruz. Şarkılarla ilgili çalışmalarımız da sürmekte. Yani gayretlerimiz devam ediyor.
Çok memnun oldum. Son olarak neler söylemek istersiniz?
İlginize çok teşekkür ederim. Ben de memnun oldum. Bana kendimi ifade etme fırsatı sunduğunuz için size ve ekibinize şükranlarımı iletirim.